Hannes Rydell är skaparen av appen Sista 9 – som gör stor succé på den svenska golfmarknaden. Foto: Simone Jakobsson

Sista 9

Svenska succéappen har ökat med flera tusen användare

"Sista 9" lanserades förra sommaren och har sedan dess ökat rejält både i användartal och klubbar som är anslutna.

Text: Jesper Johansson • 2020-07-08 Uppdaterad 2020-07-10

Det var under sommaren 2019 som Hannes Rydell tillsammans med välkända företagsprofiler som investerare sjösatte sitt projekt kallat ”Sista 9”, en tjänst för golfklubbar och spelare för att få ut fler golfare på banan.

Idén är att man via applikationen, som också är ett bokningssystem, i sin mobiltelefon kan se när det finns tider efter det nionde hålet, för den som bara vill spela nio hål. Eftersom klubben har ett avtal med företaget kan också de sätta en reducerad greenfee för spelare som bara vill spela de sista nio hålen.

Under en rekordvår, där det aldrig spelats mer golf, är det många som har fått vänta på att få en starttid och ronderna har på många håll tagit lång tid. Kanske är det därför så många klubbar nu tecknat upp sig för tjänsten som gör att golfare kan hitta ut på banan trots att det är ”fullt”.
– Två klubbar var anslutna till Sista 9 under sommaren 2019. Nu är det över 45 stycken, säger grundaren Hannes Rydell till Svensk Golf och fortsätter:
– Dessutom har antalet registrerade användare sedan april ökat från ungefär 1 000 till 12 000 golfspelare. Vår prognos är att över 20 000 ska vara användare när den här säsongen är över.

Hur har första tiden varit för dig?
–  Väldigt givande. Förra året med Sista 9 skapade vi ett ”proof of concept” över att systemet fungerar. Vi såg snabbt att både klubbar och golfare var väldigt positiva till möjligheten att hitta nya starttider från de sista nio hålen och gasade därefter på med kundanskaffningen under vinterhalvåret.

Vad har varit den största utmaningen då?
– Att prioritera vilka tekniska funktioner och förbättringar som ska göras innan man fått en stor användarbas. Det är omöjligt att veta vilka problem som användaren stöter på innan marknaden har testat produkten och det blir sedan riskfyllt att bygga om den tekniska lösningen när produkten redan ligger ute och används på daglig basis. Jag gissar att detta är något som många tech-bolag kan relatera till.

Hur ser framtiden ut för er?
– Vi samarbetar just nu med Business Sweden och håller på att utveckla en internationell lanseringsplan. Bolaget siktar på att ta in en större summa kapital i slutet av 2020 för att vidareutveckla organisationen, produkten samt kunna gå in i nya länder. – Vi har en väldigt digitaliserad försäljningsprocess vilket gör det skalbar och har målet att köra igång på klubbar i Storbritannien och Tyskland under redan 2021.


Text: Jesper Johansson • 2020-07-08
NyheterGolfsverige
Scroll to Top