Läckra PGA Golf de Catalunya ligger utanför Barcelona. Här under Sarazen World Open Championship. Foto: Paul Severn/Allsport

Barcelona, Dublin eller Rom?

Trött på vintern? Lugn - att fly till värme och gröna golfbanor är både billigare och enklare än du tror. Här är tre tips på sköna vinterweekender.

Text: CM Hellsten • 2010-03-21 Uppdaterad 2010-03-21

Fakta Vacker vinterweekend

ROM

FLYG HIT
SAS flyger till Rom från Arlanda, antingen direkt eller via Köpenhamn. Även Alitalia, Lot och Lufthansa erbjuder möjligheter. Ryanair har ofta bra priser från Skavsta/Nyköping.

BO HÄR
Golf Plaisir är specialist på Italien och Rom, och erbjuder golfpaket med boende på Country Club Castelgandolfo. www.golfplaisir.se Även Golf World Travel har paket www.golfworldtravel.se.

SPELA HÄR
Om du vill pröva andra romerska banor finns Acquasanta, den första golfbanan i Rom. Marco Simone Golf Club är en fullfjädrad mästerskapsbana. Parco de Medici Sheraton Golf är den resort som passar motionsgolfaren bäst.

(Fakta är från 2008)

 

DUBLIN

FLYG HIT
SAS flyger till Dublin från både Kastrup och Arlanda, medan Ryanair har avgångar från Västerås, Göteborg/Säve och Sturup. Har du lite flax och framförhållning kan du hitta en biljett för runt 500 kronor t o r, men då tillkommer avgifter för bagage och golfbag.

BO HÄR
Det går givetvis att hitta mysiga B&B i närheten av golfbanorna. Men det är klart roligare att bo inne i Dublin och utnyttja stadens alla möjligheter. www.kilronanhouse.com är ett exempel på ett mysigt guesthouse med rimliga priser. Den med fetare plånbok tar in på trendiga U2-hotellet, www.theclarence.ie

SPELA HÄR
Portmarnock, Druids Glen, K-Club, och The Island är exempel på några riktigt vassa banor i området. Dyra i vanliga fall – men det går att hitta bra rabatter under låg- och mellansäsong. Dessutom finns många bra alternativ till de riktiga toppbanorna.

(Fakta är från 2008)

 

BARCELONA

FLYG HIT
Ryanair trafikerar Barcelona via flygplatsen i Girona. Flyg avgår från Skavsta/Nyköping och Göteborg City Airport i Säve. Med god framförhållning kan du hitta biljetter till riktigt bra priser på www.ryanair.com Från Stockholm Arlanda flyger Spanair, Sterling och SAS direkt till Barcelona och har även vissa avgångar från Landvetter i Göteborg.

BO HÄR
PGA Golf de Catalunya har ett fyrstjärnigt spahotell, Meliá Golf Vichy Catalán, precis på banan. Vintertid kostar rummen 90-100 euro per natt. På sommaren är det dyrare. Info: www.solmelia.com

SPELA HÄR
 Under högsäsong (vår och höst) är greenfeen 86 euro alla dagar. Övrig tid 61 euro vardagar samt 86 euro helger. Priserna gäller båda banorna. Info: www.pgacatalunya.com Hotellgäster har rabatt och tillgång till förmånliga golfpaket. Club Golf D’Aro är en annan bana som måste besökas. www.golfdaro.com

(Fakta är från 2008)

ROM

Rom är hett. Den eviga staden tar emot allt fler turister och nu räcker flygplatserna inte längre till. En ny är planerad som ska avlasta de tungt trafikerade Fiumicino- och Ciampinoflygplatserna. I jetströmmarna följer golfarna.

Rom är perfekt på vintern. De välbesöka turistfällorna Colosseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna och Piazza Navona är betydligt trevligare utan den trängsel som sommarmånaderna innebär.

Lyxbutikerna på Via del Corso och prestigegatan Via Condotti är till och med öppna för extrapriser. Glöm det i augusti!

Av Romas många golfbanor är Castelgandolfo den mest intressanta. Här har Robert Trent Jones Sr lagt ut 18 varierade hål där du i lugn och ro tillsammans med olivträd, pinjedungar och ekar kan njuta av golfen i den sänka som en gång utgjorde en vulkankrater.

I omgivningarna hittar du vinslottet Castelli Romanis många odlingar som ger gott vin, bland annat det berömda Frascati.

