Varenda vår kör Janne Thelin av Åre GK:s greener med hjälp av snöslunga // Foto: Privat

Golfsverige

“Vi har lärt oss att skynda på våren”

Åre GK gräver fram sina egna greener med snöslungan.

Text: Martin Strömberg • 2021-05-13

På de flesta håll i Sverige har golfsäsongen startat och banorna börjar att ta sig.

På Åre Golfklubb är man i ett lite senare skede av säsongen. Här arbetar man fortfarande hårt för att få banan snöfri och i spelklart skick och den senaste veckan har man grävt fram sina egna greener med hjälp av snöslunga och man har också hunnit med att stödså de flesta greener och lägga på duk.

Janne Thelin är ansvarig för drift och banan sedan tio år och han vet hur man ska göra för att få igång säsongen så tidigt som möjligt.

– Vi har lärt oss att försöka skynda på våren så gott det går här uppe. Intresset för golf är alltid jättestort så här års och det är många som knackar på dörren och vill få igång säsongen. Samtidigt åker vi skidor fortfarande häruppe och kanske blir detta ett år då man kommer att kunna åka skidor och spela golf samma dag, berättar Thelin.

Arbetet med att göra greenerna snöfria med hjälp av slungan tar ungefär fyra timmar per green. Thelin har själv kört tio av greenerna vilket innebär en veckas arbete.

– Det hade väl kunnat gå snabbare med större maskiner men vi arbetar med de resurser vi har och det går bra. Jag har kunnat arbeta med greenerna och samtidigt haft tre decimeter snö precis vid sidan av, det är lite annorlunda.

Ett “normalt” år brukar Åre GK öppna banan någon vecka in i juni men rekordet är redan 13 maj. Årets temperatur och snötäcke gör att Thelin hoppas kunna öppna ungefär som ett standardår, någon vecka in i juni.

– Just nu är det åtta grader på min termometer och dukarna på greenerna gör tre extra grader så vi är på gång snart. Vi har vår lilla pärla här uppe och det är kul att det finns ett sånt golfsug och att vi kan hålla igång. Förhoppningsvis kan vi öppna rangen snart, berättar Thelin.

Och så här vackert kan det vara på sommaren på Åre Golfklubb.

Åre Golfklubbs 18:e hål i vacker sommarskrud // Foto: Privat


Text: Martin Strömberg • 2021-05-13
NyheterÅre GKJanne ThelinNyheter
Scroll to Top