Maja Stark tävlade på Augusta National i finalronden 2019. På lördag peggar hon där igen, ihop med Beatrice Wallin, Linn Grant och Ingrid Lindblad. FOTO: Göran Söderqvist

KRÖNIKA

Därför vill du inte missa golfen i helgen

Svenska stjärnor och blivande sådana slåss om segrar på ikonisk mark i USA. Det är lika bra att du paxar teven redan nu.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-02 Uppdaterad 2021-04-02

Ledarboll på Augusta National. Det är få golfare förunnade att kunna bocka av från sin bucketlist. Bara en svensk, Peter Hanson i The Masters 2012, har fått uppleva det.

På lördag blir Ingrid Lindblad den andra i ordningen.

Oavsett hur det går på lördag, eller hur många proffstävlingar Lindblad vinner i framtiden, är jag övertygad om att det kommer vara ett kärt minne för resten av hennes liv.

Sättet hon tog sig dit var enastående. För efter nio hål av torsdagens andra rond i Augusta National Women’s Amateur, på Champions Retreat Golf Club där de första två varven spelas, var Lindblad inne i en dålig trend.

Två bogeys, en dubbel, 39 slag, tre över par för dagen och nära topp 30-gränsen som avgjorde vilka som överhuvudtaget fick pegga upp i lördagens finalrond på Augusta National.

Nio hål och fem birdies senare vad Lindblad i mål som delad etta i tävlingen och säkrade en plats i ledarbollen, tillsammans med världsettan bland amatörer, Rose Zhang.

Ingrid Lindblad delar pole position inför avgörandet på Augusta National. FOTO: Christer Höglund

Jag har inte varit så här nyfiket exalterad och redo att bänka mig framför teven för att följa en svensk i segerstriden sedan Pernilla Lindberg duellerade med Inbee Park i ANA Inspiration 2018. (Om du tänker likadant hittar du sändningstiderna för lördagen här.)

Finalronden av den första upplagan av ANWA 2019 blev en rafflande duell mellan amerikanskan Jennifer Kupcho och mexikanskan Maria Fassi. De rullade i birdies och avgörande puttar för par på löpande band. Attackerade den ena, kontrade den andra. Kupchos eagle på Augusta Nationals berömda 13:e hål var fullkomligt briljant.

Jag förväntar mig att vi får se något liknande på påskafton, för är det något Augusta National alltid levererar är det nerv och dramatik.

Utöver Lindblad i ledarbollen jagar formstarka Linn Grant, som vunnit fyra collegetävlingar i rad under året, bara tre slag bakom.

Ovanpå detta avgörs också årets första major, ANA Inspiration, på klassiska Dinah Shore-banan i den kaliforniska öknen.

Det går förstås att se det som en olycklig krock att Augusta National schemalagt sin stora amatörtävling parallellt med årets första dammajor. Jag väljer ändå att se det som en extra karamell i påskägget.

För lagom till att slutstriden är avgjord i Augusta kan vi växla fokus till lördagsronden i Coachelladalen, där flera svenskor inlett tävlingen lovande.

Om du inte redan är övertygad, tro mig när jag säger att det här handlar om obligatorisk tv-närvaro i helgen.

Klicka här för aktuella ledartavlor.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-02
KrönikaANA InspirationAugusta National Women’s AmateurBeatrice WallinIngrid LindbladKrönikaLinn GrantLPGA TourMaja StarkOskar ÅsgårdTournytt
Scroll to Top