Visby GK, Henrik Stenson och Madelene Sagström. // Foto: Oskar Åsgård, Getty Images

Ett bättre 2021

Redaktionen önskar: Perfekta golfåret 2021

Det här vill vi på Svensk Golf uppleva, göra och se i år.

Text: Svensk Golf • 2021-02-18 Uppdaterad 2021-03-05

Snösmältningen är i full gång och den där förlösande första ronden för året kommer närmare för varje dag. På flera håll i landet har golfare redan känt på årets första klippta greenytor. Härligt!

Här är en inblick i vad vi på redaktion vill få ut av golfåret 2021. Vad drömmer du om i år?  

Jesper Johansson, digitalt ansvarig.

Bana jag vill upptäcka: Kronholmen på Visby GK. Jag vet inte hur många år i rad jag sagt att jag ska ta mig till Gotland utan att faktiskt sätta mig på färjan. Men i år ska jag dit och så är det med det. Måste bara boka en plats på båten.

LÄS MER: Därför är Visby GK Sveriges bästa bana

Bana jag vill återupptäcka: Sand GC hade varit kul att spela utan stormbyarna som skapade stora problem senast jag var där. Det var liksom lite svårt att njuta av banan när man var tvungen att gå framåtlutad för att faktiskt ta sig framåt…

TV-minne jag önskar mig: Annika Sörenstam som vinnare är förstås väldigt långt ifrån realistiskt. Men visst vore det häftigt? För gamla tiders skull.

Dit vill jag resa när pandemin klingat av: Hyrbilen är precis uthämtad. Spotify-listan för roadtripen är redan förberedd. Solglasögonen glider på samtidigt som den kaliforniska solens strålar träffar vindrutan på väg ut från garaget på LAX. Låt mig åka på en resa längs Kaliforniens kust med ett par goda vänner och en baklucka full med golfbagar.

LÄS MER: Välkommen till golfens Silicon Valley

Det vill jag uppgradera i bagen: Är det inte dags för golfgarderoben att få sig en rejäl översyn? Ut med sportig funktion och in med lammull och tweed.

Det vill jag bli bättre på: Det vore kul att spela lite bättre golf överlag jämfört med ett trögt 2020. Nyckeln till detta? Träffa fler fairways. Vi ses på någon nyligen tinad range norr om Stockholm i mars – och du ser mig göra allt i min makt för att högerskruven ska kunna kallas fade, snarare än slice.


Cruden Bay. Foto: Getty images

Oskar Åsgård, chefredaktör.

Bana jag vill upptäcka: Jag har snart spelat 150 svenska banor men fortfarande aldrig skavt mig runt Vallda. Hört så mycket gott om den att det verkligen känns som dags för en tur till Göteborg 2021!

Bana jag vill återupptäcka: Skövde GK, södra banan. Jag hade turen att spela den strax efter öppningen 2018 och gillade verkligen vad jag såg. Vore kul att se hur den växt in sig efter några år i sin nya Christian Lundin-skräddade kostym.

TV-minne jag önskar mig: Madelene Sagström vinner US Women’s Open på Olympic Club i San Francisco. Efter särspel mot Danielle Kang.

Madelene Sagström. // Foto: Getty Images

Golfhål jag vill bemästra: Brukar försöka spela ett par varv med vänner på Drottningholm varje sommar och hål 3 är en ständigt olöst ekvation för mig. Kan inte heller påstå att jag har någon konkret eller ens genomtänkt plan för hur denna nöt ska dyrkas upp under 2021. Tips mottages tacksamt!

Dit vill jag resa när pandemin klingat av: Skottland. Alltid till Skottland. Helst långt upp i norr till Nairn, Brora och Dornoch! Bättre blir det inte. Eller jo, om man tar omvägen förbi Cruden Bay på vägen till eller från Edinburgh. Då är det fulländat.

Slag jag vill lära mig: En riktigt bra stinger, Gary Woodland-style. Mest för att det vore roligt att kunna slå det, inte för att jag tror att det skulle lyfta min score. Möjligen om jag tar mig till Skottland i år.

