En konceptuell designskiss på Ullnas nya övningsgreen.

Golfsverige

Klassisk green återskapas på Ullna

Spektakulärt övningsområde byggs ute på en ö.

Text: Eric Franzén • 2021-02-23 Uppdaterad 2021-02-23

Åtta år har snart passerat sedan Jack Nicklaus renovering av Ullna Golf & Country Club öppnades för spel. Under tiden som följt har både banan och anläggningen successivt utvecklats genom borttagningar av träd, nya planteringar och vägar och andra insatser. 

Ytterligare ett steg i denna process tas nu i år när en ny puttnings- och närspelsgreen byggs på ön där backteen till hål 6 är belägen idag. Utslagsplatsen kommer att vara kvar men sammanfogas med det nya träningsområdet i en sömlös klippning.

Den nya övningsgreenen är designad av Johan Benestam som valt att basera den på det klassiska Biarritz-konceptet. Detta är vanligtvis en större avlång greenyta som avdelas i mitten av en djup svacka. Runt om i världen dyker den upp på många längre par 3-hål, och under 00-talet hittade den även till Sverige där Kyle Phillips tillämpat konceptet på Links Course sjunde hål. Den ursprungliga Biarritz-greenen anlades av Tom och Willie Dunn Jr på The Biarritz GC i Frankrike under 1880-talet, men försvann gradvis innan andra världskriget i samband med att ett hotell anlades på platsen. Internationellt har designkonceptet använts frekvent genom åren och kan skådas på klassiska banor som The Course at Yale och Fishers Island samt också på mer moderna alster som Streamsong Red och Old MacDonald på Bandon Dunes

– Bygget av greenen kommer att inledas så snart som möjligt när vintern är över i Stockholm. Nästa fas blir sedan att projektera för en ny driving range, meddelar Johan Benestam.

Drivingrangen är tänkt att byggas i anslutning till det befintliga klubbhuset. Sedan ombyggnationen av banan, då en ny väg lade beslag på mark från den tidigare rangen, har klubben inte haft en drivingrange för fullängdsslag utan enbart ett övningsområde med målgreener för wedgeslag upp till drygt 100 meter. Ullna Golf & Country Club inväntar nu att Länsstyrelsen ska genomföra en arkeologisk förundersökning av platsen innan ansökan om bygglov behandlas fullt ut.


Text: Eric Franzén • 2021-02-23
NyheterJohan BenestamUllna GC
Rulla till toppen