Ahlsell Flag 100, en flaggtävling över 100 hål. Arkivbild: Göran Söderqvist

Maratongolf

Världens längsta flaggtävling avgjord i Stockholm

Ahlsell Flag100, en flaggtävling över 100 hål, spelades på torsdagen på Stockholms Golfklubb. Vann gjorde Carl-Axel Linder som nådde green på hål 99 innan slagen tog slut.

Text: Oskar Åsgård • 2020-07-03 Uppdaterad 2020-07-03

Den galna idén föddes i bastun på Stockholms Golfklubb. Johan Stille och Tobias Hindersson, flitiga morgongolfare på Kevinge, började fundera hur många hål som egentligen går att spela på en dag. Kanske borde vi åka till Island och spela i midnattssolen, var en tanke som luftades i bastun.

Slutresultatet av tankegångarna blev Ahlsell Flag100, som avgjordes på Stockholms Golfklubb den 3 juli.

Världens längsta flaggtävling.

Startskottet gick 03.30. Sammanlagt 39 spelare peggade upp, i 13 trebollar utspridda över banan i shotgunformat. Alla spelare hade fått tillgodoräkna sig handicapslag som skulle räcka för 5,55 varv, eller exakt 100 hål.

Varje varv fick ta 2 timmar och 45 minuter. Därefter 15 minuters paus och sen började nästa varv.

– Det var svårt att veta vad vi skulle ha för förväntningar. Kommer någon att vilja vara med, undrade vi ju från början, säger Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb.

Ju längre dagen led, desto fler spår av babypuder, vaselinburkar och skavsårsplåster syntes i omklädningsrummet. Men trots ömmande kroppar var speltempot i på nästan alla håll enligt schemat, stegen förvånansvärt starka och stämningen hög.

Samtliga 39 spelare fullföljde tills de tilldelade slagen tog slut.

– Det vi inte kunde förutse var graden av engagemang och den sköna stämningen från första mötet vid frukosten till prisutdelningen. Det överträffade förväntningarna. Vi hade mer sett framför oss att folk skulle krokna och ge upp. Väldigt lyckat och roligt, säger Jonas Widegren.

Enda kvinnliga deltagaren i premiärupplagan av Ahlsell Flag100, Ebba Wallensteen, började spela golf förra året. Torsdagens tävling var hennes första golftävlingen i livet.

Hennes slag tog slut på det 96:e hålet och hon slutade topp-15.

– Det var tufft i början, de två första varven. Jag förväntade mig att man skulle spelat sämre och sämre, men det har gått åt andra hållet. Det var väldigt roligt, säger Ebba Wallensteen.

Tre spelare slog ut på det 99:e hålet. Två av dem, Joachim Mårtensson och Martin Ingeström, hade bara ett slag kvar att utnyttja. Ingeström slutade trea, Mårtensson tvåa.

Kvar stod segraren och hemmaspelaren Carl-Axel Linder som nådde green på hål 99.

Segraren Carl-Axel Linder och Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb. Foto: Göran Söderqvist

– Jag satte ett litet mål för mig själv. Fyra rundor ska jag klara i varje fall. Mer går inte, jag har egentligen aldrig spelat mer än 36 hål på en dag. Verkligen kul att få spela så mycket golf på en och samma dag. Ett bra arrangemang och jag är förstås jättenöjd att jag vann, sa Linder.

Från tävlingsledningens sida upplevdes premiären av maratonflaggtävlingen som en succé.

– Vilken härlig dag och vilken fantastisk stämning mellan deltagarna. Kul att kunna visa att golf är en uthållighetssport. Nästa år hoppas vi på fler deltagande klubbar runt om i landet – och på sikt att få till ett VM i formatet Flag100 med start i Sverige, säger initiativtagaren Johan Stille, som själv hålade ut på sitt 96 hål för dagen.

Johan Stille på sitt 16:e hål för dagen, klockan 05.53. Foto: Oskar Åsgård

Det kanske bästa beviset på dårskapen eller entusiasmen, välj själva, bland deltagarna var att så pass många efter att slagen tagit slut ändå fullföljde för att nå upp i exakt 100 hål.

– Kroppen känns faktiskt oförskämt fräsch, sa Viasatkommentatorn och f d Europatourspelaren Anders Sjöstrand som i sällskap med artikelförfattaren och Wictor Wallenius hålade ut på det 100:e hålet strax efter solnedgången.

TOPP-10 AHSELL FLAG100

1. Carl-Axel Linder, 99:e green

2. Joachim Mårtensson, 99:e fariway

3. Martin Ingeström, 99:e fairway

4. Otto Rydén, 98:e hålad

5. Robin Eriksson, 98:e green

6. Henrik Persson, 98:e green

7. Rickard Lindvall 97:e green

8. Oskar Åsgård, 97:e green

9. Mikael Lundin, 97:e nära green

10. Anders Ösund, 97:e fairway


Text: Oskar Åsgård • 2020-07-03
NyheterAhlsell Flag100GolfsverigeStockholms GK
Rulla till toppen