Phil Mickelson tog revansch på Peyton Manning från vårens match i Florida. Trots att hans spelpartner var 25-handicapparen Charles Barkley. /Foto: Getty Images

Välgörenhetsgolf

3 saker du missade om du inte såg The Match III

Mickelson och Barkley vann. 46 miljoner kronor samlades in till välgörenhet. Men hur var matchen?

Text: Oskar Åsgård • 2020-11-28

Med tanke på att The Match III, som fredagens välgörenhetsmatch hette, inte sändes på någon av de traditionella golfkanalerna Viaplay eller C More, utan på CNN International, så var det rimligen ett högst begränsat antal svenska ögonpar som tog in spektaklet live från tv-soffan.

För den nyfikne kan vi i så fall kort berätta att Phil Mickelson och forne NBA-stjärnan Charles Barkley besegrade NFL-legendaren Peyton Manning och flerfaldige NBA-mästaren Stephen Curry med 4/3 i en greensome.

Målet med jippot var att samla in pengar till det som räknas som ”historically black colleges and universities” och slutresultatet var imponerande 5,45 miljoner insamlade dollar (cirka 46 miljoner kronor).

Här är tre reflektioner från matchen.

Phil Mickelson höll hov

Okej, det här visste du såklart redan om du känner din Phil Mickelson, men i fredagens välgörenhetsmatch med idrottsstjärnorna Charles Barkley, Stephen Curry och Peyton Manning kunde Mickelson spela ut sitt fulla hovhållarregister som aldrig förr.

Hans coachning av Charles Barkley var perfekt och underbar att se. Han förvandlade en yipsig 25-handicappare till en mycket habil spelpartner i det greensomeformat som användes för matchen.

Ibland undrade man visserligen om Barkley verkligen var kapabel att ta in Mickelsons minutlånga (ibland mer…) och djupt ingående redogörelser om hur varje putt skulle falla. Som Barkleys studiokollega från Inside the NBA, Shaquille O’Neal, konstaterade i sändning: ”Chuck, om du inte kan läsa bokstäver, hur ska du kunna läsa en green”.

Men Mickelson visste precis vad han gjorde och försatte Barkley i en sinnesstämning där allt han behövde göra var att utföra och det gjorde han med bravur – åtminstone betydligt oftare än vad 99 procent av alla tittarna hade förutspått.

Som tittare var det förstås lika underhållande som alltid att få en inblick i hur Mickelsons golfhjärna fungerar.

“Ok, Chuck, putten faller ungefär 3 procent från höger till vänster, hänger du med?” /Foto: Getty Images

Charles Barkleys svingförvandling är helt O-T-R-O-L-I-G

Gissningsvis har du sett klipp på Charles Barkleys sving. Då vet du att den ser ut såhär.

Att det där inte är ett skämt, utan ett svingyips av sällan skådat slag, råder ingen tvekan om. Inbilla mig inte att en stjärnidrottsman och NBA-legendar som Barkley har svingat sådär i tv-sända pro-am-tävlingar och andra publika sammanhang bara för att underhålla.

Men under fredagskvällen såg Barkleys sving i princip hela ronden ut såhär.

Den förvandlingen borde skänka yipsiga golfare världen över hopp om att det går att åstadkomma mirakel.

Skillnaden mellan ett PGA Tour-proffs och en plushandicappare är ENORM

Det här visste säkert flera av er redan. Grattis i så fall, för sett till hur spelbolagen satt oddsen inför matchen var det som att ta godis från småbarn för den som satsade på Mickelson/Barkley. Peyton Manning (hcp 5) och Stephen Curry (hcp +2) var 60-procentiga favoriter (?!) inför matchen.

Jokern var förstås hur Barkley skulle spela och han överlevererade nog sett till de lågt ställda förväntningarna.

Men i en greensome blev det framförallt smärtsamt uppenbart hur stor skillnaden är mellan en plushandicappare som Curry och en femfaldig majorvinnare som Phil Mickelson.

Currys plushandicap blev kraftigt ifrågasatt i sociala medier. Men allvarligt, den som kollade såg att basketstjärnan kan lira även om han inte hade sin bästa dag på banan. Men för tusan, han har gått runt på 71 slag i en Korn Ferry Tour-tävling, i en sport han inte aktivt tävlar i.

Men även om Curry och Manning är duktiga amatörer blev skillnaden mot den klass Mickelson håller helt enkelt hopplöst stor.


Text: Oskar Åsgård • 2020-11-28
NyheterCharles BarkleyPeyton ManningPhil MickelsonStephen CurryThe Match
Scroll to Top