Vintern ger oss möjlighet att lägga träningstid på något som faktiskt gör oss till bättre golfspelare. Genre: Getty Images

Krönika

Wetterstrand: Vintern gör oss till bättre spelare

”Vi blir inte bra trots vintern. Vi blir bra tack vare vintern.” skriver Fredrik Wetterstrand.

Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-12-30 Uppdaterad 2023-12-30

Fredrik Wetterstrand är landslagscoach och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad. Han har skrivit krönikor och böcker om träning och prestations­utveckling inom golf i över 20 års tid.

Krönikan publicerades i Svensk Golf nummer 10, 2023. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

FÖR NÅGRA ÅR sedan studerade jag utvecklingen hos svenska juniorer, närmare bestämt golfgymnasieelever. Under perioden januari till juni noterades deras snittscorer för att sedan jämföras med samma statistik från juli till december. Till min förvåning var det ytterst få spelare som hade en lägre snittscore under det andra halvåret jämfört med den första perioden. Tvärtom. Som grupp betraktat var de något sämre, trots att de lagt många timmar på golf.
Samtidigt kunde man enkelt se att de flesta blivit bättre och bättre, år för år. Merparten hade en lägre snittscore under våren än under föregående höst. Slutsatsen var enkel: Svenska spelare i gymnasieåldrarna blir framför allt bättre under vintern.
Jag tittade vidare på utvecklingen hos professionella damspelare eftersom jag ville veta vad som händer när de tar klivet från amatör till proffs. Det visade sig att oavsett hur länge man varit proffs landade de flesta i en ranking som var liknande den de hade under sitt andra år som proffs. Det verkar helt enkelt som att man i flertalet fall blev kvar på den nivå som man tidigt uppnådde som proffs, något som understryks av att vi ser ytterst få damproffs som klättrar uppåt på rankingen från år till år under lång tid, oavsett nationalitet.

Därmed har vi lyft fram två märkliga fenomen. Golfgymnasieelever verkar utvecklas som mest under vintern, och damproffsen slutar bli bättre när de lämnar amatörkarriären. Hur kan det komma sig?

En förklaring kan vara att tävlingar hindrar oss från att göra mer långsiktigt smarta saker som fysträning. Bland juniorerna är det exempelvis vanligare med skador i augusti än i maj. När skolan tar slut på våren minskar fysträningen och den regelbundna kontakten med tränare. Tävlingsmängden gör att man tappar sina tekniska grunder samtidigt som man blir fysiskt svagare.

En stor del av förklaringen bottnar i ett fenomen som kallas periodisering. Låt säga att du inte tränar någon golf alls under vintern. Hur lång tid tar det då innan du är lika bra som under förra hösten när du sätter igång i april? Ja, det kan ta allt från några timmar till max några dagar och handlar om inlärning. Man slutar inte kunna något som man redan har lärt in. Vi blir helt enkelt inte särskilt mycket sämre, även om vi inte tränar.

OM DU DÄREMOT vill bli bättre på något behöver du träna väldigt mycket. Under vintern är det inte möjligt för våra golfgymnasieelever att träna något mer än svingen och grunderna i puttning. Dessa delar får då så hög träningsmängd att de faktiskt förbättras. När säsongen sätter igång blir det däremot möjligt att träna på alla delar av spelet, vilket de flesta gör. Då blir träningsmängden inte så hög för någon del av spelet, med följd att det inte sker någon utveckling. Träningen blir helt enkelt för utspridd och utspädd.

De som blir proffs hamnar i en liknande fälla. Tävlingsmängden ökar, och man vill vara i toppform varje torsdag. På kort sikt är det logiskt att man tränar på alla delar av spelet eftersom det ökar chansen att klara kvalgränsen. Men när många veckor varje år handlar om att vara i toppform på torsdag kommer ingen del av spelet få så hög mängd träning att man faktiskt blir bättre. Dessutom är det lätt hänt att fysträningen minskar. Det är större chans att spela bra, på kort sikt, om man väljer att träna järnslag istället för att gå till gymmet.

Utifrån detta resonemang finns det några självklara insikter:
• Vinterträning är en bra möjlighet för att bli en bättre spelare.
• Kortsiktig träning för att pricka toppformen hindrar oss ofta från att bli bättre på golf.
• Våga minska träningen i några delar av spelet för att öka mängden av det som du verkligen vill bli bättre på, även under tävlingssäsong.

När jag är utomlands får jag ofta frågan om hur Sverige kan vara så bra på golf, trots att det är vinter under en stor del av året. Mitt svar är givet. Vi blir inte bra trots vintern. Vi blir bra tack vare vintern.


Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-12-30
KrönikaFredrik WetterstrandKrönika
Rulla till toppen