Håller Bryson DeChambeau på att experimentera bort sin karriär? // Foto: Getty Images

Krönika

STRÖMBERG: Vem försöker DeChambeau lura?

Ser han inte själv sambandet mellan fartexperimentet och skadorna?

Text: Martin Strömberg • 2022-02-09 Uppdaterad 2022-02-09

Det är lätt att respektera och tycka om Bryson DeChambeaus försök att förändra och utveckla golfsporten och han har kanske mer än någon annan sedan Tiger Woods, lyckats med just detta.

Frågan just nu är vad det kommer att kosta honom och om ”Vetenskapsmannen” är på väg att ta experimentet för långt och därigenom riskera sin framtid.

Golfsvingen är absolut ingen skonsam rörelse för kroppen och få idrotter sliter så snett på olika muskelgrupper som en monoton golfsving. Det innebär att det alltid krävs balanserande träning för att de mängder av slag som en proffsgolfare slår inte ska slita sönder diskar eller leder.

Ni har säkert följt och läst om Bryson DeChambeau som tvingats bryta två tävlingar redan under 2022 på grund av skador, senast nu höften i Saudi International där han bara spelade en rond. När han sedan förklarar att den senaste skadan orsakades av ett fall och att hans skador inte har att göra med jakten på högre hastighet och all fartträning, så blir man lite orolig. 

Vem försöker Bryson eventuellt lura mer än sig själv och varför? 

Försöker han själv ducka för ett möjligt samband mellan hans fartexperiment och skadorna så är det ju bekymmersamt.

Nu är det naturligtvis svårt att vara hundra procent säker på orsaken till en skada om den inte uppkommer av direkt trauma, de flesta golfspelare får ju förr eller senare problem med ryggen, axlar, handleder eller höft men att DeChambeaus problem uppkommit just efter att han genomgått en stor förändring har jag själv svårt att se som en slump. Att han sedan åker över halva jordklotet halvskadad för att spela en rond och sedan bryta har väl sina förklaringar…

LÄS MER: DeChambeau om skadan: ”Jag vet att folk inte kommer att tro mig”

DeChambeau har brutit tidigare i år på grund av problem med handleden och uppgifter gör gällande att han även har stora problem med ländryggen periodvis. 

Under Farmers Insurance på Torrey Pines i slutet av januari fick han behandling för ryggproblem flera gånger på rangen och hade svårt att ta sig runt banan obehindrat. Han missade kvalgränsen efter två dagar.

Och att det sliter hårdare på kroppen att svinga 135 mph än att svinga 110 mph borde väl en vetenskapsman kunna förstå?

Man kan naturligtvis bygga upp muskulaturen runt leder och skelett för att minska slitaget men det finns alltid en gräns. Alltså den gräns som DeChambeau möjligen försökt att tänja ut, och det krävs ingen läkarlegitimation för att göra gissningen att skadorna är kroppens sätt att tala om för DeChambeau att dra i handbromsen. 

Man kan inte förändra för mycket för snabbt utan att kroppen reagerar, det är sedan gammalt, och något som de flesta golfspelare anammar. Men Bryson själv verkar vilja gå åt rakt motsatt håll – ”Jag är snart tillbaks ännu starkare och ännu bättre” skrev han på Instagram efter att ha brutit i Saudiarabien. 

LÄS MER: DeChambeau fick bryta prestigetävlingen

Nu är ju DeChambeau 28 år och borde rimligen ha massor av fina år kvar på högsta nivån men att dra på sig den här typen av skador som är svåra att bli av med redan nu gör ju att i varje fall jag blir orolig över hur hans karriär framåt ska se ut. Titta på Tiger Woods, som när han slog igenom också svingade mycket hårt på bollen. Men hans riktiga skadebekymmer började egentligen 2008 med stressfakturer i benet. Ryggproblematiken började först fyra, fem år senare då Woods var betydligt äldre än DeChambeau är nu.

Jag hoppas att viljan att utveckla och förändra golfen kvarstår som den största gemensamma nämnaren mellan dessa två exceptionella spelare.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-02-09
KrönikaBernhard LangerBryson DeChambeauErnie ElsFred CouplesMartin StrömbergRetief GoosenTiger Woods
Rulla till toppen