Finalisterna i Regel-SM. Foto: SGF

Golfregler

Se SM-finalerna i golfregler – hade du haft en chans?

Amatörklassen vanns av regerande mästaren och proffsklassen vanns av en veteran.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-19 Uppdaterad 2021-10-19

Vad gäller?
”I en slagspelstävling slår spelaren en luftmiss på tee. Spelaren lyfter bollen och byter ut peggen mot en längre som han placerar bollen på och slår sedan bollen därifrån.”
Så löd en av de knepiga regelsituationerna som deltagarna ställdes inför i amatörfinalen i Regel-SM. Se finalerna i klippet ovan.

Totalt 319 personer deltog i Regel-SM 2021. 104 i proffsklassen där de tävlande är eller har varit förbunds- eller distriktsdomare. I amatörklassen var det 215 tävlande. Finalerna avgjordes den 16 oktober och för andra året i rad vanns amatörklassen av Mikael Abelsson, Lidköpings Golfklubb.
– Jag hade inte förberett mig ett dugg egentligen. Jag har varit i kontakt med många regelfrågor genom åren och vet hur jag ska ta mig an dem, säger Abelsson till Klubbtv.
Den dubbla SM-mästaren har gått domarkurser men är inte vidareutbildad till distrikts- eller förbundsdomare. På Lidköpings GK sitter han i regelkommittén och gör regeltävlingen ”Veckans regelnöt” på klubbens hemsida.
Bror Andreasson, Gräppås GK, tog silvret i amatörklassen.

I proffsklassen var förbundsdomaren Alexander Gatara, Forsgårdens GK, i final för femte gången, där han nu vann sin andra SM-titel.
– Jag var mer nervös nu än tidigare. Jag hörde frågorna i amatörklassen och tyckte de var svåra så jag undrade vad har de hittat på åt oss, säger Gatara till Klubbtv.
Tommy Schill, Vasatorps Golfklubb, tog silver.

Intresset för golfregler växer

Regel-SM började 2013 för att popularisera golfregler. Det är Svenska Golfförbundets tävlingsavdelning och regelkommitté som arrangerar tävlingen.

– Intresset växer och i den digitala världen blir det möjligt att genomföra sådana här tävlingar. Vem som helst kan anmäla sig och delta i kvalomgångarna, säger Claes Grönberg, tävlingsledare.

SM-mästare i Golfregler (inofficiellt mästerskap)

• 2021 Alexander Gatara (proffs), Mikael Abelsson (amatör)