Linn Grant stod för en snudd på overklig uppvisning under veckans Scandinavian Mixed // Foto: Getty Images

STRÖMBERG: Grants utomjordiska uppvisning

Har inte sett något liknande på många herrans år.

Text: • 2022-06-12 Uppdaterad 2022-06-12

HALMSTAD. Förhandssnacket inför sista ronden av Scandinavian Mixed handlade mycket om hur Linn Grant skulle hantera nerverna. Vissa trodde att hon inte skulle klara av pressen av att gå i ledarbollen omgiven av betydligt mer rutinerade manliga spelare. Slutresultatet blev en total överkörning från hål ett och trots att jag bevakat mängder av golftävlingar både live och via teve har jag aldrig sett en liknande uppvisning sedan Tiger Woods vann U.S. Open på Pebble Beach för 22 år sedan. Då var Linn Grant drygt ett år gammal och segermarginalen för Tiger då var 15 slag. Idag vann Grant med nio slag.

Linn Grant sa under veckan att hon betraktade hela konceptet som en match mot männen och hennes uppvisning visar exakt vad den här generationen kvinnliga spelare är kapabla att göra på en golfbana. Sista dagen på Halmstads stolta norra bana blev en käftsmäll utan dess like och en uppvisningsrond i skiftande väder. Linn Grant inledde med att slå ännu en kanondrive mitt i gatan på första hålet, slog sedan upp en liten wedge till två meter och rullade i putten. På tvåan tvåputtade hon med visst besvär men sedan var hon knappt i trubbel på hela dagen. En lite tveksam, pullad drive på nionde möjligen men hon räddade ändå par utan större besvär. Halmstad norra såg ut som en drive and pitch-bana för Grant som sällan hade mer än wedge kvar vad jag kunde se. Och som hon slog sina wedgar! Hon har fyra avstånd på varje wedge som hon använder till perfektion och jag vet inte hur många som hon slog upp inom två, tre meter under veckan.

Till slut var enda frågan som fanns att ställa hur många slag Linn Grant skulle vinna med. Det slutade vid nio slag men det kunde lika gärna ha varit 15. Så överlägsen var Grant den här veckan. Och vikten av att ha förebilder för unga spelare går inte att överskatta. Linn Grant, Maja Stark och övriga i den generationen kommer att dra med sig mängder av unga tjejer och killar åren som kommer, och att döma av hur proffsig och trevlig Linn Grant är så kommer den rollen att passa henne alldeles förträffligt.

Vad ska man sätta för betyg på årets upplaga av Scandinavian Mixed totalt sett?

Mycket högt. Stämningen har varit fantastisk och det går inte att misslyckas med att arrangera en stortävling på Halmstad GK. Den sväljer mycket människor och miljön går knappt att hitta någon annanstans i Sverige. När det gäller balansen på uppsättningen gällande män och kvinnor så blev ju slutresultatet lite märkligt och svåranalyserat. Det var bara en kvinna topp-15 men den kvinnan vann med nio slag. Det kändes som att de flesta spelare, både kvinnor och män, tyckte att det fungerade bra och det är väl ett gott betyg.

Dessutom lär alla tävlingsarrangörer som bevittnat Scandinavian Mixed den här veckan lär vara avundsjuka. Så lyckat, så skön atmosfär och så rätt segrare. Det skulle förvåna mig om vi inte ser fler liknande samarbeten mellan tourerna framöver.

Grattis, Linn Grant, du är inte från en annan planet, men den här veckan kändes det faktiskt så.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från Volvo Car Scandinavian Mixed:


Text: • 2022-06-12
KrönikaDP World TourHalmstad GKKrönikaLadies European TourLinn GrantMartin StrömbergScandinavian Mixed
Rulla till toppen