Golfen ökar globalt. Foto: Getty Images

Golfvärlden

Golfen växer – 66,6 miljoner spelare i världen

Coronapandemin är en starkt bidragande faktor till att golfen ökar globalt.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-15 Uppdaterad 2021-12-15

2016 fanns det 61 miljoner golfspelare i världen. Nu visar en ny rapport från R&A och Sports Marketing Surveys att antalet ökat till 66,6 miljoner, vilket är den högsta noteringen någonsin och 5,5 miljoner fler än tidigare rekordet från 2012 på 61,6 miljoner. 

R&A ser att det är under de två senaste åren, och coronapandemin, som den största ökningen skett.

– De nya siffrorna är mycket uppmuntrande men vi måste arbeta tillsammans för att få ut det mesta av detta och se till att hålla kvar de människor som har återvänt till golfen eller provat på för första gången, säger Phil Anderton, chef för utveckling vid R&A. 

Så här har golfen vuxit senaste fem åren: 

  • Asien: 20,9 —> 23,3 miljoner
  • Europa: 7,9 —> 10,6 miljoner
  • Nordamerika: 29,9 —> 30,6 miljoner  

Sverige har under pandemiåren upplevt en stor tillväxtsfas och det finns nu 522 540 golfspelare i landet, vilket är cirka fem procent av Sveriges befolkning.  

Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson har tidigare poängterat vikten av att arbeta hårt för att behålla nya spelare och de som återvänder. 

– Det viktigaste är att hålla i och jobba hårt med att få de nya medlemmarna att trivas på klubben. Många är helt nya i golfen men majoriteten är återvändare med handicap och krav på att få spela. Konkurrensen om speltiderna blir fortsatt stor under 2022. Många barn och ungdomar ställer ännu högre krav på organiserad verksamhet om vi vill behålla dem i golfen. En annan utmaning är att medlemstillväxten inte är jämnt spridd i landet. Det syns tydligt av distriktsstatistiken att tillväxten sker i och runt de tre storstäderna och övriga större städer, universitets- och högskolestäderna, sa Bo Bengtsson till Svensk Golf tidigare i år. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-15
NyheterGolfvärldenNyheter
Rulla till toppen