Porjus GK är golf på högspänning. Foto: Tobias Bergman

Nyheter

Sveriges ovanligaste golfbana måste flyttas

Energijätte vill ha tillbaka delar av marken som golfklubben arrenderar. Nu hoppas klubben få bygga ny golfbana i Jokkmokk.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-01 Uppdaterad 2021-10-01

Porjus GK i Lappland är en av Sveriges mest osannolika golfbanor. De nio hålen med konstgräsgreener är granne med ett av de största vattenkraftverken i landet. Det är en minst sagt ovanlig golfbana som fått mer eller mindre kultstatus på grund av sin annorlunda design och omgivning. 

Men nu leder första delen av Porjus Golf-sagan mot sitt slut. Vattenfall som arrenderar ut mark åt golfklubben kräver tillbaka delar av marken, rapporterar Norrbottens-Kuriren, vilket skulle omöjliggöra fortsatt golfspel på området. 

Att golfbanan skulle behöva flytta på sig någon gång har varit känt och diskuterats under flera års tid, men det är först nu som saker börjar hända.

Golfklubben har ansökt om markanvisning i Jokkmokk, knappt fem mil söder om Porjus. Klubben vill bygga en ny niohålsbana i ett område där den redan nu driver en drivingrange. I området finns också en ishall och en konstgräsplan. 

Om Jokkmokks kommun går klubben till mötes gällande ändrad detaljplan ska klubben ta fram en plan för den nya banan. 

Redan 4 oktober kommer ett första utlåtande från kommunen och hur den ställer sig till golfbaneflytten. 

Porjus GK har cirka 250 medlemmar och arbetet med nuvarande bana i Porjus och övningsområden sker på ideell basis. Niohålsbanan som spelas idag var spelklar 1993 men första slagen slogs två år tidigare då fyra hål var klara.Text: Olof Åsgård • 2021-10-01
NyheterGolfsverigeNyheterPorjus GK
Rulla till toppen