5de56d985fca4

Bästa golfen i Europas huvudstäder

Weekendresor till Europas storstäder blir allt populärare. Ett tips: Ta med klubborna nästa gång du åker. Vi har sammanställt de bästa alternativen i Europas huvudstäder. Det är nödvändigtvis inte de vassaste banorna, utan faktorer som pris, kommunikationer och närhet till staden spelar också in.

Text: Fredrick Månsson • 2010-10-13 Uppdaterad 2010-10-13

Expertens egna favoriter

Här intill hittar du den bästa golfen i Europas huvudstäder. Men vilka städer är egentligen bäst? Vi bad vår reseexpert Fredrick Månsson sammanställa sig egen topplista. Här är resultatet.

1. London.
Den stad i Europa som i mina ögon har det största utbudet av bra banor. Och under kvällstid behöver man inte sitta och titta in i en hotellvägg för att det inte finns annat att göra.

2. Madrid.
Om inte den högsta, så en av Europas högst belägna huvudstäder med en mängd fina golfbanor och trevliga människor.

3. Prag.
Fortfarande förhållandevis billigt att vistas i och även om inte utbudet av banor är enormt så bjuder staden på så mycket annat. Uppe vid slottet finns mycket sevärd historia.

4. Berlin.
Berlin är alltid Berlin och det vore en skam att placera denna läckra stad längre ner på listan. Nattlivet gör att man lätt kan missa en tidig starttid morgonen därpå.

5. Dublin. Kombinationen bra banor och trevliga människor blir inte bättre än så här. Alltid skönt att vistas på ställen där det finns ordentlig kunskap om spelet.

6. Stockholm.
Stockholm sägs ju vara en av världens vackraste huvudstäder och även om man kanske inte tänker på det själv hela tiden så är det kanske så. Det börjar även ploppa upp en del vackra banor i närheten.

7. Wien.
Historia och romantik i ett enda virrvarr. Utbudet av banor växer hela tiden.

8. Amsterdam.
Trevlig stad, särskilt på sommaren. Banorna ute vid kusten är definitivt underskattade.

9. Paris.
Denna världsmetropol hör givetvis hemma på listan och den enda nackdelen är väl att det är relativt svårt att hitta bra boende till rimligt pris.

10. Köpenhamn.
Skön stämning i denna storstad och om man bara håller sig till de klassiska banorna lär man inte bli besviken.

Läs om Paris och London

Paris – den kompletta staden

Swinging London

Londons bästa banor – och några billiga alternativ

Bild 1114025

Amsterdam [Nederländerna]
Bana: Kennemer GC.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 1 000 kronor.

Därför Kennemer GC: En av de riktigt klassiska linksbanorna utanför Storbritannien. Banan har flera gånger stått värd för Europatourtävlingen KLM Open och ritades en gång i tiden av Harry Colt. Det borgar för kvalitet eftersom han på den tiden då det begav sig inte skapade några hafsiga Kalle Anka-banor. Att spela golf och samtidigt känna havslukten är något alldeles speciellt.

 

Andorra [Andorra]
Bana: Aravell Golf Club.
Avstånd från centrum: 15 km.
Greenfee (vardag):Cirka 600 kronor.

Därför Aravell GC: Andorra är ju så litet att det inte är varje dag man har vägarna förbi direkt, men skulle man ha det så finns det två banor att välja på. Antingen en 9-hålare med korthål eller Aravell GC med sina 18 hål i böljande pyreneisk natur. Landskapet runt banan är storslagen och precis som i Alperna är luften så där härlig att andas, och det skadar ju aldrig efter att man har missat en kort putt för dubbelbogey.

 

Ankara [Turkiet]
Bana: Ankara Golf Club.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Ankara GC: Om man av en händelse skulle hamna i Ankara när man åker till Turkiet med klubborna i bagaget så har man inte lika mycket att välja på som nere på Belekkusten. I huvudstaden finns Ankara Golf Club och det är ju lite kul att en fjärdedel av klubbens medlemmar är ambassadtjänstemän och diplomater. Banan i sig är en ganska ordinär parkbana utan några större utmaningar men närheten till stan gör det enkelt att ta sig ut till banan i exempelvis taxi.

