Ritning av det som sedermera skulle utgöra två tredjedelar av Amen corner. Foto: thegolfauction

Golfvärlden

Augusta-ritning såld på auktion för 2,5 miljoner kronor

En tidigare okänd skiss av hål 12 och 13 såldes på auktion i helgen.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-16 Uppdaterad 2021-12-16

Augusta National designades av Dr. Alister MacKenzie och grundaren Bobby Jones. Banan började byggas 1931 och invigdes formellt 1933. Enligt MacKenzie’s ursprungliga plan var niohålsslingorna omvända och nuvarande hål 10 var ettan fram till 1935. MacKenzie avled 1934. 

Nu har en av MacKenzie’s skisser sålts för 2,5 miljoner kronor i en auktion på thegolfauction.com. Skissen föreställer de ikoniska hålen 12 och 13 (då 3 och 4) och innehåller och MacKenzies personliga anteckningar. 

Hål 13 är ett par 5-hål men MacKenzies ursprungstanke var att det skulle vara par 4. I dag är just 13 ett av de mest diskuterade hålen på Augusta National då spelarna kan få relativt korta klubbor in på andraslaget. Klubben har köpt mark av närliggande Augusta Country Club och mycket talar för att det trettonde hålet kommer att genomgå olika förändringar. 

Att dokument som detta dyker upp och auktioneras ut är extremt ovanligt. Augusta National Golf Club har sedan start värnat stenhårt om sin egen historia och de flesta dokument av detta slag har de redan i sin ägo. 

Det och att skissen föreställer berömda tolvan och tretton förklarar nog prislappen. Vem som lade det vinnande budet är dock oklart.  

Amen Corner

  • Hål 11 (White Dogwood), hål 12 (Golden Bell) och hål 13 (Azalea) på Augusta National utgör Amen corner.
  • När begreppet först myntades i den amerikanska tidningen Sports Illustrateds summering av 1958 års Masters var det endast spelsekvensen från andraslaget på hål 11 till utslaget på hål 13 som upphovsmannen avsåg. Inget annat.
  • ”Alla kallade det “hörnet”, som “vi syns vid hörnet”, så jag försökte komma på något i stil med the hot corner (som används i baseball) eller the coffin corner (som används i amerikansk fotboll). Men av någon anledning kom jag att tänka på en jazzskiva som jag köpte i college”, berättade skribenten Herbert Warren Wind för New York Times 1983.
  • Jazzstycket som Warren Wind refererade till hette ”Shouting at The Amen Corner”. Enligt Wind hade det spelats in av Milton Mezzrow, men efterforskningar av golfhistorikern Richard Moore visade i stället att det troligtvis var Mildred Baileys version.
  • Det dröjde fram till mitten av 1960-talet innan de nationella golfmagasinen plockade upp begreppet Amen Corner på allvar. Herbert Warren Wind använde efter detta inte heller det i text fram till 1971. Men därefter fortplantade sig Amen Corner i golfvärldens kollektiva medvetande.    
Henrik Stenson slår ut på hål 12 under The Masters 2021. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-16
NyheterAugusta NationalGolfvärlden
Rulla till toppen