Nicole Sundberg drar till på rangen. Golfkarriären ska väckas till liv efter 18 års slummer. Foto: Sylvia Luther

Leva

Superträning i Portugal

Första gruppen i Svensk Golf Superstart 2015 är på plats i Lissabon. En veckas golfresa och träning tillsammans med några av Sveriges bästa instruktörer väntar på gästerna.

Text: Sylvia Luther • 2015-03-02 Uppdaterad 2015-03-02

Bollen borrar sig genom luften och vrider sig snabbt till vänster, över den lilla vägen och ut i out of bounds-land där knotiga vinrankor härskar. Spelaren på tee tittar bekymrat efter slaget men sätter snart en ny boll i spel.

Det är andra dagen på Svensk Golfs Superstart och för fem av de tio grupperna står det golfspel på schemat. Resterande grupper har fått sovmorgon men har nu även de begett sig iväg till sina tränare och stationer.

På den nedre sidan av drivingrangen står instruktören Marlene Hedblom och visar hur den optimala svingen kan se ut, men innan dess väntar en rejäl uppvärmning av vinterstela golfkroppar. Det är tidigt på säsongen, svingrörelsen är fortfarande en smula obekant och än så länge ganska långt borta. Men glädjen och entusiasmen är redan på plats. Marlene pratar om 80-talets svingtankar med full rotation av höften och visar hur de lärdomarna nu förändrats.

– Ta bort höften, så kommer ni runt, säger hon och visar enkelt och tydligt.

Bild 1118274

Uppvärmning inför passet, Marlene Hedblom tar ut svängarna.

På väg tillbaka efter avverkat svingpass stannar plötsligt Nicole och Ulf Sundberg och granskar marken noggrant. Ett meterlångt djur, som visar sig vara en massa smådjur som kopplat ihop sig, liknande en tusenfoting, passerar i maklig takt. En banarbetare kommer fram och säger “dangerous”. “Man ska inte ta i den med händerna, en gång bet en hund i djuret, och de fick skära bort halva tungan efteråt”, berättar han.

Nicole har handicap 36 och maken Ulf 20. Hon kommer ursprungligen från Österrike och det är hennes första golfresa någonsin.

– Jag började för 20 år sen men sen har jag inte spelat på 18 år och jag är nästan nybörjare. Vi vill bli bättre och spela mer tillsammans. Det har vi inte gjort innan, förklarar hon målsättningen.

Hon har precis lärt sig att slappna av mer och få ett bättre grepp. Maken vill också fixa till detaljer som stör i svingen.

– Jag har spelat i 25 år och åkt på mycket golfresor innan men sällan eller aldrig gått på kurs. Nu var det dags för lite utbildning. Jag har alltför många brister och fel som jag vill försöka rätta till, säger Ulf som varit nere på hcp 17 som bäst.

Det han tar med sig av dagens lektion är “höger armbåge in”.

På andra sidan av fältet står John Hellström som har doktorerat i golf och stundtals kallas för professorn. Till hjälp har han bollflyktsradarn TrackMan, fullmatad med teknologi som obönhörligen avslöjar de siffervärden som klubba och boll lämnar efter sig. Nu ska märkliga svingbanor korrigeras till njutfulla luftfärder, fysiska lagar förklaras och eleverna får också lära sig att träna med rätt övningar.

– Det som inte är annorlunda är de mekaniska lagarna i träffen. Släpper ni en boll kan ni vara säkra på att den åker ditåt och inte hitåt, säger Hellström och viftar.

Han visar genom att placera ut bollar längs med en klubba i gräset, sätter sig på knä och pekar på hur slaget startar rakt men sen vrider sig när skruven kommer.

– Om bollen drar sig ut till skogen till höger, då är det bra att göra övningar som får den att starta rakt istället för höger. Men gör ni övningar som får den att gå ännu mer höger, då är det ungefär som att bota huvudvärk med arsenik. Det är det jag ser hos många spelare, övningar som gör en sämre, säger golfdoktorn.

Bild 1118276

John Hellström förklarar mekaniken bakom bollträffen.

Han tipsar också om balansövningar, att lyfta på bakre foten i avslutningen och hålla balansen i tre sekunder, eller att svinga och blunda för att ta bort onödiga rörelser. 

Strax bakom rangen håller Henrik Lundqvist till med sina redskap för puttning. Ett antal specialspeglar, metallrälsar och andra prylar ligger prydligt uppradade för att sättas in under tvåtimmarspasset.

Bild 1118278

Putthjälpmedel som ska ge en- och tvåputtar istället för treputtar.

Spegeln ger snabbt resultat, golfaren får direkt feedback på hur huvud och axlar ser ut i uppställningen. Och rälsen där klubban förs fram och tillbaka med putterhuvudets bakdel dikt an mot plåten skapar rena puttrörelser utan vingel.

Långväga resenärer
Gästerna under veckan kommer från Sollefteå (bilade till planet i Göteborg), Gällivare och Boden, via Mellansverige och Göteborg till Skåne där säsongen redan dragit igång.

På första tee står Boden-paret Anita och Stefan Gustavsson beredda att slå ut.

– Det är bra att hålla upp golfen under vinterhalvåret, sen var det ju så många bra tränare. Det är roligt att få lite olika. Jag har varit på golfskola tidigare med Marlene i Dubai faktiskt, säger 23-handicapparen Anita.

