Landsgränsen skär rakt genom Haparanda GK, vilket innebär lite problem just nu // Grafik: Haparanda GK

Coronapandemin

Landsgränsen stängd mitt på golfbanan

Den stängda finska gränsen innebär en problematisk tillvaro för golfarna i Haparanda.

Text: Martin Strömberg • 2020-05-28 Uppdaterad 2020-05-28

Haparanda-Tornio Golfklubb har hamnat i en minst sagt knepig situation på grund av coronapandemin just när deras golfsäsong är på väg att komma i gång efter den långa vintern.

Den finskägda golfbanan har 5 hål på den finska sidan, 13 hål på den svenska sidan och landsgränsen går dessutom tvärs över drivingrangen.

Spelare från Finland kan visserligen spela hela banan men om de spelar på den svenska sidan måste de sedan sitta i karantän två veckor.

Den svenska delen av klubben får inte spela alls.

– Det är ju så fånigt att det inte är sant, säger Haparanda GK:s ordförande Hans Dahlbäck.

Av naturliga skäl inleds golfsäsongen lite senare i Haparanda än i övriga delar av Sverige. Dahlbäck berättar att den sista isen släppte i veckan. Just nu är det dessutom väldigt varmt i området och därför hade man förhoppningar om att golfsäsongen skulle komma igång inom några veckor.

Men pandemin har gjort att osäkerheten är stor.

– Som det ser ut nu så får vi ju inte spela och det känns lite fånigt. Det är väldigt svårt att komma över gränsen till finska sidan men det här innebär problem även för finländarna. De fick söka dispens för att banarbetarna ska få jobba på banan och alldeles nyligen fick åtta banarbetare tillåtelse att komma över gränsen för att sköta sitt arbete på banan.

Hur många coronafall har ni i bygden?
– Nja, det är i varje fall fler på den finska sidan om man tittar just i vårt närområde, berättar Dahlbäck och fortsätter:

– Man får ju ha respekt för sjukdomen och gilla läget men det är ju vid den här tiden som man är som mest sugen på att spela och vi hoppas naturligtvis på att det här löser sig så småningom. Vi ska arbeta för att vi åtminstone ska få spela på den svenska sidan.

Som om inte covid-19 och gränskomplikationerna vore nog så har Haparanda GK ytterligare ett orosmoment framför sig i vår. Golfbanan ligger precis utmed Torne Älv och rapporter pekar på att snösmältningen kommer att bli mer intensiv i vår än den varit på många år. En skyddsvall skiljer banan från älven men Dahlbäck är ändå orolig.

– Ja, brister vallen då har vi en före detta golfbana här, det är en sak som är säker, säger han.


Text: Martin Strömberg • 2020-05-28
NyheterGolfsverigeHaparanda GK
Scroll to Top