Din handicap uppdateras först dagen efter. Foto: Getty images

Världshandicap

Därför får du nytt handicap först dagen efter

Har du undrat varför din nya handicap uppdateras först dagen efter? Här reder vi ut varför.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-28

I och med att vi övergått till ett nytt handicapsystem har en hel del förändrats. Bland annat får vi inte en ny exakt handicap förrän dagen efter ronden spelats.

Vad beror det här på då?
Jo, med det nya systemet räknas PCC in. PCC står för ”Playing Condition Calculation” och innebär att handicapsystemet gör en beräkning på spelförhållanden för dagen.
Det här fanns i det tidigare systemet men hette då CBA, ”Computed Buffer Adjustment”. Det användes dock endast för tävlingsronder medan PCC alltid används.

Läs mer: 11 vanliga frågor om nya handicapsystemet

Anledningen till att din handicap dröjer till dagen efter är alltså att systemet kan registrera ditt resultat först efter att alla ronder för speldagen registrerats (så länge de inte registreras dagen efter, då är de inte med i PCC-kalkylen).

Så här står det på Svenska Golfförbundets hemsida:
”Systemet jämför spelarnas resultat den dagen med deras exakta handicap. Skiljer det sig mycket görs en justering på alla spelares handicapresultat på den banan den dagen med mellan -1 och +3. Vid normala spelförhållanden blir PCC 0.”

Spela två ronder samma dag?
Om du ska spela två ronder samma dag kommer det innebära att handicapen kan förändras däremellan. Men du kommer inte att ha sett vad förändringen är, och det spelar ingen roll – eftersom din exakta handicap är densamma hela speldagen.

Claes Grönberg, som arbetar med regler och handicap på Svenska Golfförbundet förklarar:
– Du har samma exakta handicap hela dagen, eftersom du får en ny exakt handicap först efter midnatt.

Sedan världshandicapsystemet lanserades 1 mars har Svensk Golf mottagit frågor kring varför och klagomål om att systemet inte har uppdaterat din handicap förrän vid lunch dagen därpå. Detta gör att en tidig rond dagen efter senast registrerad rond, inte görs med korrekt handicap.
Så här har Ove Ellemark, kommunikationschef på SGF, tidigare adresserat detta.
– Målbilden är att du ska ha din nya handicap morgonen efter redo för en ny speldag. Vi jobbar med prestandafrågan som en del i de åtgärder vi satt in.

Läs mer: Allt du behöver veta om golfens nya handicapsystem

Till Claes Grönberg har vi ställt några ytterligare frågor för att reda ut hur PCC fungerar och varför det är uppsatt på det här sättet.

Hur ofta används PCC egentligen?
– Det beror naturligtvis på om bestämmelserna för att göra en PCC-beräkning har uppfyllts. Till exempel minst åtta handicapronder registrerade på den banan, den dagen, etc. Tänk på att PCC även om det beräknats, oftast ska bli noll (0).

Går det att se om PCC har använts på någon bana?
– PCC syns på respektive rond i GIT Online och Min Golf. Än så länge har vi inte någon sammanställning av detta, men det planeras att komma framöver.

Jag fick ett mejl där en läsare frågade varför man inte får en preliminär handicap direkt efter att man registrerat – som sedan kan komma att redigeras dagen efter?
– Det var något vi diskuterade, men valde att inte göra, svarar Claes Grönberg.

Han ger också ett glädjande medskick: aldrig har så många svenskar registrerat lika många handicapronder som just nu.
– Vi kan bara konstatera att intresset för handicap och den nya världshandicapen är mycket stort. Det registreras handicapronder i Sverige i en volym vi aldrig varit med om tidigare. En mycket större andel av de ronder som spelas, registreras också som handicapronder. Det är mycket glädjande. Med världshandicapen och det stora intresset att registrera sin rond, kommer fler golfspelare att få en handicap som mycket bättre speglar deras spelstandard, säger Claes Grönberg.

Ett exempel på det är att cirka 130 000 ronder registrerades under ett dygn när handicapsystemet öppnade upp igen fredagen den 24 april efter att ha varit stängt för tekniskt underhåll i en vecka.

OBS! Det är inte Svensk Golf som ansvarar för och driftar handicapsystemet, det gör Svenska Golfförbundet.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-28
NyheterGolfreglerVärldshandicap
Scroll to Top