Golfen började duon med ganska oplanerat, de åkte förbi banan och tyckte att det såg kul ut, berättar hon och drar på sig ett rejält hårband mot vinden.

Tio minuter senare ska en ny fyrboll slå ut. En av dem är Peter Gouldthorp, medlem i Sollentuna GK.

Bild 1118280

8.40, första tee, Peter Gouldthorp är beredd.

– För 20 år sedan höll jag på med golfresor till Skottland med Rubicon Golf och försökte hjälpa små grupper om fyra, tio personer med skräddarsydda resor. Det var mest till St Andrews Old Course, New Course och runt omkring där, berättar engelsmannen från Nottingham men som bor i Sverige sedan 35 år och är här tillsammans med fru Margareta.

Den tidigare researrangören är nöjd med träningen på Montado.

– Helt underbart, det är precis vad jag behöver för att jobba upp allting, från greppet till svingen och att lära mig hur man slår rätt, istället för vilt. Jag har spelat många år men aldrig kommit under 20 i handicap. I år ska jag komma ner, och den här “Smartstart” är perfekt.

Superstart är ett arrangemang av Svensk Golf och researrangören Golf Plaisir. Upplägget med en veckas kombinerad träning och golfresa hade premiär 2013, och fortsatte sedan med två veckor 2014 då runt 150 spelare (75 varje vecka) gästade spanska Almerimar.

I år sätter golfarna mjukspikarna i ett nytt land på anläggningen Golf do Montado sydöst om Lissabon. Runt 160 personer, nära 80 varje vecka, kommer att få fullmatade dagar. Flera av gästerna var med redan förra året och nickarna och leendena mot grannborden växer efter hand när ansikten känns igen. Några resenärer har till och med varit med alla tre år.

Träningen varvas med spel varje dag på Montadobanan som bjuder på ett spektakulärt och minnesvärt 18:e – ett vackert korthål där greenen är placerad på en ö.

Där i närheten håller Viktor Gustavsson sina närspelslektioner, långa och korta slag ibland med hjälp av siktpinnar. Han är även tränare för flera svenska proffs men nu är det amatörerna som får experttips i det roliga spelet in mot flaggan. Han pratar om stabilitet och mobilitet i rörelsen. Två saker att lägga på minnet.

Bild 1118281

Viktor Gustavsson kollar in spår, handleder och lite på fotvikten.

KG Nissén har en helt annan tränaruppgift under veckan. Han står tyst och antecknar bakom en grupp som svingar på rangen. Syftet är att ta reda på elevernas ergonomiska svingförmåga.

– Jag tittar på vad kroppen håller på med, eller inte håller på med. Om allting rör sig någorlunda på rätt sätt, om det händer konstiga saker med klubban på grund av någonting. Är det fötterna, knäna, ryggen eller är det uppställningen som är tokig så det börjar redan där, förklarar sjukgymnasten.

Snart ska gruppen in i gymmet och göra rörelseövningar och få personliga tips.

 – Jag har Sveriges snabbaste armar, konstaterar Anne Westerlind, något hon fick reda på redan förra året av KG Nissén.

Nu ska armarna lugnas ner och istället ska kroppen få jobba, över- och underdelar ska separeras och KG Nissén visar hur konststycket ska gå till framför spegeln.

Bild 1118283

Sjukgymnasten och fystränaren KG Nissén visar kroppsseparering i gymmet.

Shanghai nästa
Det är middagsdags och dagen summeras i restaurangen. Några är väldigt nöjda med hur instruktioner har påverkat ronden, andra mer självkritiska. Reine Vallrud tillhör det yngre gänget med sina 27 år. Han är medlem i Umeå GK och har tagit tillfället att maxa sina golfkunskaper. I april väntar en stor tävling på den bollbegåvade 14-handicapparen som ägnar en stor del av tiden till idrott och som tog Grönt Kort så sent som 2013.

– Jag tränar väl fyra gånger i veckan, vi har en säsong på fem månader, 20 veckor, och jag spelar fem, sex rundor i veckan. Jag och min klubbkompis Johan vann Sverigefinalen i Volvo World Golf Championship så nu ska vi få åka till Shanghai och spela världsfinal. Jag tror att det är folk från 60 länder som är med och 80 stycken totalt i världsfinalen, säger han.

Siktet är att komma ner ytterligare i golf “mot noll” och förra året stod 20 tävlingar i kalendern.

Bild 1118284

Reine Vallrud och John Hellström kollar slagvärdena i TrackMan.

Superstart är fortfarande bara några dagar gammal och senare i veckan väntar ett besök på en fiskrestaurang i Sétubal och fado-underhållning. Under den “lediga” onsdagen kan resenärerna välja på en tripp till Lissabon, golfspel på Troia, på hemmabanan eller att ta ännu mer lektioner.

Lördag 7 mars kommer nästa gäng ner till Lissabon och då upprepas mönstret. Träning på förmiddagen och golfspel på eftermiddagen. Eller tvärtom. Delt blir många nyttiga timmar framför klubba och boll att ta med sig hem till den svenska säsongen.


Text: Sylvia Luther • 2015-03-02
LevaNyheterTräningsresa
Scroll to Top