Bubba Watson trivdes som fisken i vattnet när vädret och banan tvingade honom att skapa varenda slag // Foto: Getty Images

The Players

STRÖMBERG: Det är så här golf ska spelas – ibland

Lördagen på TPC Sawgrass avslöjade vilka som har kreativiteten och den mentala tuffheten som krävs

Text: Martin Strömberg • 2022-03-13 Uppdaterad 2022-03-13

Lördagen på TPC Sawgrass under The Players 2022 kommer att gå till historien som en av de mest svårspelade ronderna någonsin sedan tävlingen startade 1974.

Efter massivt regn kom vinden. De mjuka spelytorna i kombination med lynniga vindbyar gjorde att banan spelades både lång och svårbedömd.

Det är klart att en hård bana också spelas tuff i vind men då får du åtminstone korta klubbor kvar.

Brooks Koepka slog i vattnet på hål 17 liksom många andra, trots att hålet bara spelades 122 meter, Koepka noterade 81 slag på lördagen och en av de normalt sett stabilaste spelarna i världen, Xander Schauffele, linkade in i klubbhuset med 78 slag i kortet. Rutinerade Lee Westwood sköt 80.

Men medan Koepka kallade vindbyarna på det 17:e hålet att ha tur eller otur, vilket han naturligtvis visserligen har en poäng i, så kallade nordirländaren Rory McIlroy förhållandena för brutala men rättvisa. Förmodligen har båda rätt på sitt eget vis men ser på saken på två olika sätt.

Samtidigt trivdes Bubba Watson som fisken i vattnet. Watson, som alltid vantrivts på TPC Sawgrass och aldrig varit bättre än delad 37:a här på 13 försök, signerade för en bogeyfri 68-rond och den kreativa vänsterspelaren for som en raket upp på ledartavlan.

Hur är det möjligt?

Förklaringen är förmodligen att Watson är som bäst när varenda slag behöver skapas och formas och när det inte finns alldeles för många alternativ. Sedan tjänade han över fyra slag mot fältet på greenerna och puttningen var inte lätt, inte ens de allra kortaste kändes givna i den starka vinden.

Att titelförsvarande Justin Thomas var den andra spelaren som lyckades hålla sig bogeyfri och gå på 69 slag var mindre överraskande, Thomas är mästerlig på att skapa slag även om man ibland kan lockas att tro att han är något av en robot som svingar likadant med samma bollflykt hela tiden, men så är det inte. Han sätter ofta skruv åt båda hållen när det behövs för att hålla bollen mot vinden för säkerhet eller utnyttja den och tjäna längd när det går.

Som åskådare är det betydligt roligare att ibland se när banor kräver maximalt tekniskt av spelarna, och som avslöjar vilka som har den mentala tuffhet som krävs, än när det bara handlar om att peppra pinnar och mata i putt. Det är visserligen en konst i sig och beundransvärt, men på ett annat sätt.

När spelarna verkligen tvingas använda alla typer av slag och tänka och kämpa sig genom ronderna, det är då spelet är som allra bäst. Som under lördagen på TPC Sawgrass.


Text: Martin Strömberg • 2022-03-13
KrönikaBrooks KoepkaBubba WatsonJustin ThomasLee WestwoodMartin StrömbergPGA TourRory McIlroyThe Players ChampionshipTPC Sawgrass
Scroll to Top