Visby Golfklubb. Foto: Oskar Åsgård

Golfsverige

Domstol sätter stopp för Visby Golfklubbs planer

Mark- och miljödomstolen gick på Länsstyrelsens linje och avslår golfklubbens ansökan.

Text: Olof Åsgård • 2022-01-17 Uppdaterad 2022-01-17

Visby GK har planer på att bygga om hål 5 och 6 på sin 18-hålsbana. För detta krävs strandskyddsdispens. Något som klubben ansökte om hos Länstyrelsen, som i sin tur avslog ansökan i oktober förra året. Klubben överklagade till Mark- och miljödomstolen som efter två dagars handläggning gick på Länsstyrelsens linje och avslog överklagandet.

– Vi blev förvånade, både över hanteringen och över beslutet. Vi lämnade in överklagan i måndags och fick svar på onsdagen. Det var ett ganska omfattande överklagande från vår sida, och utan att veta hur lång processtiden är hos Mark- och miljödomstolen så trodde vi att det kanske skulle ta uppemot ett halvår, säger Visby Golfklubbs vd Johan Lindvall till Gotlands Tidningar.

Visby GK rankas som Sveriges bästa bana av Svensk Golf och genomgår fortlöpande uppdateringar signerade Pierre Fulke och Adam Mednickson. 

Klubben vill flytta bak tee och green på hål 5, vilket skulle medföra att sexans tee flyttas närmare kustlinjen och hela hålet spelas längs med vatten. Det här anser myndigheterna vara ett för stort ingrepp medan klubben tycker att marken redan är tagen i anspråk. 

Klubben måste nu ta beslut om de ska överklaga till Mark- och miljööverdomstolen.   

– Vi kommer att ha ett möte nästa vecka och bestämma om vi går vidare i nästa instans, säger Johan Lindvall.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-01-17
NyheterArtiklarGolfsverigeNyheterVisby GK
Rulla till toppen