 

Aten [Grekland]
Bana: Glyfada GC.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Glyfada GC: Grekland är tyvärr ett underutvecklat land vad gäller golfbanor och trots att det finns projektering av flera banor runt Aten så är detta just nu den enda banan som ligger inom rimligt avstånd från centrum. Glyfada är en skogsbana som är smal på sina ställen, och den ligger precis invid den gamla flygplatsen. Närheten till Aten är påtaglig med livlig trafik inte långt från banan men det påverkar inte spelupplevelsen nämnvärt. Framförallt är det guld värt att från staden snabbt kunna ta sig ut till banan i en taxi.

 

Bild 1114026

Belfast [Nordirland]

Bana: Royal Belfast Golf Club.
Avstånd från centrum: 15 km.
Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Royal Belfast Golf Club: När man landar i Belfast på Nordirland och tar taxi in mot stan är det slitna miljöer som möter en. En del kanske ställer sig frågan om detta ställe kan göra människor lyckliga. En sak är dock säker, golfbanorna i trakten gör det. Det finns en uppsjö att välja på och just Royal Belfast är en liten skön rackare strax nordost om stan. Lite av en parkbana precis vid havet och här har man harvat sedan 1926. Gästvänligheten man möts av är enorm.

 

Belgrad [Serbien]
Bana
: Belgrad Golf Club.
Avstånd från centrum: 5 km.
Greenfee (vardag): Cirka 400 kronor.

Därför Belgrad GC: Med sina nio hål endast fem kilometer från downtown Belgrad så kan detta vara en av Europas mest centralt belägna banor. Man hinner knappt sätta sig i taxin förrän man är framme. Hålen slingrar sig fram ute på ön Ada Ciganlija som ligger i floden Donau. Runt banan finns en hel drös av andra idrottsanläggningar så för den som vill kasta lite spjut eller bara bränna av några serveess på tennisbanan så går det också bra.

 

Bild 1114027

Berlin [Tyskland]
Bana: GC Stolper Heide.
Avstånd från centrum: 20 km.
Greenfee (vardag): Cirka 450 kronor.

Därför GC Stolper Heide: Definitivt en av Berlins bästa banor som dessutom är oförskämt billig att harva runt på. För 450 kronor får du en bana Bernhard Langer har varit med och petat i. Här finns också ytterligare en bana av rang, ett övningsfält som heter duga samt en restaurang som serverar det mesta och dessutom till väldigt sent på kvällen. Bil är lättast att ta sig hit med men det går också att ta pendeltåget och sen knalla till banan.

Det ger faktiskt en kuslig inramning när man spelar det 14:e hålet och vet att en decimeter till vänster om outgränsen gick den riktiga gränsen till DDR så sent som 1989. När man ser de stora fälten slås man av att vegetationen inte hunnit ikapp på 20 år och att det förmodligen kryllade av vaktposteringar just här…

 

Bern [Schweiz]
Bana
: Golf Club Interlaken.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 650 kronor.

Därför Golf Club Interlaken: En bit söder om Bern ligger pärlan GC Interlaken vid sjön Thunersee. Hela tiden har man alptoppen Jungfraujoch i bakgrunden och om man har vägarna förbi framåt höstkanten så får man känna den där krispiga alpluften bland alla gula och röda lövträd. Det är livet på en pinne… Vill man bara åka hit över dagen från Bern så går det alldeles utmärkt att ta tåget. Hoppa av i Interlaken och traska till banan. Att åka tåg i Schweiz är ju en upplevelse i sig. Ett skådespel för ögat och sinnena som inte tillnärmelsevis liknar det skådespel en trist slätt hemma bjuder på.

 

Bild 1114028

Bratislava [Slovakien]
Bana
: Black River GC.
Avstånd från centrum: 15 km.
Greenfee (vardag): Cirka 450 kronor.

Därför Black River GC: Jaha, finns det någon golfbana värd namnet i Bratislava frågar man sig säkert när man landar på flygplatsen. Eller ska man dra till Wien sex mil bort och testa den terrängen? Faktum är att det nyligen har ploppat upp en resort 15 km nordost om stan med flera banor. Deras mästerskapsbana är faktiskt något som varje ivrig golfare bör testa. Det är faktiskt inte så många ställen kvar i Europa där man får så mycket golfbana för en blygsam greenfee på 450 kronor. Inpå banan ligger det majestätiska slottet Bernolakovo som får Bro Hof Slott att verka dassigt.

