I portugisiska Estoril utanför huvudstaden Lissabon kan du ha en skönt golfweekend.

Leva

Barcelona, Lissabon eller Liverpool?

Trött på höstmörkret, men tunt i plånboken? Lugn - det går faktiskt att svinga loss utomlands till ett vettigt pris. Här är tre tips som tar dig ut på golfbanan för mindre än 5 000 kronor.

Text: CM Hellsten • 2011-11-30 Uppdaterad 2011-11-30

ESTORIL, PORTUGAL

Medeltemperatur, januari: 9 grader.
Flyg:
Köpenhamn/Kastrup–Lissabon t/r, 1 715 kronor* (Lufthansa).
Golfbag på flyget: 650 kronor.
Boende: Estoril Palace. De luxerum på femstjärnigt hotell i anslutning till golfanläggningen med frukost. Tre nätter, inklusive 3×18 hål golf 2 475 kronor.
Golf: Spel på Estoril Golf. Ingår i boendepaketet.
Totalt: 4 840 kronor.
* Priset gäller 12–15/1 och avlästes 28/10.

Algarve har rykte om sig att vara en av världens bästa golfdestinationer. Därför har ibland golfarens ögon en tendens att blunda för andra delar av Portugal.
Som Lissabon.
Men vid kusten utanför huvudstaden ligger faktiskt ett flertal riktigt attraktiva anläggningar, där läckra Praia d’el Rey är den absoluta kronjuvelen.

Men den här gången styr vi i stället mot lilla Estoril, en halvtimme väster om Lissabon. För här ligger nämligen klassiska Estoril Golf, som bland annat har 20 Portuguese Open på meritlistan. I dag har tourspelarna sprungit ifrån Mackenzie Ross sköna layout från 1945 och längden räcker inte längre till för att husera proffstävlingar.
Men för oss hackare är det en härlig promenad bland tallar och eukalyptusträd, som effektfullt ser till att rama in banans hål och premierar den som kan konsten att slå rakt.

Efter ronden checkar vi in på lyxiga Estoril Palace, som är ett härligt hotell av äldre snitt. I normala fall skulle den här typen av övningar få plånboken att kippa efter andan, men under vintern går det faktiskt att göra riktiga klipp här. Den som har nån dag över i schemat kan också bege sig till grannbanorna Penha Longa och Cascais för att få sig ytterligare kvalitetsgolf innan planet vänder mot Sverige igen.

 

LIVERPOOL, ENGLAND

Medeltemperatur, januari: 5 grader.
Flyg:
Stockholm–Manchester t/r, 1 423 kronor* (SAS).
Golfbag på flyget: 600 kronor.
Boende: Balmoral Lodge, Southport. Tre nätter, inklusive frukost 956 kronor.
Golf: 18 hål på Royal Birkdale och 18 hål på Hillside, 2 000 kronor.
Totalt: 4 979 kronor.
* Priset gäller 12–15/1 och avlästes 28/10.

Antingen förstår man eller så gör man det inte.Den som ser charmen i att det duggregnar, blåser rätt igenom märg och ben och kan hitta nån slags poäng i att försöka hålla ned sin järnfemma för att den över huvud taget ska kunna gå 90 meter i motvinden har sannolikt heller inget emot att åka till Liverpool i vinter.
Den som bara skakar uppgivet på huvudet kan lika gärna sluta läsa här och nu.
För det här resetipset vänder sig, som ni förstår, bara till den mest inbitne.

Om man samlar skalper i form av British Open-banor eller försöker bocka av diverse rankinglistor kan vintern nämligen vara en bra tidpunkt att göra det på. De flesta banor på de brittiska öarna har nämligen säsongsanpassad greenfee, vilket innebär att den ofta sänks rejält mellan november och mars.
Royal Birkdale, strax norr om Liverpool, är ett exempel på detta. Att säga att 1 350 kronor i greenfee är ett klipp är förstås att ta i, men i relation till de 1 900 som klubben begär i vanliga fall så är det åtminstone okej. För pengarna kommer du att få en härlig upplevelse mellan mäktiga sanddyner utmed den brittiska västkusten och du kommer också att upptäcka att banan är betydligt ärligare än många andra linksvarianter.

Dagen därpå kompletterar du utflykten med en rond på närliggande Hillside, en annan klassisk links. Greg Norman har beskrivit de sista nio hålen som Storbritanniens bästa, vilket kanske inte är hela sanningen, men åtminstone ger en indikation om att banan levererar kvalitet.
Är plånboken ännu tjockare så finns det mycket att upptäcka i området, i form av Southport & Ainsdale, Formby och några mil längre söderut också Royal Liverpool.

 

GIRONA, SPANIEN

Medeltemperatur, januari: 8 grader.
Flyg:
Stockholm/Arlanda–Barcelona, 951 kronor* (Ryanair).
Golfbag på flyget: 550 kronor.
Boende: PGA de Catalunya Resort. Ligger i direkt anslutning till banan och tre nätter med boende och greenfee kostar fram till mars 2 928 kronor.
Golf: Spel på PGA de Catalunya. Ingår i boendepaketet.
Totalt: 4 429 kronor.
* Priset gäller 20-23/1 och avlästes 1/11.

Barcelona med sin storstadspuls är ett av Europas populäraste resmål. Många som besöker orten flyger med Ryanair och landar då i Girona som ligger tio mil norr om Barca.
Från flygplatsen är det bara sju kilometer till en av Europas allra bästa banor – PGA de Catalunya.

När brittiska tidskriften Golf World i sitt senaste nummer listade kontinentala Europas 100 bästa banor så hamnade PGA de Catalunyas Stadium Course på en finfin åttonde plats. Den rankas därmed som nummer två i Spanien efter sexan Valderrama.
Bredvid storheten Stadium Course finns dessutom systerslingan Tour Course.
Båda banorna har samma pappor.
Arkitektarbetet är ett välfungerande europeiskt teamwork mellan gamle Ryder Cup-gentlemannen Neil Coles från England och spanjoren Ángel Gallardo som har en European Tour-triumf på meritlistan. PGA de Catalunya har arrangerat två Open de España och ET:s kvalskola.
Banorna bjuder på en magnifik vy ut över bergskedjan Pyrenéerna och att få tillgång till golf och boendet på resorten i tre dagar för under 3 000 kronor är en riktigt bra deal.

Det är bara en timme ner till Barcelona men den som inte orkar ta sig dit kan nöja sig med att åka in till centrala Girona, en charmig stad vid Costa Brava-kusten, där du kan strosa omkring i de mysiga gränderna i de gamla judiska kvarteren.
I Figueres, fyra mil norrut, föddes konstnären Salvador Dalí och där finns numera ett museum och i La Molina (13 mil från Girona) går det faktiskt att åka slalom.


Text: CM Hellsten • 2011-11-30
LevaBanorBanor & resorEnglandEstoril GolfPGA CatalunyaPortugalResorRoyal BirkdaleSpanienWeekend
Scroll to Top