Birgitta Ljung blir första svenska kvinna att bli ordinarie medlem i The R&A. Foto: Privat

Nyheter

Ljung gör Sörenstam sällskap i R&A

Första svenska kvinna att bli ordinarie medlem.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-03 Uppdaterad 2022-02-03

R&A är tillsammans med USGA de styrande organen inom världsgolfen. 

Nu har Birgitta Ljung, Eksjö Golfklubb, som första svenska kvinna blivit ordinarie medlem i The R&A. Sedan tidigare finns Annika Sörenstam som 2014 blev invald som hedersmedlem.

Ljung har gedigen och mångårig erfarenhet inom svensk och europeisk golf. Hon lämnar nu sitt uppdrag inom European Golf Association (EGA) och tillträder från årsskiftet nya positioner inom R&A.

Den 1 januari 2022 tillträdde hon som ordförande i R&A:s handicapkommitté vilket även medför ordförandeskap i HOC (kommittén för världshandicapsystemet). Ljung kommer även ingå i styrelsen för R&A Rules Limited som fastställer alla förändringar i golfens regelverk. Detta innebär att hon är den första kvinnan i dessa positioner i R&A. Dessutom är Ljung sedan tre år tillbaka ledamot i R&A:s amatörstatuskommitté.

Ljung har varit och kommer fortsatt vara delaktig i arbetet med regler och handicap inom Svenska Golfförbundet. 

Hur känns det att bli medlem och få dessa uppdrag?

– Det känns både roligt och hedrande. Jag har väntat i fem år för att bli medlem sedan jag föreslogs. Golf har varit min passion i hela mitt vuxna liv och att då få möjlighet att bidra med min erfarenhet och kunskap internationellt tycker jag är väldigt roligt och berikande. Det ska bli roligt att besöka St Andrews (R&A:s hemvist) oftare och delta i klubblivet där. Ordförandeuppdragen är tidsbestämda i fyra respektive två år, säger Birgitta Ljung till Svensk Golf.

Vad kommer du arbeta med främst?

– I världshandicapkommittén har jag varit ledamot sedan den bildades 2016 vilket innebär att jag är väl insatt i dess arbete. Där efterträder jag en annan svensk Hans Malmström som ordförande.

Vad betyder detta för svensk golf i stort?

– Förhoppningsvis kan jag ta hem mina internationella erfarenheter och fortsätta att bidra inom svensk golf på olika sätt. I SGF:s regelkommitté men även i andra utvecklingsprojekt.

Vad är R&A:s viktigaste arbetsområden och utmaningar i dagsläget, tycker du?

– R&A har en bred verksamhet med flera olika arbetsområden. Inom regelområdet innefattar det både golfregler, utrustningsstandard, amatörstatus samt handicapregler som man har ansvar för tillsammans med USGA, det amerikanska golfförbundet. R&A arrangerar många amatörmästerskap över hela världen samt två majors: The Open och AIG Womens Open. Man lägger också ner mycket resurser för att utveckla och marknadsföra spelet golf i syfte att sporten ska växa. Även hållbarhetsfrågor för golfbanor är ett viktigt arbetsområde.Text: Olof Åsgård • 2022-02-03
NyheterArtiklarBirgitta LjungGolfsverigeNyheterR&A
Rulla till toppen