 

Bryssel [Belgien]
Bana
: Royal Golf Club of Belgium Ravenstein.
Avstånd från centrum: 15 km.
Greenfee (vardag): Cirka 1 000 kronor.

Därför RGC of Belgium Ravenstein: Ärligt talat en bana man kanske inte hör talas om varje dag och säger man att banan är ritad av Tom Simpson är det många ickefanatiker som rycker på axlarna. Men lägger man till att Simpson även varit med och ritat Ballybunion, Royal Lytham & St Annes och Carnoustie så vaknar intresset till liv. Detta är definitivt en av Europas ”glömda” diamanter. Inte helt lätt att komma ut på eftersom den är privat men är man bara ute i god tid så är det absolut inte omöjligt att få en starttid på en vardag. Alltid i sanslöst bra skick.

 

Budapest [Ungern]
Bana
: Polus Palace Thermal Spa Golf Club.
Avstånd från centrum: 25 km.

Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Polus Palace Thermal GC: Utbudet i Ungern är minst sagt begränsat men denna relativa nykomling erbjuder sedvanligt ungerskt spa och därtill en golfbana som med sina dryga 6 000 meter får anses som ganska lätt. En modern parkbana i sin karaktär där flera hål är riktigt minnesvärda, särskilt då 9 och 16 med sina läckra vattenhinder.

 

Bukarest [Rumänien]
Bana
: Lac de Verde GC.
Avstånd från centrum: 60 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Lac de Verde GC: Som vanligt i öststaterna så kryllar det av asiatiska ambassadtjänstemän och diplomater på golfklubbarna och denna klubb är inget undantag. Med rumänska mått mätt får den anses som bra men för en västerlänning är den ganska medioker, och utbudet av banor i Bukarest är minst sagt begränsat. Det mest spännande bland alla birdies och bogeys är de vilda kaninerna som härjar i buskarna.

 

Bild 1114029

Cardiff [Wales]
Bana
: Southerndown Golf Club.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 800 kronor.

Därför Southerndown GC: Ja, varför inte. Här har ju Mathias Grönberg vunnit British Boys en gång i tiden och bara en sån sak gör ju banan värd en resa. Skämt åsido. Detta är en kuperad hedbana med ljung, ärttörne och en herrans massa ormbunkar. Håll tungan rätt i mun för det krävs en hel del kontroll både på sig själv och på bollen om det ska bli en vettig score. Precis som de flesta links är den tuff i vind men rätt beskedlig i noll vind.

 

Bild 1114030

Dublin [Irland]
Bana
: Royal Dublin Golf Club.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 1 200 kronor.

Därför Royal Dublin GC: Alla dessa klubbar som har Royal i namnet har ju så mycket historia bakom sig att bara det gör banan spelvärd. Och har Nicklaus, Trevino, Langer och de andra storfräsarna varit här på Irland så ska väl du också hit. Det är dock värt att notera att greenfeespel endast är tillåtet måndag, tisdag, torsdag och fredag. Martin Hawtree har nyligen gaskat upp Harry Colts gamla design och gjort banan till något speciellt. I sedvanlig ordning är routingen out-and-back, det vill säga hål 9 kommer inte in vid klubbhuset.

 

Bild 1114031

Edinburgh [Skottland]
Bana
: Musselburgh Links Golf Club.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Musselburgh Links: Ja, den skotska klubben, som faktiskt ligger inne på en hästkapplöpningsbana, är världens femte äldsta golfklubb.

Nordsjön och Firth of Forth syns från flera av hålen och närheten till Edinburgh är behaglig. Man tar bara tåget till Musselburgh Station och med några raska kliv är man på första tee. Om man missar att hoppa av vid rätt station dundrar tåget snart rakt igenom banan och man får se den från kupén stället. Kort och knixig och stundtals svårt att förstå att den har stått värd för The Open ­-  men oerhört charmig.

 

Bild 1114032

Helsingfors [Finland]
Bana
: Kytäja Golf Club.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Kytäja GC: Den välkände kanadensiske arkitekten Thomas McBroom har designat detta mästerverk en liten bit utanför Helsingfors som tyvärr hamnar lite i skuggan av Linna Golf som ligger ytterligare en bit utanför stan.

