Leva

Murcias bästa golfbanor

Det låter som ett iskallt ställe uppe i den arktiska polarisen. Men Polaris World i solsäkra Murcia är en helt annan värld. Jack Nicklaus har satt sin signatur på anläggningens tre banor.

CM Hellsten • 2011-02-09

Fakta om Polaris World, Murcia

Resmål: Polaris World, Murcia, Spanien. Valuta: Euro. Tidsskillnad: Ingen. Golfsäsong: Året runt.

RESA DIT
Norwegian flyger nonstop till Alicante från Stockholm och Köpenhamn varje vecka. Till Polaris tar det cirka en timme att köra. Det går även att nå Murcias flygplats med spanska Iberia via Madrid eller Barcelona. En lokalbuss trafikerar de tre anläggningarna.

GOLFA
EL VALLE
Antal hål: 18.
Greenfee: 45 euro.
Kommentar: Här spelades andra steget av kvalet till European Tour. Banan ligger i ett läckert ökenlandskap och bjuder på vackra vyer och utslag från klippor.
www.polarisworld.com

HACIENDA RIQUELME
Antal hål: 18.
Greenfee: 45 euro.
Kommentar: Det här är den längsta Polaris-slingan och det märks redan från starten med två tuffa par femmor på de fyra första hålen. Vid sidan av generösa fairways finns det massor av olivträd.
www.polarisworld.com

LA TORRE
Antal hål: 18.
Greenfee: 45 euro.
Kommentar: Den kortaste av banorna i Nicklaustrion som ingår i Polaris Golf World och är granne med det femstjärniga hotellet. Tre stora dammar kommer i spel på sex av hålen. www.polarisworld.com

GOLFA MER
LAS COLINAS G&CC
Antal hål: 18.
Greenfee: 55–80 euro.
Kommentar: En helt nyöppnad bana med breda fairways och undulerade greener som ligger inom ett 10 000 hektar stort lummigt område. www.lascolinasgolf.es

BO
HOTELL INTERCONTINENTAL
Ligger i direkt anslutning till Nicklaus La Torre-slinga. Dubbelrum kostar mellan 125 och 155 euro per natt inklusive frukost.
www.ichotelsgroup.com

VILLA & LÄGENHET Den som vill ha eget hushåll kan välja mellan att hyra ett hus eller lägenhet på någon av Polarisbanorna. Priset per natt för fyra personer varierar mellan 92 och 108 euro.

ÄTA
Det är nära till Medelhavets alla läckerheter och en populär rätt i Murcia är fiskgrytan Caldero som innehåller flera fisksorter, ris, vitlök, lök, tomat och paprika. Till kaffet efter maten blir det en churro, Spaniens motsvarighet till munken.

SHOPPA
Du kan köpa J Lindeberg-prylar på Polaris anläggningar. Det svenska klädmärket dominerar utbudet.

GOLFKULTUR
Har du jeans, flip-flops och en t-shirt på dig så kommer du inte ut på Polaris tre banor. Jeans är dock okej när du slår dig ner och käkar middag i restaurangen efteråt.

PASSAR FÖR
Eftersom Polaris tre anläggningar ligger rätt avlägset inom så kallade gated communities så passar resmålet allra bäst för den som vill spela mycket golf och varje dag på semestern.

TRE MÅSTEN!
1. Det är värt att gå upp tidigt och ta sig till den höga utslagsplatsen på El Valles elfte hål och följa soluppgången. Ett storslaget skådespel.

2. Från elvans tee på El Valle kan du se ända bort till Mar Menor – Europas största lagun.

3. Sugen på en dry martini efter rundan på Hacienda? Plocka då dina egna oliver från träden som finns längs med banan.

Schooouuu. En isande råkall vind sveper fram över de stora öppna vidderna som är täckta av ett flera meter tjockt vitt täcke. Temperaturen är alldeles förskräckligt låg. En armada av snöflingor yr vilset omkring i den råa luften och slår obarmhärtigt mot det kylslagna ansiktet. Där borta kommer ett isflak med ursus maritimus. Isbjörnar.

Väckarklockan ringer. I den underbara värld, som jag precis vaknat upp i, existerar bara spår av en gyllene björn. ”The Golden Bear”. För det är Jack Nicklaus arkitektfirma som designat de 54 hålen i spanska Murcia.
Vid den sena ankomsten till hotell Intercontinental La Torre Golf Resort kvällen före var det nattsvart. Det enda av omgivningen som avslöjades var de vita stenhusens kala väggar som lystes upp av bilens starka strålkastare.
Det är fortfarande mörkt ute, gryningen står och väntar bakom en långsam fyrboll och den enda som tycks vara vaken förutom vi är en herrelös beagle som nyfiket kommer galopperande mot parkeringsrutan där fordonet står.

Vi kör n��gra minuter på motorvägen för att hinna fram till El Valle och möta soluppgången från elvans tee, och för att slå den arla morgonstundens första drive från ett tee som är beläget högt uppe på en karg klippformation.
Borta i horisonten arbetar sig solen uppåt, processen gör himlen ovanför de klippiga bergen alldeles guldfärgad. För varje sekund gestaltas mer och mer av gröna fairways och greener som lagts ut i det ljusbruna ökenlandskapet, och som för tankarna till trakterna kring Phoenix och Scottsdale. Det som dock bekräftar att vi befinner oss i España och inte Arizona är att det inte finns några kaktusar längs banan och att Europas största saltvattenlagun – Mar Menor – glimtar till i fjärran.
Att se en ny dag födas genom det här mäktiga skådespelet gör att par fyran framstår som ett slags Sunrise Boulevard när vi blickar ut över de vackra vyerna. Snart inser vi att det faktiskt går att driva greenen. Den finns där nere 260 meter bort från det gula podiet.
Banan El Valle är flaggskeppet i trion som ingår i Polaris World i utkanten av staden Murcia, i landets sydöstra delar. Det är ett solsäkert område med behagligt klimat.

