”Även de bästa spelarna i världen känner tvekan inför många slag under varje varv. Deras styrka är att inte låta tvekan leda till ett osäkert beteende.” Foto: Göran Söderqvist/Getty Images

Wetterstrand: ”Att tro på sig själv är i stort sett bara en illusion”

Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand förklarar varför tvivel är normaltillståndet i golf och hur vi ska komma runt det.

Text: Fredrik Wetterstrand • 2024-04-29 Uppdaterad 2024-04-29

”Idag ska jag gå ut och tro på mig själv och på mina beslut!”
Så lyder ett av de vanligaste målen jag hör från elitspelarna jag träffar. De är fullt medvetna om att motsatsen är förödande – att tvivla på sig själv och fatta beslut som präglas av tvekan. De vet att de gör fler misstag av dessa orsaker än av rent svingtekniska problem.

Naturliga följdfrågor blir ”hur gör man för att tro på sig själv?” och ”hur litar man på sina beslut?”. Jag vill påstå att det är extremt svårt. I golf finns det enormt många saker som man kan tvivla på. Har jag förmågan att träffa bollen rent från det här läget? Kan jag nå över vattnet i motvinden? Kommer vinden att ta bollen, och hur mycket? Har jag läst putten rätt? Har jag valt rätt klubba? Givetvis kan vi aldrig veta svaret förrän efter att vi slagit. Därmed är normaltillståndet i golf just att tvivla. 

Att tro på sig själv och sina beslut är därför i stor utsträckning en illusion. Det är i regel tokigt att ställa ouppnåeliga krav på sig själv. När dessa inte uppnås känner man sig både dålig och dum. Därför är det bättre att acceptera att vi kommer att tveka ibland, eller oftast. 

Det finns dock några små saker man kan göra för att inte drabbas av tvekan lika ofta. Till att börja med behöver man träna med både mål och konsekvens. En typ av övning kal˝lar jag för ”goal & fear”. Du har ett tydligt mål, men samtidigt något du är rädd för. Det kan vara att spela ett par 3-hål så bra du kan, men också fastslå att det går en out of bounds-gräns från vänster teemarkering till vänster hålkant. Du vill givetvis komma så nära hål som möjligt, men är samtidigt rädd för att hamna till vänster. Hur stora marginaler ska du ta? Var ska du sikta? Vad kommer vinden att göra med bollen? Du behöver hantera ett antal saker som skapar tvivel i ditt huvud. Många tränar utan tydliga mål för sina slag. Ännu fler tränar utan att ha något att oroa sig för. Det är inte rimligt att tro att man ska kunna hantera tvekan om man aldrig tränar på det. 

Det kan också underlätta att ha en tydlig spelplan. Ju fler beslut du kan ta redan innan du går ut och spelar, desto mindre utrymme lämnas för tvekan. Beslut som tas i lugn och ro blir ofta bättre än de som tas direkt efter en dubbelbogey eller en treputt. Dessa beslut behöver givetvis baseras på vetskap om hur banan ser ut. Om du vet vad som väntar bakom greenen blir du antingen mindre rädd för att hamna där eller vet att du ska undvika det området.

Du kan också tjäna på att prata tydligt med dig själv. ”Det här ÄR rätt klubba!”, ”Bollen ska rakt mot höger greenkant!” eller ”Vinden kommer att ta bollen fyra meter åt vänster!”. Det är så tourcaddies pratar med spelare. Gör likadant när du pratar med dig själv. Det är stor skillnad mot att säga ”det blåser lite åt vänster så jag siktar lite höger och tror att järnåttan är rätt klubba”. Även om det är korrekt att du inte vet om du valt rätt klubba eller hur vinden kommer att ta bollen har du inte råd att vara så diffus mot dig själv.

Men oavsett dessa råd kommer du att tveka ibland. Att du bestämt dig för att tro på dig själv och dina beslut hjälper inte ett dugg. Även de bästa spelarna i världen känner tvekan inför många slag under varje varv. Deras styrka är att inte låta tvekan leda till ett osäkert beteende. De är experter på att svinga som om de var helt säkra på att klara av uppgiften, och att besluten är korrekta. De kan aldrig heller veta hur det kommer att gå. De är bara extremt bra på att se ut som att de helt säkert vet.

Så det främsta rådet är att fundera över hur du agerar när du är helt säker på att du kommer att lyckas. Hur ser din rutin ut då? Hur svingar du? Vilket kroppsspråk har du inför slaget? Det är exakt dessa beteenden du ska återskapa, oavsett hur rädd eller tveksam du är.

Fredrik Wetterstrand är landslagscoach och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad. Har skrivit krönikor och böcker om träning och prestationsutveckling inom golf i över 20 års tid.

Läs också:


Text: Fredrik Wetterstrand • 2024-04-29
KrönikaFredrik WetterstrandKrönikaMentala speletNyheterSpelstrategiStrategi
Rulla till toppen