Peder Johansson och sonen Erik Jonsson lyckades med det osannolika på Karlskogas sjunde hål. Foto: Privat

Dubbla HIO

Far och son gjorde HIO på samma hål

Två perfekta golfslag gav familjen dubbel glädje på Karlskogas sjua.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-28 Uppdaterad 2021-09-29

Varje år görs uppskattningsvis 150 000 hole-in-one runt om i Golfvärlden.

Enligt oddsen gör…
… en medelgolfare ett HIO på 12 500 försök.
… en låghandicappare ett HIO på 5 000 försök.
… en professionell spelare ett HIO på 2 500 försök.

Att två spelare gör varsitt HIO på samma hål sägs ske en gång på 26 miljoner försök. Men den uträkningen gäller om det är fyra spelare i bollen. 
Om det bara finns tre spelare i bollen blir sannolikheten förstås ännu mindre. Och att de två dessutom är far och son skulle få alla miniräknare att balla ur. 

Men det var exakt vad som hände i början av augusti på Karlskoga GK:s Herrgolfveckotävling. Peder Johansson, 63 år och hans son Erik Jonsson, 18 år, lyckades båda två få bollen i hål på ett slag på Karlskogas korta men kluriga sjunde hål.  
– Hålet är inte långt, men greenen är undulerad och den här dagen hade de satt flaggan ganska kort vilket gör den svår att komma åt. Det var 88 meter och Erik slog först. Han hade en 60-gradare och landade förbi flaggan och spann tillbaka tre-fyra meter och ner i hål. Hade han inte haft öron så hade leendet gått runt huvudet på honom. Mycket glädje och jubel, säger Peder Johansson och fortsätter: 
– Därefter slog den tredje spelare i vår boll och sen var det min tur. Jag hade en 56-gradare och precis som Eriks boll spann min tillbaka ner i hål. Vi trodde inte att det var sant. Det var helt otroligt. Det finns inte att far och son gör HIO på samma hål och dessutom under en tävling. Vi var helt chockade. 

HIO-familj

För Erik Jonsson var det hans andra HIO, den första gjorde han vid 10 års ålder. För pappa var det fjärde gången. Och det är inga dussinlirare. Erik har +0,5 i handicap och Peder +2,0. 

Och visst spelade deras skicklighet in i att det blev HIO. 
– Som flaggan stod så måste du ta dig förbi den och ha bollspinn så att bollen spinner bakåt. Studsar bollen före hål utan spinn så måste du ha ännu mer tur för att bollen ska gå i hål. Men flaggan stod inte i en gryta eller liknande som ökade våra chanser. Nu satt den kort och det gör det lite svårare, säger Peder Johansson. 

Det osannolika var ett faktum och i ren eufori blev det birdie för bägge två på hålet efter. När scorekorten signerades vann pappa tävlingen på fem under par, medan sonen gick ett över.Text: Olof Åsgård • 2021-09-28
NyheterGolfsverigeHIOHole in oneKarlskoga GK
Scroll to Top