Hursomhelst så mäter Kytäja 6 500 meter från bakre tee och utmaningarna är många. I typisk sydfinsk natur nästlar sig banan fram bland vattenhinder och annat otyg som kan förstöra vilken score som helst. Men är man smart och har dagsformen med sig är banan överkomlig. Att sen klubbhuset får räknas som ett av de coolast designade i hela Norden är inget understatement.

 

Kiev [Ukraina]
Bana
: Kiev Golf Club.
Avstånd från centrum:  50 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Kiev GC: Den för Sverige så kände arkitekten Peter Chamberlain har ritat denna bana som trots sina 50 km från Kiev helt klart är värd ett besök. Att spela golf i Ukraina är inte många som har gjort och det måste ju vara lite coolt. Flera av hålen bjuder på läckra vyer och som sig bör på Peter Chamberlains greener så gäller det att idka prickskytte för att få lätta puttar för birdies.

 

Köpenhamn [Danmark]
Bana
: Rungsted GK.
Avstånd från centrum: 25 km.
Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Rungsted GK: Banan är en riktig klassiker som alltid kommer att väga tungt eftersom Alister MacKenzies brorsa Charles har ritat banan. Trevlig layout med en schyst utsikt över Öresund med Sverige i bakgrunden på flera av hålen. Tämligen lättspelad med dagens teknologi men friskar det i från Öresund går ingen säker. Om man sen fascineras av blommande rhododendron så har man sitt paradis på hål 15. Bara så att ni vet…

 

Lissabon [Portugal]
Bana
: Ribagolfe.
Avstånd från centrum: 50 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför Ribagolfe: Två riktigt läckra 18-hålare bland pinje- och olivträd på andra sidan Rio Tejo från Lissabon sett. Här har man verkligen satsat allt krut på banorna, och klubbhuset ska enligt uppgift börja byggas i december.

Väldigt få vattenhinder men en herrans massa träd att hamna mask bakom. Inte extremt smal men båda banorna kräver sin man eller kvinna. När man kommer till banan ser allt ganska anspråkslöst ut men väl ute på banorna är det en annan femma.

 

Bild 1114033

Ljubljana [Slovenien]
Bana
: Bled G&CC.
Avstånd från centrum: 60 km.
Greenfee (vardag): Cirka 550 kronor.

Därför Bled GC: Tänk dig att du kliver rakt in i ett tusenbitarspussel med alpmotiv som du brukade döda jullovet med när du var tonåring. Exakt så är motiven runt Bled och Bledsjön. Golfbanan strax utanför staden är en gammal hederlig klassiker där de vackra vyerna avlöser varandra på precis varje hål. En sanslöst vacker golfbana som arrangerat flera stora tävlingar under åren. På bara lite drygt en timme går det att köra hit både från österrikiska och italienska gränsen. Kontinentalt så det förslår.

 

Luxemburg [Luxemburg]
Bana
: Golf Club Grand Ducal.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag):Cirka 700 kronor.

Därför Golf Club Grand Ducal: I ett litet land som Luxemburg kryllar det ju inte av banor men det finns några riktiga pärlor. En av dessa är Golf Club Grand Ducal som ligger vägg i vägg med flygplatsen. Väl ute på banan märker du dock inte av den. Grand Ducal är en riktigt smal parkbana av det gamla snittet där spelförståelse, taktik och lite fantasi direkt lönar sig medan långt och snett är godnatt. Urmysigt klubbhus med en restaurang vars uteservering inte behöver skämmas för sig. Det här är en bana där man genast vill spela ett varv till eftersom den är så oerhört rolig.

 

Bild 1114034

Madrid [Spanien]
Bana: Centro de Nacional de Golf.
Avstånd från centrum: 25 km.
Greenfee (vardag): Cirka 350 kronor.

Därför Centro de Nacional de Golf: Ja, golf i Madrid blir inte mycket billigare än så här. Spanska för- bundets egen anläggning i de norra delarna av Madrid kanske inte bjuder på någon storslagen omgivning men layouten är det definitivt inget fel på. Ofta högt tryck på banan men har man tid en vardagsförmiddag så är det betydligt mindre spring på banan. Att sen restaurangen är en riktig höjdare gör inte upplevelsen sämre. Här har man förmodligen världens bästa café con leche eller i varje fall Madrids bästa.

