
Fredrik Wetterstrand högst upp till höger, ger sin bild av framgångarna för svenska amatörer och proffs. Foto: Göran Söderqvist/Getty Images
Wetterstrand: Därför fostrar Sverige bra spelare
Svensk elitgolf mår bra just nu. Landslagscoachen och Svensk Golfs krönikör Fredrik Wetterstrand förklarar varför.
Fredrik Wetterstrand är landslagscoach och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad. Han har skrivit krönikor och böcker om träning och prestationsutveckling inom golf i över 20 års tid.
Krönikan publicerades i Svensk Golf nummer 9, 2023. Klicka här för att prenumerera på tidningen.
FEM SVENSKOR HAR avgörande roller i Solheim Cup. Ludvig Åberg i Ryder Cup. Vincent Norrman slår igenom på PGA-touren. Ingrid Lindblad är världsetta bland amatörer och Johanna Gustafsson tar sin första seger på LET. Svensk elitgolf är stark. Faktum är att även utan dessa framgångar är Sverige ett av de bästa länderna i världen när det gäller att fostra elitspelare i golf. Andelen svenska spelare som tar sig till nästa nivå, oavsett vilken nivå, är högre än i princip för alla andra länder. Hur kan det komma sig?
I grunden ser vi golf som en idrott på ett tydligare sätt än i andra länder. Den tävlingstrappa som juniorerna växer upp med är unik. Där får man möta likvärdigt motstånd på banor med rätt svårighetsgrad. Vikten av detta ska inte underskattas. Utveckling sker överlägset snabbast när utmaningen är lagom stor.
På internationella amatörmästerskap slås jag ofta av att vårt synsätt är mer utvecklingsorienterat än hos många andra länder. För dem är resultat det viktigaste, vilket leder till toppade lag och kortsiktiga insatser. Vi sätter förvisso också höga resultatmässiga mål, men använder dem för att skapa ansträngning och lärdomar. Vi fäster blicken på högre mål än enskilda medaljer på ett amatör-EM.
De flesta av dagens svenska toppspelare kan spåras till någon av tre olika bakgrunder. Vissa kommer från klubbar där det finns en bra juniorverksamhet och en engagerad tränare. Andra är fostrade på mindre klubbar med färre juniorer, men där de fått mycket tid med klubbens tränare. Den sista skaran är från klubbar med i stort obefintlig stöttning, men där ens föräldrar sett till att spelaren fått hjälp av en utomstående tränare. I samtliga tre fall har man alltså fått bra coachning av duktiga tränare.
En sjättedel av de europeiska spelarna i Solheim- och Ryder Cup har gått på riksgolfgymnasiet i Helsingborg. Över 16 procent! På ett golfgymnasium växer man upp tillsammans med likasinnade, får sparring, utbildning och inte minst möta coacher med extremt många års erfarenhet av att utveckla människor och spelare i åldrarna 16-19 år. Den som lämnar ett golfgymnasium är betydligt bättre rustad för nästa nivå än vad motsvarande spelare från andra länder är.
NÄR GOLFEN BLEV en olympisk idrott har det också blivit logiskt att Svenska Golfförbundet stöttar professionella spelare genom landslaget. Tidigare jobbade man enbart med amatörer. När det blev dags att bli proffs fick man klara sig själv, under den kanske tuffaste perioden i karriären. Genom att svenska coacher finns på högsta tournivå kan spelare få stöd i sin utveckling och undvika fallgropar som andra hamnat i. Inte minst får vi också kunskap om den högsta nivån som därefter kan spridas till svenska tränare, landslag, gymnasier och yngre spelare. Bland annat har den kunskapen bidragit till att vi idag tränar mer på att bygga upp mental tuffhet än att försöka hitta kortsiktiga tillstånd för att prestera. Detta för att kunna prestera i många olika tillstånd, inte bara när vi råkar känna oss lugna och avslappnade.
Att våra bästa spelare upplever att de varit hjälpta av det svenska systemet gör också att de gärna vill ge tillbaka till svensk golf. I princip alla svenska spelare i världseliten bidrar på olika sätt att hjälpa yngre spelare framåt. Vi mot världen! Det engagemanget skulle aldrig kunna köpas för pengar.
Men oavsett alla dessa hjälpande förutsättningar kan vi inte komma ifrån att det är spelaren som måste vilja göra satsningen, svettas, lära och ta konsekvenserna av höga mål – trots att utgången är oviss. Utan stöttande föräldrar blir den resan svår.
Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-11-13
Krönika • Fredrik Wetterstrand • Krönika • Nyheter • Swedish Golf Team