Oskar Åsgård skriver om proffsens stora jakt på längd och hur den kommer påverka framtidens golfspelare. Foto: Getty images

Krönika

Åsgård: “Om inget görs har vi snart 50 Brysonkopior på touren”

Det är hög tid för regelmakarna att göra något åt slaglängdsutvecklingen på touren, menar Svensk Golfs chefredaktör i sin krönika.

Text: Oskar Åsgård • 2020-10-22 Uppdaterad 2020-10-23

Krönikan publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 8/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här.

Hur ska proffsgolfen se ut i framtiden? Det måste golfens regelorgan bestämma sig för nu.

Debatten kring huruvida golfare slår för långt och om utrustningen behöver begränsas är ganska märklig. Frågan blir nämligen alldeles för ofta om ”golfare”, i betydelsen de flesta av oss söndagshackare och glada amatörer, slår för långt.

Jag vågar förutspå att inte en enda person som läser dessa rader upplever att golf har blivit tråkigt eller för enkelt, för att de slår för långt. Den enda lilla kategori golfare där detta faktiskt har blivit ett problem är bland de kanske tusen bästa herrarna i världen.

Enbart på den nivån måste reglerna justeras och utrustningen begränsas, vi andra behöver fortfarande all hjälp vi kan få.

Bryson DeChambeaus förvandling är unik och häftig. Hans analytiska sinne förstod precis hur värdefullt det skulle vara att öka slaglängden med 30 meter från tee. Att se honom fullkomligt dominera US Open på en av de svåraste tävlingsbanorna i världen var både fascinerande och skrämmande.

För mig var veckan på Winged Foot ännu ett i raden av tydliga bevis på att om spelet fortsätter i den nuvarande riktningen så finns ett attribut som alla i världstoppen måste ha och det är extrem slaglängd. Mer än något annat så kommer det att lägga grunden för en konkurrenskraftig karriär i världstoppen.
Precis som Tiger inspirerade generationen med Rory McIlroy och Justin Thomas är jag övertygad om att vi kommer att ha 50 Brysonkopior på touren om tio år.
Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att Brysons framgång i år bygger på mer än bara kraft och obeskrivligt långa drivar. Han är exempelvis en av världens bästa puttare. Men statistiken visar också att bara längden i sig ger ett oerhört stort övertag mot konkurrenterna.

Jag fruktar att om utvecklingen inte dämpas så kommer herrgolfen på högsta nivå att bli enformigare med färre olika spelartyper som har en chans att konkurrera och vinna tävlingar. Klassiska banor (även när de byggs om och förlängs, vilket ur hållbarhetsperspektiv är en orimlig väg att gå) kommer helt enkelt inte hänga med. Att försöka ”Brysonsäkra” banor genom att bygga dem ännu längre, uppåt 7 500–8 000 meter, gynnar bara långtslående och utesluter alla andra. Tvärtom vore ett effektivare sätt att jämna ut spelplanen, och inte låta fördelen av slaglängd vara lika dominant som nu, att göra banorna kortare.

För tio år sedan förbjöd simningen de heltäckande polyuretandräkterna som raderade ut nästan alla tidigare världsrekord. I Formel 1 antas 2022 nya regler som lär göra bilarna några sekunder långsammare, men möjliggöra fler omkörningar och därmed borga för mer underhållande race.

Nu behöver golfen agera.

För mig summerade majorvinnaren Geoff Ogilvy det hela med en fin metafor när han jämförde med musik. På en rockkoncert vill du absolut ha hög volym. Men det bästa bandet är inte nödvändigtvis de som skruvar upp högst volym. På samma sätt bör tourgolfen vara mer mångfacetterad än att premiera slaglängd över allt annat.

3 andra förändringar jag vill se på touren

1. Bort med greenböcker. Det känns orimligt att man läser greenen i en bok, snarare än i verkligheten. (Guldstjärna till Augusta National som insett detta och förbjudit dem i The Masters.)

2. 40 sekunder. Så lång tid får ett slag ta enligt reglerna. Beivra överträdelser.

3. Tillåt shorts för herrarna. Ok på många inspelsvarv, men inte på tävling. Varför?


Dina åsikter välkomnas! Mejla Oskar Åsgård på oskar.asgard@svenskgolf.se.


Text: Oskar Åsgård • 2020-10-22
KrönikaBryson DeChambeauKrönikaOskar Åsgård
Scroll to Top