Guttom Haavas spelade kanske flest ronder av alla 2020.

Intervju

Möt en av Sveriges mesta golfare – 340 (!) ronder senare

Under fjolårssäsongen spelade Sveriges cirka 500 000 golfare sammanlagt 11,6 miljoner ronder. Knistadsmedlemmen Guttorm Havaas bidrog med fler än de flesta. När säsongen 2020 var över hade 61-åringen från Skövde spelat 340 (!) ronder.

Text: Olof Åsgård • 2021-04-28 Uppdaterad 2021-04-29

Intervjun publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 2/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Hur hinner man 340 ronder på ett år?
– Jag har just gått i pension och har svårt att sitta still. Jag måste göra något. Nu när jag inte kunnat spela i början på året har jag promenerat 2,5 timmar varje dag. Det blev 24 rundor i januari förra säsongen och sedan 20 i februari och 26 i mars. Då tänkte jag att det här kan bli många. Det blev inte så många 36-hålsdagar som många kan tro, och jag missade bara två dagar under säsongen, tror jag.

Vad gör 340 ronder för spelet?
– Aldrig spelat så bra och jag har höjt lägstanivån rejält. Jag har 11,0 i handicap nu och började förra säsongen på 11,5. Ett tag var jag nere på 9,9. Sen var det såklart svårt att hålla skärpan alla rundor, bästa ronden var 79 slag på Knistad.

… och hur mådde kroppen?
– Ont överallt men jag behövde inte avbryta någon rond på grund av ryggen förra året, vilket var överraskande. När jag höll på med andra sporter var jag noga med stretching, men inte nu när jag spelar golf.

Vad är styrkorna i spelet?
– Kamraterna säger att min puttning är riktigt bra, själv är jag ofta besviken på den. De har fel inställning och tycker att det är bra att komma nära hål från 20 meter, jag tycker att det är bättre att sätta putten.

Vad har du för mål i år?
– Att spela lika många ronder i år är redan kört på grund av snön, men 150 bör jag hinna med ändå. I år vill jag se hur många rundor jag hinner på en dag, minst 72 hål. Det gäller att komma ut tidigt och hoppas på vädret men det får inte vara fyra skitrundor, det räknas inte. Sen hoppas jag att jag får komma ut i landet igen, coronan satte stopp för det förra året och jag spelade mest på Knistad och runt Skövde. Jag har spelat 470 banor i Sverige och har ett par nya som jag inte besökt ännu.

Hinner du med någon träning mellan varven?
– Det blir väldigt lite rangeträning, men puttning tränar jag 15-30 minuter varje dag. Jag snittar 26-27 puttar per rond, rekordet är 23 men det var jag inte nära förra säsongen. Kanske för att mitt långa spel var bättre än någonsin.Text: Olof Åsgård • 2021-04-28
NyheterGolfsverigeNyheter
Scroll to Top