Leva

Turkiet lanseras som longstay

Longstay blir allt mer populärt, och nystartade företaget Sunbirdie lanserar nu Turkiet som nästa destination för den golfare som vill stanna lite längre i värmen.

Karin Klarström • 2012-02-08

Spanien och Portugal är hittills de största destinationerna på longstaysidan, men fler alternativ är på frammarsch. Ett exempel är turkiska semesterorten Bodrum, som det tio månader gamla företaget Sunbirdie nu tar in i longstayprogrammet.

För 7500 kronor får golfaren boende i fyra veckor och så mycket golf han eller hon orkar spela under denna period. Flyg och hyrbil ingår däremot inte, utan det bokar resenären separat.

Företaget har liksom de flesta andra aktörer på longstay-marknaden också resor till Spanien och Portugal, men ville testa hur Turkiet fungerar som resmål bland de svenska golfarna.

– Turkiet kräver lite längre inarbetning än exempelvis Alicante. Att åka på longstay i Turkiet är ju lite annat än att åka en vecka till Belek, men det ska bli intressant att se hur kunderna tar emot det, säger Henrik Meerburg på Sunbirdie till Svensk Golf.

Att det blev just longstay för det nya reseföretaget beror på att ägarna bedömer att det finns en stor marknad som är intresserad av detta.

– För den som vill vara utomlands fyra-fem månader om året är det kanske bättre att köpa hus, men annars är longstay perfekt för den som vill vara borta i drygt en månad på vintern. Allt är serverat och man behöver inte bekymra sig för ett hus med underhållsarbete och annat som krävs, säger Meerburg.

Just nu är det gyllene dagar för svenska researrangörer när det gäller att förhandla med resorter nere i exempelvis Spanien. Det är lågsäsong, låg beläggning och därmed bra priser. Men det varierar mellan de olika destinationerna.

– Vill man ha både golf och storstad så har vi en månad i Costa Dorada, tio mil från Barcelona, och det kostar 7800 för en månad. Då bor man inne i en av byarna och inte som annars på golfbanan. Men det är nära till banan.

En av storsatsningarna som företaget lanserar just nu är Costa Calida och anläggningen Mar Menor, som ligger nära Murcia. För 10 900 kronor får golfaren förutom boendet även golf på sex Jack Nicklaus-designade banor på anläggningen.

–  Resenärerna har olika önskemål om vad som är viktigt för en resa. Några tycker att banan är det viktigaste, andra tänker mer på boendet och att komma till värmen. Men just Mar Menor-alternativet är ju fantastiskt eftersom man får spela på så många som sex banor.

De svenska longstay-resenärerna är i första hand par i 60-årsåldern och uppåt, men här finns också yngre par med barn som väljer att tillbringa några föräldralediga veckor på varmare platser än hemma i Sverige.

Scroll to Top