 

Bild 1114035

Moskva [Ryssland]
Bana
: Moscow GCC.
Avstånd från centrum: 25 km.
Greenfee (vardag): Cirka 900 kronor.

Därför Moscow GCC: Hotellkedjan Le Meridien äger banan och driver lyxhotell on-site. När man spelar banan som är ritad av Robert Trent Jones Jr så slås man av att man precis lika gärna hade kunnat befinna sig i Sverige. Trädarterna är i de flesta fall desamma som hemma och myggen finns även här.

Det är en stor bana i ett ganska anspråkslöst format med en hel drös av underbara hål och det är ju ingen överdrift att säga att Trent Jones bjuder på utmaningar varhelst han bygger ett stycke golfbana. Det är ett perfekt ställe för en golfresa, att bo lyxigt och spela lyxigt är något man borde unna sig någon gång i livet.

 

Bild 1114036

Nicosia [Cypern]
Bana
: Korineum Golf & Country Club.
Avstånd från centrum: 25 km.
Greenfee (vardag): Cirka 650 kronor.

Därför Korineum GC: Bara 900 meter från Medelhavet ligger denna gömda pärla som med sina 6 300 meter kan kännas ganska besvärlig i vinden som kan komma från i stort sett vilket håll som helst. Har många läckra hål och egentligen bara ett enda vattenhinder som återfinns på 16:e hålet för den snedslående.

Banan är klart värd att spela om man är på den norra delen av ön. På den södra delen finns en annan läckerhet i Aphrodite Hills. Cyperns senaste tillskott är Nick Faldo-ritade Elea Golf Club i sydväst.

 

Bild 1114037

Oslo [Norge]
Bana: Oslo GK.
Avstånd från centrum: 5 km.
Greenfee (vardag): Cirka 900 kronor.

Därför Oslo GK: Trots att Oslofjorden bara finns fem kilometer bort så ligger första tee 175 meter över havet. Den klassiska layouten som nyligen har fått sig en ansiktslyftning av rang håller hög klass och vyerna som omger banan är magnifika. Dels över Bogstadvannet, dels ner mot Oslo och fjorden. Banan är i särklass bäst under sensommaren och sagolikt vacker när hösten gör sig påmind med alla höstfärgade träd.

 

Bild 1114038

Reykjavik [Island]
Bana
: Reykjavik GC.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 450 kronor.

Därför Reykjavik GC: Om man planerar att svinga sina stickor på Island gör man klokt i att glömma alla förhoppningar om jämna och snabba greener med en stimp på 14. Här är det rå golf som gäller. Det är tålamodsprövande och har man tur får man uppleva fyra årstider inom loppet av nio hål. Har man otur så sker det på 18 hål. Närheten till Reykjavik är påtaglig och vyerna är fantastiska. Island kanske inte har världens bästa banor men definitivt en vacker natur och skulle bara klimatet vara lite bättre här så skulle man kunna bygga riktigt coola golfbanor.

 

Bild 1114039

Prag [Tjeckien]
Bana
: Karlstejn GC.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Karlstejn GC: Det mäktiga slottet från mitten av 1300-talet syns från nästan varje hål utmed banan och ger en inramning som verkligen fascinerar. Samtidigt som man själv slicar med moderna klubbor känner man historiens vingslag runt hörnet. Banan är inte speciellt svår men kuperad. Är kondisen inte tipptopp gör man klokast i att hyra en golfbil.

 

Riga [Lettland]
Bana: Ozo GC.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 450 kronor.

Därför Ozo GC: Det dräller ju inte direkt av banor i Lettland men det behövs inte för Ozo GC erbjuder ett riktigt bra test och är nästan alltid i bra kondition. Banan är ritad av Rob Swedberg som fått sin unga skolning av bland andra Pete Dye och det märks faktiskt i layouten. Hål som 7, 8 och 13 kommer man ihåg som både läckra, roliga och framförallt ut- manande. Ett stort plus är att klubben samarbetar med stans största taxibolag som erbjuder fast pris ut till banan.

 

Rom [Italien]
Bana
: Golf Club Parco de Medici.
Avstånd från centrum: 15 km.
Greenfee (vardag): Cirka 700 kronor.

