De flesta av oss slår träfemman längre än vi slår trätrean. Genrebild: Getty Images

Golfskolan

Dags att säga hejdå till din trätrea en gång för alla?

Golfskolans Robin Stålebring berättar varför träfemman kan ge både längre och rakare slag.

Text: Robin Stålebring • 2023-08-21 Uppdaterad 2023-08-21

Vi har alla sett Henrik Stenson dominera tourtävlingar med sin spoon från tee. I hans händer verkar trätrean vara ett tryggt och bara aningen kortare alternativ till drivern. Men de flesta av oss som läser detta spelar inte på touren eller har en svinghastighet som kan jämföras med Stenson och hans kollegor. Faktum är att många golfare skulle dra stor nytta av att ersätta sin trätrea med en träfemma.

Men vänta. Vi har lärt oss att en klubba med lägre loft bör gå längre än en med högre loft, så en träfemma med 18 graders loft borde flyga kortare än en trätrea med 15 graders loft. Men detta är inte alltid fallet, eftersom din svinghastighet spelar en avgörande roll för hur långt du kan slå dina slag.

Vid en lägre svinghastighet blir utgångsvinkeln för en trätrea för låg för att generera en bollbana som stiger tillräckligt högt. Bollens carry blir därmed kortare än om samma slag utfördes med en träfemma, som ger en högre utgångsvinkel och en bättre totallängd. Att du i genomsnitt slår längre med träfemman än med en trätrea är något som jag och andra tränare ständigt ser våra elever förvånas över. Men det krävs en betydligt högre svinghastighet än vad den genomsnittliga amatören har för att ens ha möjlighet att slå trätrean längre, vilket innebär att trätrean redan från början bör uteslutas från de flesta golfspelares bagar.

En vanlig miss bland glada amatörgolfare är att träffa bollen lite tunt med sina fairwaywoods. Det resulterar i att bollens utgångsvinkel blir ännu lägre än vid en normal träff. Med en klubba med mer loft, som vår vän träfemman, kommer bollen ändå att stiga tillräckligt. Detta är också ett starkt argument för varför träfemman blir mycket mer förlåtande i händerna på de flesta vanliga golfare.

En ytterligare faktor som gör träfemman mer förlåtande är skaftets längd. Att träfemman har ett kortare skaft gör den lättare att slå och ger mer stabilitet än en klubba med ett längre skaft.

Mitt konkreta råd är att bänka trätrean och istället satsa på en träfemma. Det är en klubba som troligtvis kommer att gå längre än din trätrea och definitivt flyga längre från ruffen. Men nästan viktigare än allt annat är att den kommer att vara mycket roligare att slå, både från tee och fairway.

Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC. Foto: Karl Nordlund

Text: Robin Stålebring • 2023-08-21
GolfskolanCustom fittingFairwaywoodsGolfskolanGolftipsMetalwoodsRobin Stålebring
Scroll to Top