Såld för 200 000 kronor. Bild: thegolfauction

Golfvärlden

Fotografi på Augustagrundaren sålt för 200 000 kronor

Bobby Jones spelar tolvan på sitt blivande mästerverk Augusta National.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-11 Uppdaterad 2022-02-11

Augusta National designades av Dr. Alister MacKenzie och grundaren Bobby Jones. Banan började byggas 1931 och invigdes formellt 1933.

Nu har ett tidigare okänt fotografi inklusive negativ sålts på auktion där grundaren ses slå ut på blivande tolvans tee, som först spelades som banans tredje. Hålet håller på att byggas och i bakgrunden kan man ana hur greenområdet börjar ta form. 
Vinnande budet för bilden och negativet var motsvarande 200 000 kronor.

Augusta National Golf Club har alltid värnat om sin egen historia och de flesta dokument och fotografier av detta slag har de redan i sin ägo. Vem som lade det vinnande budet är dock oklart.

Amen Corner

  • Hål 11 (White Dogwood), hål 12 (Golden Bell) och hål 13 (Azalea) på Augusta National utgör Amen corner.
  • När begreppet först myntades i den amerikanska tidningen Sports Illustrateds summering av 1958 års Masters var det endast spelsekvensen från andraslaget på hål 11 till utslaget på hål 13 som upphovsmannen avsåg. Inget annat.
  • ”Alla kallade det “hörnet”, som “vi syns vid hörnet”, så jag försökte komma på något i stil med the hot corner (som används i baseball) eller the coffin corner (som används i amerikansk fotboll). Men av någon anledning kom jag att tänka på en jazzskiva som jag köpte i college”, berättade skribenten Herbert Warren Wind för New York Times 1983.
  • Jazzstycket som Warren Wind refererade till hette ”Shouting at The Amen Corner”. Enligt Wind hade det spelats in av Milton Mezzrow, men efterforskningar av golfhistorikern Richard Moore visade i stället att det troligtvis var Mildred Baileys version.
  • Det dröjde fram till mitten av 1960-talet innan de nationella golfmagasinen plockade upp begreppet Amen Corner på allvar. Herbert Warren Wind använde efter detta inte heller det i text fram till 1971. Men därefter fortplantade sig Amen Corner i golfvärldens kollektiva medvetande.    

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-11
NyheterArtiklarAugusta NationalGolfvärldenNyheterThe Masters
Scroll to Top