Golfklubb vill införa golf-ID för hickorygolfare. Förbundsstyrelsen tycker det är en dålig idé. Genrebild: Getty Images

Golfsverige

Hickorygolf-ID? – ingen bra idé menar Förbundsstyrelsen

Skåneklubb vill se unika golf-ID och handicap för hickorygolfare.

Text: Olof Åsgård • 2022-01-27 Uppdaterad 2022-01-27

I samband med hickorytävlingar brukar tävlingsledningen utgå från spelarnas handicap och lägga på eller dra av slag (oftast lägga på). En lösning som kan uppfattas som orättvis av spelare och krånglig för arrangörerna.

För att förenkla för hickorygolfare att tävla på rättvisare grunder vill därför Rya Golfklubb att Svenska Golfförbundet inför ytterligare ett golf-ID i GIT, Golfens IT-system. 

I en motion skriver klubbens ordförande Bo Matson att hickorygolfen växer och att tävlandet i hickory inte blir rättvist bland annat eftersom alla golfspelares handicap baseras på spel med modern och godkänd utrustning och då per automatik oftast kommer vara lägre än vad spelaren kan prestera med hickoryklubbor. Dessa är dessutom inte godkänd utrustning och kan därför inte användas vid handicapgrundade ronder.

Med ett separat hickorygolf-ID och handicap skulle organiserade tävlingar och matcher under sällskapsrundor bli mer rättvisa, menar Bo Matson. Skånes Golfförbund har ställt sig bakom motionen. 

I ett yttrande från Förbundsstyrelsen ser det dock ut som att hickoryförslaget inte kommer bli verklighet. Detta eftersom en golfspelare bara kan ha en handicap och att den tillhör personen, inte klubborna hen spelar med eller vilket håll hen spelar från.
”Då en person bara kan ha en handicap i golf så betyder det samtidigt att man bara  kan ha en handicap i GIT. Att då införa ytterligare ett golf-ID i GIT per person som  motionären föreslår för att  hantera en  hickory-handicap är inte möjligt. Inte ens ytterligare ett golf-ID per person i GIT är möjligt, oavsett syfte.” skriver FS i sitt yttrande och föreslår att förbundsmötet avslår motionen.

Årets förbundsmöte genomförs 24 april.   


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-01-27
NyheterGolfsverigeHickoryHickorygolfRya GKSkånes GolfförbundSvenska Golfförbundet
Scroll to Top