Att tourerna nu går samman väcker frågetecken. Foto: Getty Images

Krönika

FRANZÉN: Vad var det egentligen som hände?

”Den svärm av frågetecken som nu hopar sig är tät och svårnavigerad”, skriver Svensk Golfs chefredaktör

Text: Eric Franzén • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

Vad var det egentligen som hände? 
Ja, det är lockande att rafsa ihop ett knippe lagom förbrukade EUR-pallar, placera sig på toppen av dem för att greppa megafonen och tvärsäkert börja proklamera hur den nya världsordningen inom tourgolfen ser ut.
Men vi är troligen inte ens inne i den huvudsakliga mellanakten av den omvälvande förändring som den saudiska investeringsfondens nacklås på PGA Tour och DP World Tour kommer att driva igenom.

De styrelseposter som PGA Tour kompenserats ser på papperet ut att innebära en rätt vingklippt majoritetsställning, med tanke på hur det officiella kungörandet av sammanslagningen tydligt printar ut hur enväldigt PIF styr flödet av nytt kapital in i satsningen.
Att se Talor Gooch dränkas i champagne eller en bubblig Pat Perez fira sin bländande laginsats på LIV:s privata discojet var givetvis inte slutmålet. LIV Golf som känns just denna onsdag som en brygglösning – redo att upplösas i det nya, ihop med John Deere Classic och det övriga som skvalpar i utkanten av den grumliga huvudrätt som just nu tillagas i styrelserum och advokatkontor världen över.
Tourgolf på denna nivå är en underhållningsbaserad plattform och nu en aningen större pusselbit i den övergripande Saudi 2030-visionen. Projektplanernas projektplan som filades fram långt innan 2019 när tourcheferna Keith Pelley och Jay Monahan glatt skeppade över spelare till Royal Greens G&CC och första upplagan av Saudi International.

Medan förberedelserna för en värld bortom det fossila bränslets glansdagar löper vidare har PGA Tour kämpat för att hitta en tillvaro bortom Tiger Woods.
Missförstå mig rätt. För oss inbitna golfskallar har starten på 2023 varit snudd på magisk. Men Jon Rahm, Viktor Hovland och en formmässigt oberäknelig Rory McIlroy väger rätt lätt när golfen, i efterdyningarna av spelets största megastjärna någonsin, ska bevaka eller stärka sin position på den globala sportscenen.  
Att PGA Tour valhänt kastade pengar på en serie upphöjda tävlingar utgjorde ingen långsiktig lösning utan en åtgärd som gav arbetsro till nästa fikarast och temporärt stillade oron i leden. 

Den svärm av frågetecken som nu hopar sig är tät och svårnavigerad. Åtminstone fram till att Zoom-klienterna gått varma ytterligare ett tag och ett skarpt avtal formulerats mellan PIF, PGA Tour och DP World Tour.
Hägrar ett mer utbyggt lagkoncept vid horisonten där den tidigare LIV-tanken om att sälja andelar till håglösa miljardärer som inte riktigt kan äga ett formel 1-team eller ett mer profilierat fotbollslag nu realiseras helt och fullt?
Ingen aning.

Lever LIV Golf, PGA Tour och DP World Tour vidare som egna varumärken under den nya paraplyorganisationen?
Troligen inte i samma form som idag, lyder den vingliga killgissningen. 
Vad händer med Greg Norman?
Nästa fråga, tack!
Sopa, idiot… chefredaktör! Buropen får med all rätt vina i luften när jag kliver ner från traven av väderbitna träpallar för denna gång. 
Det lär dock inte dröja alltför lång tid innan jag mot bättre vetande klättrar upp där igen.
När uppvärmningen är över och den egentliga mellanakten har påbörjats.


Text: Eric Franzén • 2023-06-07
KrönikaDP World TourKrönikaLIV GOlfPGA TourTournytt
Rulla till toppen