Sand Valley Golf Resort är många svenskars favoritresmål med sina speciella bunkerkreationer och sköna greenområden // Foto: Sand Valley

EM i fotboll

Inför EM: Sverige vs Polen – golfmatchen

Sverige överlägsen segrare i golfmatchen – men det finns orosmoln.

Text: Martin Strömberg • 2021-06-23 Uppdaterad 2021-12-09

Ikväll klockan 18.00 smäller det igen i EM-fotbollen.

Sverige möter Polen i sista gruppspelmatchen i Sankt Petersburg och trots att Sverige redan är klara för avancemang avgör matchen vilket motstånd man får i åttondelsfinalen.

Det sannolika är att Sverige kommer att ställas mot något av de fyra lagen: Kroatien, Tjeckien, Ukraina eller Belgien, men vi kan faktiskt också ställas mot Finland även om det är en mikroskopisk möjlighet.

Vi på Svensk Golfs redaktion är också fotbollsintresserade men inför matchen har vi också kikat lite på hur Polen står sig som golfnation jämfört med Sverige.

Golfen har funnits i Polen i ungefär 100 år men har inte haft i närheten av samma explosiva utveckling som vi haft i Sverige. I dagsläget finns cirka 35 golfanläggningar i Polen mot Sveriges 448.

Många av klubbarna i Polen har få egna medlemmar och lever på att dra till sig turistande golfare från till exempel Sverige. De senaste siffrorna över antalet golfspelare i Polen är från 2018 då man hade 5 678 registrerade golfspelare mot Sveriges siffra på cirka 478 000 vid samma tidpunkt. Sedan dess vet vi ju att golfen vuxit starkt de senaste åren i Sverige och vi är idag närmare 540 000.

Men av de 35 banor som finns i Polen finns en hel del pärlor som man lätt kan besöka via färja eller flyg. Runt Gdansk finns bland andra Sierra Golf, strax nordväst om Gdansk, som är en riktigt fin parkbana, lättspelad och vacker med mängder av blomrabatter och mäktiga träd längs vägen. Klubbhuset är inspirerat av brittisk pubmiljö med en stor månformad bar och sköna skinnfåtöljer att sjunka ner i efter ronden.

Ett par mil söder om Gdansk finns också Postołowo Golf Club, tidigare Gdansk G&CC, som är den näst längsta banan från svart tee i Europa efter vår egen Bro Hof, åtminstone på pappret. Efter några år med sämre kvalité på gräsytorna har det tagits nya tag och banan är idag en riktigt tuff utmaning i god kondition där de sex sista hålen utmed och över vatten kan få vem som helst att darra en smula.

Modry Las Golf Resort bjuder på en hel del utmanande slag som här på det 15:e hålet, 142 meter över vatten mot en väl inbunkrad green // Foto: Martin Strömberg

Ungefär en timme söder om Gdansk ligger en riktig svenskfavorit i form av Sand Valley Golf Resort. Den finske ägaren Antti Pohjonen har gjort ett kanonjobb på klubben vars bana är en speciell kreation med gigantiska waste areas och stora svåra greener. Många som spelat den älskar den men det tar ofta några ronder att förstå sig på hur man ska ta sig an den något annorlunda men mycket spännande banan signerad Lassi Pekka Tilander och senare uppgraderad av Tony Ristola.

Längre ner i Polen finns också en hel del fina banor. Ungefär en och en halv timme söder om Świnoujście ligger Gary Player-designade Modry Las Golf Resort. Det lite avskilda läget och lång transfer gör att den kanske inte alltid hamnar högst upp bland alternativen för en kompisresa, men när man väl kommit fram ångrar man sig inte. Efter en tuff inledning väntar en härlig böljande, mycket habil bana i parkmiljö och med rum i det nya klubbhuset och en del stugor som kantar banan finns olika möjligheter till boende på banan.

När det gäller framgångsrika spelare så kan Polen naturligtvis inte heller mäta sig med Sverige. Än.

Adrian Meronk är den första polska spelaren på Europatouren och han har tagit stora kliv de senaste säsongerna // Foto: Getty Images

Adrian Meronk har som första polack någonsin tagit sig ut på Europatouren och är just nu på 42:a plats på Race to Dubai, ET:s Order of Merit. Bästa svensk på samma lista är Alexander Björk på en 55:e plats. Vi har visserligen fortfarande fyra spelare rankade bättre på världsrankingen än Meronks 189:e plats men just i dagsläget är faktiskt långtslående Meronk, från Toya GC, utanför Wroclaw, en av de spelare som tagit störst kliv på Europatouren de senaste åren. Bakom Meronk får man bläddra ner till 605:e plats för att hitta näst bäst rankade polack, Matuesz Gradecki, men även Gradecki har klättrat och gjort en hel del bra tävlingar på Challenge Tour där han är på 53:e plats på Road to Mallorca, CT:s Order of Merit.

Så om vi ska använda lite golfstatistik för att sia om hur kvällens fotbollsmatch ska sluta, vilket naturligtvis är omöjligt men kul, så är Sverige storfavoriter och ska vinna med i varje fall 2-0. Men ett varningens finger kan höjas för Polen som växer och som både har en hel del bra banor och lovande spelare.


Text: Martin Strömberg • 2021-06-23
NyheterAdrian MeronkMateusz GradeckiModry Las Golf ResortPostolowo GCSand Valley Golf ResortSierra GolfToya GC
Rulla till toppen