Annons
Leva

Testa nytt i midsommar

Sugen på en annorlunda midsommar? Packa då både bag och skidor och res till Funäsdalen. Där arrangeras en spännande dubbeltävling.

Av Karin Klarström • 2015-06-18
Annons

Hon har kört OS och VM för svenska landslaget i alpint, men Nike Bent minns också tävlingen hemma i Funäsdalen, Supercupen. Det var minst 15 år sen sist, men då var det alpint, golf och vindsurfing som skulle klaras av innan en segrare skulle koras.

Nu har hon slutat tävla på högsta nivå och jobbar som sportchef i Tänndalen. Eftersom det är mycket snö i backen tyckte hon det var dags att damma av den klassiska tävlingen, och därför är det alltså dags för Supercupen Retro.

– Förr tävlade man individuellt, men nu är det tvåmannalag som gäller. Och den här gången är det bara alpint och golf, säger Bent till Svensk Golf.

Tänndalen är granne med Funäsdalen, och det är i Tänndalens backe alpindelen av cupen ska avgöras. Där ska det åkas storslalom ned för en halvminut lång bana på midsommardagen. På söndagen är det sedan dags för en avslutande scramble på Funesdalsfjällens golfklubb i Ljusnedal.

126 tävlingar
Det är bara en av alla roliga saker golfaren kan göra under midsommarhelgen. Hela 126 olika midsommartävlingar arrangeras runt om i landet.

Redan på torsdagen drar midsommarfirandet på golfbanan igång med nio olika tävlingar, från Skåne i söder till Härjedalen i norr. Spelformerna är många och inramningen likaså. Här finns Damernas midsommarpicknick i Bedinge, en poängbogey där picknicken ingår i anmälningsavgiften. Här finns också Midsommardansen på värmländska Hammarö, en greensome slagtävling med shotgundstart för damerna. Vill du hellre spela scramble kan du göra det i Midsommarscramble på Säters GK.

Tävlingar kring Siljan
Det klassiska midsommarfirandet hör också hemma i Dalarna, och de flesta sommargästerna drar sig längre norrut, mot Siljan och samhällena därikring.

Under midsommarafton och midsommardagen spelas inte mindre än tio olika tävlingar runt om i distriktet, bland annat Shopens Midsommargolf på Leksands GK.  Tävlingen är en tradition med många år på nacken, exakt hur många är faktiskt inte helt klart. Tidigare var det en lokal blomsteraffär som sponsrade, men för åtta år sen tog golfshoppen med pron Per Jönsson i täten över värdskapet.

– Jag vet ärligt talat inte hur länge tävlingen funnits, men den spelades redan 1988 då jag flyttade hit, säger han till Svensk Golf.

Tävlingen är populär och redan nu i princip full med närmare 150 anmälda. Vill man spela scramble på midsommardagen är det alltså läge att vara ute i god tid.

Vad är det som gör den här tävlingen så populär?
– Det är ju hela kombinationen med midsommarfirandet här i Leksand, att man vill spela golf med nära och kära och då är ju scramble en väldigt kul spelform, säger Jönsson.

Grannen Tällbergsbyarnas golfklubb håller på midsommaraftonen också liv i en tradition, Midsommargolfen. Det är en scramble över nio hål som gör att du hinner njuta av midsommarens alla aktiviteter, samt golfspelet, och ha gott om tid åt dansen.

– Tävlingen börjar klockan 13 och sen är det midsommarfirande i byn klockan 18, så man hinner både spela och fira, säger Hans-Olof Stenman, ordförande i klubben och mannen bakom tävlingen i alla år.

Visingsö lockar gäster
Andra klassiska resmål i midsommartid är västkusten och Öland. Fjällbacka och Orust bjuder på tävlingar under midsommarhelgen. På Öland kör bland annat Grönhögen Golf Links vidare på sin traditionella midsommargolf.

Bild 1118379
Foto: Visingsö GK

En annan ö som får lite extra fart på golfen just denna helg är Visingsö. Denna historiskt intressanta destination har en vackert belägen bana i norra änden av ön, och där blir det fart på midsommardagen.

– Vi har en partävling, bästboll över nio hål, som är väldigt populär och lockar många deltagare, säger klubbens Linda Lindstrand.

Här hittar du alla tävlingar för kommande helg.

Annons
Scroll to Top