Meloneras Golf på Gran Canaria är återigen ett hett resmål för svenska golfare. Foto: Getty Images

Många bokar golfresor

Golf Plaisir: ”Full fart igen”

Efter UD:s hävda avrådan: Golfresearrangörens platser går åt i snabb takt igen.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-05 Uppdaterad 2021-10-05

När coronapandemin slog till i början av 2020 var det många svenska golfresenärer som hamnade i kläm. En del var utomlands och tvingades stanna på hotellrummet när länderna stängde ner allt, inklusive golfbanorna. Andra hade bokat resor som inte blev av och vissa fick inte sina pengar tillbaka. 

Gradvis har land efter land öppnat upp och golfresebranschen har kunnat erbjuda resor igen. Bokningarna har sedan eskalerat efter att Utrikesdepartementet den 1 oktober hävde sin avrådan för resor utanför EU. 

Svensk Golf har pratat med Golf Plaisirs marknadschef Johan Kullenberg som säger att platserna för årets höstresor går åt snabbt.

– Nu är det full fart igen och många vill åka inom en vecka eller två. Tyvärr så är det väldigt få platser kvar i oktober och det eftertraktade novemberlovet. Det börjar även bli fullt på flera av våra avgångar till Kanarieöarna och just nu hoppas vi att det håller i sig och att vi får utökad flygkapacitet, säger Johan Kullenberg.

Hur har pandemiåren varit för Golf Plaisir?

– I början var det tufft men vi lyckades betala tillbaka alla kunder som vi avbokade när pandemin slog till. Vi har tvingats släppa några få  av våra cirka 30 anställda och under delar av pandemin har vi varit permitterade. Vi har starka ägare och generellt så har vi klarat oss väldigt bra under pandemin.

Hur tacklade Golf Plaisir problemen som uppstod med reseförbud, lock downs, karantäner och så vidare?

– Det har varit svårt planeringsmässigt. Vi har haft en positiv inställning och våra förhoppningar att kunna genomföra några större volymer av golfresor har ständigt grusats. Vi trodde mycket på vintern 20/21 men när vi närmade oss avresa så har pandemin tagit fart igen och av säkerhetsskäl eller restriktioner har vi tvingats avboka de flesta resenärer. Vi har därför under coronapandemin bara haft ett begränsat antal destinationer öppna.

Är golfresebranschen förändrad för alltid eller kommer det vara precis som före pandemin?

– Vi tror att fler kommer att åka med en golfresearrangör då många inte fått tillbaka sina pengar när de inte bokat en paketresa. Golf Plaisir har nog som största golfresearrangör en fördel då man gärna väljer något som känns tryggt när det är lite skakigt generellt. Flera av de arrangörer som erbjudit presentkort eller skjutit fram resan istället för att göra återbetalningar till kunderna kommer att få problem. Det är först när kunderna verkligen åker som de får merparten av kostnaden och om de då inte får in nya pengar så blir det svårt att betala.

Vilka resmål är hetast just nu? 

– Vi kan se en liten trend att många som bokat väljer att åka till ett lite exklusivare och dyrare golfresmål. Det uppdämda resebehovet och kanske lite sparade pengar göra att man vill unna sig något lite extra. Allt inom Europa är just nu stekhett och säljer generellt bra. Kanarieöarna är den riktiga storsäljaren under vintern. Vi kan dock se att efter att man släppte på reserestriktionerna utanför Europa så har vi fler och fler besökare som tittar på Mazagan i Marocko, men kanske främst alla våra resmål i Förenade Arabemiraten. 

Har några länder plockats bort?

– Vi har under hösten tvingats plocka bort några resmål som Turkiet på grund av restriktionerna men även Thracian Cliffs och de resmål som hade flyg till Sevilla. Till dessa båda destinationer saknas det just nu flyglösningar. Vi är dock ganska säkra på att alla resmål är tillbaka till våren.  


 


Text: Olof Åsgård • 2021-10-05
NyheterCoronapandeminGolf PlaisirGolfresaGolfresorNyheter
Scroll to Top