Det vill jag uppgradera i bagen: Jag har funderat på att ersätta min driving-iron-tvåa med en träfemma. Men egentligen är nog ett nytt järnset det som står näst på tur, mina nuvarande järn har varit i bagen sen 2014.


Eric Franzén, redaktionschef.

Bana jag vill upptäcka: Uppåt i landet finns det både mycket skön golf och sköna golfare. Bodens GK har funnits på radarn sedan jag var på väg dit bakåt i tiden, fast blev då tvungen att styra om planerna. Sommaren 2021 kanske det äntligen blir dags att köra loss vid luleälvens strand.  

Bana jag vill återupptäcka: Väldigt nyfiken på att uppleva Johan Benestams senaste omgörningar på Rya GK. Så den står väldigt högt på återbesökslistan. Fast egentligen är det väl sällan fel att spela Rya.     

TV-minne jag önskar mig: Det vore jämnt Shane Lowry-skägg mellan att se Rory McIlroy jaga karriärsgrandslam på Augusta i år eller dito med Jordan Spieth på Kiawah Island.   

Golfhål jag vill bemästra: Hål 4 på Falsterbo. Fast det är nog mer en livslång process och inget som faller på plats under 2021. 

Royal Cinque Ports. Foto: Getty images

Dit vill jag resa när pandemin klingat av: Den där 36-hålsdagen på Royal Cinque Ports som var inplanerad i höstas men inte hände. Ja, Royal St Georges var också på tapeten. Men det var nog ändå chansen att åter få kasta sig ut på galet vilda Cinque Ports som kittlade mest i magen. 

Slag jag vill lära mig: Att slå en draw på riktigt och inte förlita sig på att händerna ska komma in och tajma vore ju fint. För när denna högst tveksamma golfatlet blir trött så väntar en ännu mer grisig och tveksam pull runt hörnet. 

LÄS MER: Bota slicen på två minuter

Det vill jag uppgradera i bagen: Kanske chocka kroppen och prova ut en driver på riktigt till denna säsong. Ja, och inte gå på den beprövade vägen där något som känns skönt på rangen och ser kul ut framför bollen åker ner i bagen. 


Olof Åsgård, redaktör.

Bana jag vill upptäcka: Chanserna att svänga förbi har varit många men någon golfrond på Halmstad Norra har det inte blivit än. I år är det dags.  

Bana jag vill återupptäcka: Senaste gången var 1998 och främsta minnet är att jag jagade storebror från tennisbanorna hela vägen till klubbhuset efter att han servat mig rakt i huvudet. Känner att det är hög tid att se Långe Jan på Ekerum i sin uppdaterade kostym nu. 

TV-minne jag önskar mig: Plötsligt händer det. Flaggor utmanas. Puttar rullar i. Nävar knyts. Lediga tack ges till publiken. Steglängden imponerar. Henrik Stenson får allt att stämma på Augusta National och vinner The Masters.

Henrik Stenson. // Foto: Getty Images

Golfhål jag vill bemästra: Ettan på hemmabanan Wäsby är egentligen väldigt enkelt. Trots det har jag kritat ner alldeles för många bogeys senaste åren och hela ronden har känts som över redan efter ett hål. 

Dit vill jag resa när pandemin klingat av: Skottland står på tapeten. Regn, vind och en garvad medlem som ruskar på huvudet när jag tar en för högt loftad klubba in mot green är vad jag vill ha.

Slag jag vill lära mig: Bollen ligger mitt på fairway. 70 meter till hål. Inga hinder i vägen. Inga kraftiga lut runt flaggan som står mitt på green. Ingen vind. Lite uppeggat läge. Varför är detta så svårt? 

Det vill jag uppgradera i bagen: Efter fem år är det dags att inse fakta. Det finns inga skåror kvar och det är dags för nya wedgar. Den här gången ska de provas ut och passas in efter sista järnklubban.  Text: Svensk Golf • 2021-02-18
NyheterGolfsverigeNyheterRedaktionen resonerar
Rulla till toppen