Falsterbo GK blev landningsplats under söndagens räddningsinsats. Foto: Privat

Golfsverige

Här förstörs Falsterbos green under räddningsinsatsen

Falsterbo GK blev landningsplats för en räddningshelikopter när 14 personer i sjönöd skulle räddas.

Text: Olof Åsgård • 2022-01-31 Uppdaterad 2022-01-31

När stormen Malik drog in över Skåne blev Falsterbonäset särskilt utsatt med hårda vindar och högt vatten. 

På söndagen hamnade 14 personer i sjönöd på udden Måkläppen som ligger strax nedanför Falsterbo Golfklubb. När vattnet steg kunde inte gruppen vända om och räddningstjänsten tillkallades. Golfbanan blev utgångspunkt för räddningsinsatsen där helikoptern körde skytteltrafik mellan Måkläppen och 16:e green. 

– Moder jord sätter sina spelregler. Igår fullständig storm – idag helt stilla. Man landade med helikopter på vår 16:e green och körde med en bil över 17:e green, säger klubbchefen Jan Ekblom till Svensk Golf.

Efter en timme var alla i säkerhet och under natten mojnade vinden. Kvar var skadorna på golfbanan. Klubbens Course Manager Håkan Lindberg var inte på plats men fick samtal under gårdagen och blev orolig över vad han skulle möta på måndagen. 

– Räddningstjänsten körde en bil rakt över 17:e green och sprätte upp lite gräs. Som vi kan se har de landat tre gånger på 16:e green och helikopterhjulen har gjort djupa gropar. Dessa har vi skurit, lyft upp och lagt nytt gräs. Det blev inte så stora skador, piloten var nog ganska flink och säker på vad han gjorde. Men de kunde ha landat 30 meter bort så hade det åtminstone varit i fairway, säger Håkan Lindberg. 

Klubben är glada att alla kom i säkerhet och att skadorna inte blev omfattande.

– Det kunde ha blivit värre men vi har redan hunnit fixa skadorna. Varför de valde green vet jag inte men någon hade varit och tagit bort flaggan först innan de landade, säger Lindberg.

Jan Ekblom berättar att klubben inte kommer kräva någon ersättning eller skadestånd för skadorna som uppkom.
– Nej, det kommer vi inte göra. Vi var snabbt ute och kunde laga. Det blåser nästan alltid här och att gå över revet till Måkläppen en vanlig blåsig dag är inte helt riskfritt. Att göra det när det blåser 25 sekundmeter finns inte på kartan för de flesta människor, säger Jan Ekblom.

Räddningsfordon svängde in på 17:e green. Foto: Privat
Helikopterspår på 16:e green. Foto: Privat

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-01-31
NyheterFalsterbo GKGolfsverige
Scroll to Top