Därför Golf Club Parco de Medici: Om man av en händelse har bokat in sig på Sheraton Golf Parco de Medici under sin vistelse i Rom ligger det nära till hands att man kanske inte kollar Colosseum och de andra kulturella godbitarna Rom har att bjuda på. Man fastnar förmodligen på golfbanorna som ligger runt hörnet. Visserligen en typisk resortbana men som ändå inte är dynglätt. En hel del vattenhinder tillsammans med lite kuperad terräng gör att birdies inte kommer på beställning. Om man landar på flygplatsen Ciampino är det inte speciellt långt hit.

 

San Marino [San Marino]
Bana
: Rimini Golf Club.
Avstånd från centrum: 25 km.
Greenfee (vardag): Cirka 550 kronor.

Därför Rimini GC: Då San Marino är ett extremt litet land med sina 8×8 kvadratkilometer så kryllar det ju inte direkt av banor innanför landets gränser. Sanningen att säga så ligger närmsta bana några mil utanför landet. Rimini GC är en typisk italiensk inlandsbana som blir stenhård om somrarna men trots bristen på backspin sommartid är den relativt lättscorad. Det är värt att notera att banan håller helstängt på måndagar.

 

Sofia [Bulgarien]
Bana
: St. Sofia Golf Club.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 400 kronor.

Därför St. Sofia GC: Det är ju synd att säga att Bulgarien är en golfdestination av rang men det börjar alltmer ploppa upp riktiga kanonbanor. BlackSeaRama ute vid Svarta Havet är en bana ritad av Gary Player som det talas om över precis hela världen. Men dit är det 35 mil fågelvägen… Om golfabstinensen gör sig påmind i Sofia så finns St Sofia Golf Club & Spa en bit bortom flygplatsen från stan sett. En skön bana som Paul McGinley varit med och petat i och som är en trevlig parklayout. Har man en ickegolfare med sig på resan så kan man lämpa av denne på spat som ligger inne på området, för då är risken upp- enbar att du hinner med 36 hål innan du får släpa med dig denne hem.

 

Tallin [Estland]
Bana
: Estonian Golf & Country Club.
Avstånd från centrum: 20 km.
Greenfee (vardag): Cirka 650 kronor.

Därför Estonian Golf & Country Club: Det första man slås av när man kommer till banan är det vackra klubbhuset som är byggt i finsk-rysk stil. Klubben bjuder sen på 27 hål i vacker kustmiljö där Sea Course inte är att förakta. Flera av hålen ligger precis nere vid Finska viken och är oerhört utsatta för vind. När spelet sen tar en in mot land igen bjuds man på en del smala skogshål där naturen påminner väldigt mycket om den här hemma. Klubben samarbetar med flera stora hotell inne i Tallinn och tillsammans erbjuder de generösa golfpaket.

 

Stockholm [Sverige]
Bana
: Lidingö GK.
Avstånd från centrum: 10 km.
Greenfee (vardag): Cirka 550 kronor.

Därför Lidingö GK: Ska man vara helt ärlig så var Lidingös bana ojämn innan man byggde om greenerna. Men efter bra jobb av Peter Chamberlain har den lyfts rejält och blivit ett klart intressant alternativ i huvudstaden. Särskilt avslutningshålen 17 och 18 har blivit klart bättre. Att man sen alltid blir bra bemött på klubben är ett stort plus samt att stadsbussen stannar precis utanför klubbens parkering. Alltså bara att ta bussen ut, lira 18 hål och ta bussen tillbaks.

 

Tirana [Albanien]
Bana
: La Perla Golf Club.
Avstånd från centrum: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför La Perla GC: Att det överhuvudtaget finns en golfbana i Albanien är ju lite av en skräll. Det är ju inte vilket land som helst men banan som är en typisk resortbana med en hel del vattenhinder är vackert belägen direkt vid havet. Så om man semestrar i Albanien är tipset att man tar in på resorten och hoppar över boendet inne i Tirana då staden i sig är ganska trist. Klubbhuset inrett i modern sydeuropeisk anda är riktigt läckert.

 

Vaduz [Liechtenstein/Schweiz]
Bana
: Bad Ragaz GC.
Avstånd från centrum: 40 km.
Greenfee (vardag): Cirka 800 kronor.

