Hål 18 på Visby GK. Foto: Ulf Berglund

Leva

Maxa golfen på Gotland

Fem banor, alla med olika karaktär. Gotland erbjuder stor variation för golfaren och det finns bra paket att välja mellan.

Text: Karin Klarström • 2015-06-02

Visby GK

Bild 1118363
Foto: Ulf Berglund

Antal hål: 27

Greenfee:
Hemsida 

Seasidebana med linkskaraktär.
Greenfee: 18-hålsbanan: Mellan 490 och 790 kronor. 9-hålsbanan: 190-390 kronor.  

Slite GK

Bild 1118365
Foto: Peter Cordén

Antal hål: 18
Hemsida

Park- och skogsbana.

Greenfee: 120-490 kronor

När GK

Bild 1118367

Antal hål: 18

Hemsida

Parkbana med hedkaraktär.

Greenfee: 350-450 kronor.

Gumbalde GK

Bild 1118368

Antal hål: 18
Hemsida

Varierad parkbana i böljande landskap. Gul och röd tee. Längd: 5355/4630 meter

Greenfee:  350-460 kronor.

Gotska GK

Antal hål: 18
Hemsida

Parkbana intill Visby flygplats. Gul och röd tee. 5076/4329 meter.

Greenfee: 200-375 kronor.

Ljugarn GK

Antal hål: 9
Hemsida 

Greenfee: 100/200 kronor (junior/senior)

Lugnets golfbana

Antal hål: 9
Hemsida 

Suderbys Golf

Antal hål: 9
Hemsida

Gotland Runt

Bild 1118370
Foto: Peter Wigren

640 deltog i den 12:e upplagan av Golfa Gotland Runt.

Segrare i årets tävling:
Klass A Marcus Hansson, Degeberga-Widsköfle Gk
Klass B Owe Eriksson, Wäsby Gk
Klass C Helena Cederström, Sand Gk

Parklass: Maud och Niklas Jacobsson, HaningeStrand Gk
Lagtävlan När Gk: Boel Klasson, Berit Lindroth,
Marita Swanberg, Reimer Thomsson, Tommy Helgesson

Läs mer på tävlingens hemsida

Resa hit

En rad bolag flyger inrikes från flyglatser runt om i Sverige, bland annat NextJet, Malmö Aviation, SAS, Norwegian.

Destination Gotland säljer resor med färja från Oskarshamn och Nynäshamn.

Sommarvärmen dröjer sig gärna kvar lite extra över Gotland. Det uppvärmda havet ger behaglig temperatur långt efter att de flesta semesterfirare lämnat ön. Det betyder att det finns all anledning att titta lite utanför de normala ramarna i kalendern när golfsemestern ska bokas.

– Jag tycker att det är fantastiskt härligt att spela golf här i september. Det är fortfarande varmt och skönt, det är ett speciellt ljus och det är inte alls samma trängsel på banorna.

Det säger Linda Westerholm på Slite GK, som snart börjar jobba som serviceansvarig på Visby GK.

Nyligen spelades populära tävlingen Golfa Gotland Runt, som lockade ett fullt startfält till de fem banorna. Men även om du missade tävlingen kan du paketera ihop din egen Gotlandsupplevelse. Klubbarna här har bra samarbete och erbjuder alla olika upplevelser. 

Proffsen gjorde tummen upp
Här finns Visby GK, eller Kronholmen som den kallas, som nummer ett. Den är högt rankad och populär bland både proffs och amatörer. Nyligen gjorde anläggningen succé bland Nordea Tour-spelarna när touren kom på besök. Finishen är på topp och läget spektakulärt, med Östersjöns vågor som fond för fina fairways.

I höstas fick klubben lite problem med greenerna och banpersonalen har jobbat hårt för att få tillbaka den toppkvalitet som proffsen tidigare berömt banan för. Och nu ser det ut att vara löst.

– Vi hade lite problem i höstas efter en väldigt torr och regnfattig sommar. Men efter en kall vår är det nu bra igen, säger VD Matz Bengtsson.

Vilket är ditt tips på den optimala golfvistelsen?
– Då skulle jag boka boende i Johan Målares Hus inne i Visby. Det är ett fantastiskt boende med sex rum, bra mat och egen vinkällare. Man kan äta middag där en kväll, och så kommer man till oss och spelar 18 hål, äter lunch, och spelar niohålsbanan. Självklart kan man äta middag hos också.

Kronholmen är en bana som passar alla – inte bara proffsen. Här finns sex olika tees, från 41 till 63 i hektometersystemet (det vill säga den kortaste uppsättningen spelas 4100 meter och den längsta 6300 meter).

Bild 1118360
Slite GK. Foto: Peter Cordén

Finns pay and play
Visby är den äldsta banan, Slite den nordligaste, När den sydligaste och Gotska den mest centrala.

Gotska GK:s 18-hålare ligger alldeles intill start- och landningsbanan på Visby flygplats. Inte långt från När GK ligger Gumbalde, öns femte 18-hålsbana. Sedan har Ljugarn en niohålare, och granne med flygplatsen ligger också Lugnets golf, en pay- and playbana med boende.

Lockar med golfpaket 
– Det är verkligen kul att spela golf på Gotland eftersom ingen bana är den andra lik, säger Daniel Bengtsson som jobbar på turistbolaget Destination Gotland och på hotellföretaget Scandic.

Dessa två företag erbjuder golfarna en helhetslösning för besöket på ön. Paketet består av resa med färja från Oskarshamn eller Nynäshamn, boende tre nätter på Scandic Visby, en trerättersmiddag samt tre greenfees på valfria banor på ön. Detta kostar 3275 alternativt 3475 beroende på vilka banor som spelas.

– Vi har det här erbjudandet fram till midsommar och efter Medeltidsveckan. Under juli säljer vi inte så mycket golfpaket i alla fall, då är det sol och bad som lockar mer, säger Bengtsson.

Kan jag paketera min resa hur jag vill?
– Ja, du bestämmer själv vilken eller vilka banor du vill spela. Du kan välja en och samma bana tre gånger om du vill. Men många väljer ju att testa lite olika när de ändå är här.

Grupperna kommer tillbaka
Att Gotland är en populär golf-ö visar mängden återvändande kompisgäng, som har hittat sin grej.

– Det kommer många kompisgäng. Vi har exempelvis snart ett gäng på 40 personer som kommer tillbaka och spelar som har varit här flera år. Det är kul.

Bild 1118362

Det säger Helen Nordenson, ordförande i När GK (bilden).

När ligger längst söderut och är den bana som tar längst att åka till från Visby.  

På Gotland är Visby en bra plats att utgå ifrån. Att ta sig längst söderut på ön tar ungefär 90 minuter från huvudorten. Upp till norra delen tar ungefär en timme. Men golfbanorna ligger närmare än så och längre tid än en knapp timme till När blir det inte.

För den som vill upptäcka mer än bara Visby eller sy ihop ett eget golfpaket finns boende även närmare banorna. Visby GK har exempelvis ett gammalt fyrhus som går att hyra för golfaren. Gumbalde har boende på anläggningen, När har enkla stugor på banan och en kort biltur från Slite GK ligger Slite havsby, där besökarna kan hyra en stuga. Med hjälp av klubben kan besökaren sy ihop golfresan med övernattning och middagar, beroende på önskemål.

Det finns också husbilsplatser för den som har med sig det egna hemmet till banan.


Text: Karin Klarström • 2015-06-02
LevaNyheter
Scroll to Top