Lugnet och stillheten står i stark kontrast till det färgstarka folklivet i Roms centrala delar.

I Rom behöver du inte välja.

Text: Stefan Cardner

 

DUBLIN

Det finns många sätt att börja en weekend i Dublin på. En dubbel espresso vid ett fönsterbord på Bewleys Oriental Café är antagligen det bästa av dem alla.

Utanför visar staden upp sitt allra gladaste ansikte; ingen annanstans i den irländska huvudstaden är folklivet så intensivt, stökigt men samtidigt elegant som här på pulsådern Grafton Street.

Runt hörnet ligger kultkvarteret Temple bar med sina pubar, småbutiker och kullerstensgator. På andra sidan Liffeyfloden finns också gott om butiker och följer du bara doften är det lätt att hitta till det enorma och centralt belägna Guinnessbryggeriet där stouten har skummat i nästan 250 år.

Att åka hit är alltid en bra idé. Men hur smart är det att göra det under senvintern, för att spela golf? Tja, säg så här. Vissa uppskattar sol, värme, golfbilar, drinkar vid poolen och resortbanor av amerikanskt snitt. Vi linksidioter har andra preferenser och vill uppfylla dem – året om.

En isande vind drar in från Irländska sjön och får toppluvan att lätta. Näsan rinner, ögonen tåras och fingrarna är kalla, men allt det där glöms bort när Portmarnock Golf Clubs sköna förstahål breder ut sig framför oss.

Banan, som regelbundet rankas som Irlands bästa, ligger bara en och en halv mil nordost om stadskärnan och är ett mästerverk med tydlig linkskaraktär och anor från 1890-talet. Inget Dublinbesök blir komplett utan den här godbiten på menyn, men dessvärre tar greenfeebiljetten också en rejäl tugga av semesterkassan och du får räkna med att en rond kostar ungefär 1 700 kronor.

Det måste förstås balanseras upp på något sätt. Vi gör det genom att röra oss en mil norrut, till den lilla anspråkslösa 18-hålaren i Corballis. Greenfeen är på ungefär en tvåhundring, vilket får betecknas som mycket prisvärt. Några av hålen är platta och fantasilösa, men de glöms snabbt bort, då den övervägande delen av banan är skön linksgolf.

Text: Tobias Bergman

 

BARCELONA

Lågprisbolaget Ryanair trafikerar Barcelona men du landar egentligen i Vilobí d’Onyar strax utanför staden Girona vid Costa Brava. Därifrån är det drygt nio mil in till underbara Barcelona. Där kan du vandra dygnet runt längs boulevarden La Rambla eller shoppa loss inne på varuhuset El Corte Inglés i enda änden av den berömda gatan. Eller kanske bege dig bort till Camp Nou och spana in bollkonstnärerna.

Vi ska förstås in till staden men på vägen ner stannar vi till i Girona. En kvart från flygplatsen finns nämligen en fantastisk golfanläggning. Redan innan PGA Golf de Catalunya var spelbar rankades banan av engelska Golf World som nummer 54:a i Europa och ingen blev besviken när allt var klart i juni 1999.

Neil Coles och Angel Gallardos skapelse blev den första någonsin som arrangerat två tourtävlingar inom loppet av tio månader efter öppnandet.

Först var det The Sarazen World Open följt av Open de España.

När arkitekten själv, Mr Coles som också är ordförande för European Tour, deltog i Seniortourens final i början 2000-talet gick han för första gången i proffskarriären runt på sin egen ålder, 67 slag.

I stället för snabba och undulerade greener kunde Caldes de Malavella, området där banan ligger, lika gärna ha haft asfalterade raksträckor och chikankurvor. Formel 1-sporten ville expandera just här men till slut byggdes racerbanan några mil söderut i stället.

Catalunya bjuder på generösa fairways, och pinjeträden ger banan karaktär.

Ruffen är tuff och korthålen långa. Femman är det längsta och svåraste. 191 meter, som sluttar nerför, vatten vänster om green. Klubbval och koncentration är avgörande faktorer.

Oavsett score på The Green Course kan du i alla fall njuta av den magiska utsikten över Pyrenéerna som läckert ramar in banan.

2006 invigdes PGA Golf de Catalunyas andra 18-hålare, Red Course.

Text: CM Hellsten


Text: CM Hellsten • 2010-03-21
LevaBanorBanor & resorCastelgandolfo Country ClubIrlandItalienPGA CatalunyaPortmarnock Golf ClubSpanienWeekend
Rulla till toppen