Henrik Stenson och Annika Sörenstam är värdar för veckans tävling. Foto: Getty Images & Mickael Tannus

Slutord

Wenström: ”Genombrott för jämlikhet på riktigt”

Ola Wenström skriver om Scandinavian Mixed och dess skilda förutsättningar som tydliggör en av nutidens största samhällsfrågor.

Text: Ola Wenström • 2021-06-09 Uppdaterad 2021-12-10

Ola Wenström är kolumnist i Svensk Golf. Den här texten publicerades ursprungligen i nr 4/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Små nyanser kan göra stor skillnad. Det här med att precis lika inte nödvändigtvis behöver vara exakt samma, till exempel. Tänk att det blev den konservativa golfen som tydliggjorde en av nutidens största samhällsfrågor.

Samma tävling, samma prissumma. Lika många kvinnor som män, lika mycket till vinnaren oavsett vem. Lika arbete och lika lön. Hur svårt kan det vara egentligen? Ändå skiljer det en hel del, flera hundra meter, när elitgolfarna peggar upp på Vallda i en världsunik mix. Samma startfält, olika kön – och skilda förutsättningar.

Det är lika intressant och laddat som det egentligen borde vara odramatiskt och självklart. Men det dröjde alltså till 2020-talet och det krävdes ett initiativ från sporten som av många slentrianstämplas som unken och förlegad för att bryta nya och moderna idrottsbarriärer. Och förresten, Scandinavian Mixed i juni är inte bara ett nytt och spännande tävlingskoncept; det är ett fyra dagar långt manifest över vad som är jämlikhet på riktigt. Också utanför repen och arenorna.

Vi kan göra samma grej, kille som tjej, men ändå utifrån våra naturliga förutsättningar göra det på olika sätt. Det kan vara skillnad på samma och lika.
Scandinavian Mixed är tävlingen som flyttar gränser. Och varför inte ett helt nytt land någonstans därborta? Välkomna till platsen där kvinnor och män inte behöver göra exakt samma sak för att värderas precis lika mycket.

Golfspelet i stort är ju faktiskt sen gammalt ett enda pricksäkert inspel i debatten. Visst finns det fortfarande många ovädrade klubbhus men i en sund boll finns det plats för alla: en nybörjarman, en pantertant, en superjunior. Släng in ett proffs, en instruktör, ingenjör och en Bellman också om ni så önskar. Alla har de en plats både i spelet och en egen plats att spela ifrån. En tee för varje sort och enskild förmåga med varierande distans. Alla olika får samma chans.

Precis som det blir i den här proffstävlingen och just så som det borde kunna fungera oftare och på fler ställen än under några få ljusa junidagar på den svenska västkusten.

Den andra högljudda falangen skriker på exakt samma i precis allt. Samma leksaker, samma sysslor, samma positioner. Men blir en statistisk utjämning per automatik plötsligt en faktisk likvärdighet? I jakten på att utjämna det orättvisa är risken uppenbar att de skillnader som faktiskt berikar, människors unika och verkliga förtjänster, går förlorade. Orättvisor och skillnader är inte med säkerhet samma sak.

Eller måste Annika slå från samma utslagsplats för att skattas lika högt som Henrik?



Text: Ola Wenström • 2021-06-09
KrönikaAnnika SörenstamHenrik StensonKrönikaOla WenströmScandinavian MixedSlutordVallda G&CC
Scroll to Top