Därför Bad Ragaz GC: Därför att det helt enkelt inte finns någon golfbana, utan bara en drivingrange i Liechtenstein. Så man får söka sig till närmaste bana av rang och då hamnar man på Bad Ragaz GC. Det är en bana som år ut och år in arrangerar tävlingar på European Seniors Tour. De gör det bra och har gjort sig ett namn i Europa. En riktigt lummig och mysig bana med Alperna i fonden. Helt omöjligt att inte känna harmoni, men som vanligt i Schweiz; Ta med kreditkortet.

 

Bild 1114040

Valletta [Malta]
Bana
: Royal Malta GC.
Avstånd från centrum: 5 km.
Greenfee (vardag): Cirka 600 kronor.

Därför Royal Malta GC: Detta är en mysig bana med par 68 på 5 400 meter som funnits med sedan 1888 och som vanligt på den tiden så var det ju engelsmän som byggde banorna. I detta fall engelska soldater som var stationerade på Malta. Det är en bana av gammalt snitt där lite finess klarar sig bättre än den som slår långt och toppar sina bunkerslag. Ligger bara ett stenkast från flygplatsen och praktiskt taget på gångavstånd från huvudstaden Valletta.

 

Bild 1114041

Vilnius [Litauen]
Bana
: Capitals GC.
Avstånd från centrum:  45 km.
Greenfee (vardag): Cirka 400 kronor.

Därför Capitals GC: Nu förknippar man ju knappast Litauen med golf men i Vilnius finns det en riktigt trevlig bana ritad av den för Sverige kände Peter Chamberlain. Enda nackdelen är väl att den ligger så pass långt ut (45 km) från staden men väl ute på banan så är utsikten från några hål på första nio helt bedövande vacker. Vid klart väder så ser man hela vägen till Vilnius. Boende finns i klubbhuset för den som kan tänka sig att stanna över.

 

Warszawa [Polen]
Bana
: First Warsaw GC.
Avstånd från centrum: 20 km.
Greenfee (vardag): Cirka 500 kronor.

Därför First Warsaw GC: Tänk att Niclas Fasth har vunnit en Challenge Tour-tävling här för en herrans massa år sen. Man försökte promota golf i Polen och fixa fram egna spelare. Men än i dag har Polens bästa spelare svårt att gå under 80 slag på vilken bana som helst. Så har du vägarna förbi Warszawa är det bara att glida in och spela klubbtävling här. Banan är ett riktigt bra test med en hel del riktigt smala hål med mycket vatten. Att spela här under hösten då de stora träden fällt sina löv är en utmaning i sig.

 

Bild 1114042

Wien [Fontana GC]
Avstånd från centrum
: 30 km.
Greenfee (vardag): Cirka 1 500 kronor.

Därför Fontana GC: Det sägs att Fontana har Europas bästa greener och helt utan konkurrens är detta Österrikes bästa bana. Aningen dyr kan tyckas men man får verkligen vad man betalar för och är man en samlare av fina och välrenommerade banor är detta mästerverk en bit söder om Wien ett måste. En rolig parentes är att deras greenkeeper Barry Britton för några år sen drog vidare till Bro Hof.

 

Zagreb [Kroatien]
Bana
: Zagreb Golf & Country Club.
Avstånd från centrum: 5 km.
Greenfee (vardag): Cirka 650 kronor.

Därför Zagreb G&CC: Redan 1995 började man lira golf i Zagreb och man måste ju medge att med endast 5 km in till stan så är ju läget vid floden Sava helt fantastiskt. Banan som mäter 6 400 meter från backtee har en hel del vatten som kanske bekymrar de som slår snett. Vill man bara lattja runt lite så ligger korthålsbanan precis till vänster om drivingrangen. Fördelen med golf i Kroatien är att nästan inga kroater spelar. Det finns cirka 500 registrerade golfare i hela Kroatien, uppdelade på tre banor. 

Nu vässar vi reseavdelningen
Swinging London
Kompletta Paris

Text: Fredrick Månsson • 2010-10-13
LevaAlbanienAndorraBanor & resorBelgienBulgarienCypernDanmarkEnglandEstlandFinlandFrankrikeGreklandHollandIrlandIslandItalienKroatienLettlandLiechtensteinLitauenLuxemburgMaltaNederländernaNordirlandNorgeÖsterrikePolenPortugalResorRumänienRysslandSchweizSerbienSkottlandSlovakienSlovenienSpanienSvenska golfbanorTjeckienTurkietTysklandUkrainaUngernWalesWeekend
Rulla till toppen