Madelene Sagströms puttning under press var i klass med Tiger Woods och Jordan Spieths, menar Martin Strömberg. Foto: Getty Images

Krönika

STRÖMBERG: Sagströms puttning höll Tiger-klass

Sagström har en av de enskilt viktigaste egenskaperna för att vinna stora tävlingar.

Text: Martin Strömberg • 2020-01-26 Uppdaterad 2020-01-26

Jag minns mycket väl 2016 när Madelene Sagström i princip dundrade rakt igenom Symetra Tour som en svensk urkraft, en ostoppbar lavin.

Hon vann i april och sedan igen i maj och sedan radade hon upp topplaceringar innan hon plockade hem en tredje seger i oktober.

Hon vann naturligtvis Order of Merit i överlägsen stil och blev den första som spelade in över 100 000 dollar och sedan också 150 000 dollar under en säsong på Symetra, undertouren till LPGA.

Hennes rekord på strax över 167 000 dollar står sig än.

Det är drygt tre år sedan.

Tre år är verkligen inte lång tid när man talar om utveckling i golfsammanhang.

Men där och då kändes det som att Sagström direkt skulle spränga sig rakt in och vinna på LPGA-touren också, utan att stanna och fråga om lov.

Det blev inte riktigt så även om hon under sina år på LPGA hittills gjort en och annan riktigt vass tävling och ett antal riktigt bra halva tävlingar. Ett par gånger har hon halkat iväg på slutet vilket man oftast måste göra några gånger.

Potentialen har funnits där länge och det är lätt att säga att det bara är en tidsfråga innan den blommar ut, men några garantier finns inte. Många lovande spelare tar aldrig det sista steget, det svåraste.

De orkar inte ta emot de oundvikliga käftsmällarna på vägen.

Att Sagström nu slog till och vann Gainbridge LPGA i vackra Boca Rio är egentligen ingen skräll alls med tanke på hennes bevisat höga potential, men ändå lite överrumplande så här i första riktiga tävlingen för året med fullt startfält efter en lång ledighet.

Och oerhört glädjande.

Att hon gör det just nu är självfallet ett resultat av Madelene Sagströms kärlek till spelet, att hon lagt ner jobbet som krävs, och inte minst att hon hittat ett bra sätt att hantera svettiga lägen.

Hon talade i intervjun efter segern om att hon sa till sig själv att bara fortsätta kämpa och att om det är meningen att det ska hända så händer det.

Det är naturligtvis ett utmärkt sätt att avdramatisera pressade situationer och det såg ut att fungera alldeles perfekt under sista ronden på Boca Rio.

Att slå i så många viktiga puttar under en slutrond under press, mitt i koppen dessutom, har jag nog bara sett Tiger Woods och Jordan Spieth göra tidigare och det är en av de enskilt viktigaste egenskaperna för att kunna vinna stora tävlingar.

LÄS MER: Se suveräna slagen som säkrade Sagströms seger

Nu tror jag inte på ödet eller att saker är förutbestämda utan i så fall mer på dess motsats, karma, att man möjligen någon gång i slutänden får vad man förtjänar och vad man arbetat ihop till.

Och att Madelene Sagström i så fall på allvar börjar få utdelning på allt det hårda jobb hon lagt ner.

LÄS MER: Sagström vann första LPGA-segern efter rafflande duell


Text: Martin Strömberg • 2020-01-26
KrönikaJordan SpiethLPGA TourMadelene SagströmMartin StrömbergNasa HataokaTiger Woods
Scroll to Top