Särö GK har straffats av Kemikalieinspektionen. Foto: Klubben via Facebook

Golfsverige

Svenska klubben vattnade med ättika – bötfälls

En ideellt arbetande medlem på Särö GK tröttnade på ogräset och valde att ta bort det med ättika. Det skulle visa sig bli dyrt för klubben.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-04

Särö GK har fällts av Kemikalieinspektionen efter att en inspektör funnit en dunk innehållandes trädgårdsättika i en av maskinhallarna. Golfklubben får hjälp av ideellt arbetande medlemmar och en av dessa ska ha tagit med sig vätskan för att få bort ogräs mellan stenar. Trädgårdsättikan är sexprocentig och säljs i vanliga blomsterbutiker.

Att använda sig av trädgårdsättika kräver dock tillstånd från Kemikalieinspektionen, vilket klubben saknade. Resultatet blev en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor. Till Göteborg Direkt säger klubbens ordförande, Bertil Wiktorén, att det är oskäligt hårt.
– Medlet användes utan klubbens vetskap. Självklart ska vi hålla ordning och reda på våra ideellt arbetande medlemmar, men styrkan på ättikan som användes är samma som används för att lägga in gurka och rödbetor.

Särö Golfklubb har nu överklagat till Mark- och miljödomstolen som ifrågasätter Kungsbacka kommuns handläggning av ärendet. Bland annat anser man inte att klubben fått möjlighet att yttra sig innan beslutet om en miljösanktionsavgift fattades. Därför har ärendet nu återremitterats.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-04
NyheterBanor & resorGolfsverigeSärö GK
Scroll to Top