Polaris World och Nicklaus Golf Trail skapades 2002 och på logotypen finns det tre björntassar. Fram till våren 2010 ingick hela sex banor i konceptet men då halverades utbudet. De tre banorna – El Valle, La Torre och Hacienda Riquelme – ligger utspridda på tre olika platser och är delar av stora inhägnade bostadskomplex där vita murar och svarta gallergrindar avskärmar Polaris från omvärlden och gör det till vad som på amerikanska kallas för gated communities.
Det är en skyddad värld med vakter vid en checkpoint som kontrollerar att alla som passerar är behöriga att vistas innanför avspärrningarna.
Här inne är det lugna gatan med fina fasader och ett stillsamt tempo.
Den som inte vill lämna La Torre Resort har förutom banan, ett supermercado, restauranger, affärer, gym, bankomat, lekplatser och till och med en husläkare.
Det är lite som att leva i en ”Truman Show”, filmen där Jim Carreys figur bor och växer upp i en enorm studio som ser ut som en välordnad småstad. Han är helt ovetande om att allt bara är en tv-show.

På El Valle, som har par 71 och mäter 6 185 meter från de bakre regionerna, har Nicklaus och hans kollegor på ett läckert sätt lagt ut de 18 hålen i ett landskap där ökensanden på sina håll skärmar av de gröna ytorna. Med bergen i bakgrunden skapar det en skön kontrast i den visuella upplevelsen.
Just här arrangerades det näst sista steget i kvalet till European Tour och Jens Dantorp från Malmö gick då runt på 69-74-65-67 och slutade delad tvåa. Han var en av åtta svenskar som försökte ta sig ut i Europa härifrån. Annars är det hit som vanliga hobbygolfare åker för att fly undan mörkret och vintern, flera golf­researrangörer erbjuder paket till Polaris och då kan man välja att antingen bo i lägenheter på området eller på hotell Intercontinental.

På kvällarna kommer städerskan som jobbar det sena skiftet in på rummet, bäddar upp sängen och placerar en bit italiensk guldnougat från Gianduiotto på kudden. Hon lämnar också en vykortsformad lapp av fint papper med rubriken ”El tiempo de mañana”, där symbolerna för morgondagens väder finns förkryssade och högsta samt lägsta temperatur är angivna.
Det är just sådana små detaljer som gör att hotellet prytts med fem stjärnor.
Det blir sol.
Och 21 grader varmt.

La Torre är den kortaste av de tre banorna – par 68 och 5 403 meter. När du står på nionde tee så känns det som att kliva rakt in i en arena. Det är ett korthål på 145 meter från gul tee och 96 från röd där utslagsplatsen ligger i höjd med hotellets swimmingpool och med närhet till rummens balkonger. Lite längre bort på höger sida finns trattorians uteservering där matgästerna gärna tittar upp från pastatallriken för att följa bollens färd från tee fram till den långsmala greenen eller… ner i vattnet.
Tre insjöar kommer i spel på sex av La Torres hål, nian är ett av dem. Den här dagen är dessutom flaggplaceringen stygg, längst ut till höger alldeles intill fallet ner mot dammen. Längs vänstersidan står gröna reklamskyltar för den lokala ölsorten uppställda och förstärker arenakänslan ytterligare.
Femmans par 3 är raka motsatsen. Där är det bara gräs på tee och green, allt där emellan är ett enda stort hav… av sand.
En kvarts bilfärd från La Torre Resort ligger Haci­enda Riquelme som är den längsta slingan – 6 356 meter med par 72 – där det längs fairways och greener finns massor av olivträd.

Den som reser med Norwegian direkt från Sverige landar på Alicantes internationella flygplats. Det norska bolagets hemresor sker oftast på kvällstid så den som har egen bil och vill spela en rond före avgången kan göra en liten avstickare från motorvägen till Las Colinas Golf & Country Club.
Anläggningen ligger i gränslandet där Murciaregionen övergår i Communidad Valenciana. Vid entrén står en skylt med texten ”come in and discover a world apart”.
Området är inhägnat men gigantiskt – 10 000 hektar med stora lummiga skogsområden och lägenheter och villor för uthyrning.
Här inne har den amerikanska arkitekten Cabell B. Robinson, mannen som gett oss Praia d’el Rey i Portugal, lagt ut sina breda fairways och undulerade greener över 18 hål. Las Colinas öppnade för allmänheten i juni 2010.
Från det femte hålet kan du skymta Medelhavet och den som vill ner dit efter rundan har bara tio minuters bilfärd ner till Las Colinas Beach Club vid strandpromenaden.

Sista kvällen vill vi upptäcka ciudad Murcia som är Spaniens sjunde största stad och känd för sin 96 meter höga katedral med anor från 1400-talet. Innan vi besöker kyrkan vill vi äta spanska delikatesser och frågar den unge amigon i hotellreceptionen om han kan rekommendera några schysta tapaskrogar i city.
José printar ut en karta och ringar in tre förslag.
Vi väljer det översta alternativet.
Det visar sig vara en… kinakrog.
Så det blir tre små rätter till middag.
Men inte av den spanska sorten.

Scroll to Top