Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC. Foto: Karl Nordlund

Golfskolan

Fem svingvärden du kan se utan en TrackMan!

Med Robin Stålebrings tips får du bra koll på din sving utan att behöva använda en launchmonitor.

Text: Robin Stålebring • 2022-04-19 Uppdaterad 2022-04-19

Saknar du en TrackMan, men vill ändå kolla av vissa värden i din sving?
Jag ska här visa hur du enkelt kan avläsa några vanliga TrackMan-värden utan att ha tillgång till en bollflyktsmonitor. Något som kan göra din träning både roligare och effektivare. 

”IMPACT LOCATION” 

Impact location är en relativt ny siffra i TrackMan men ett väldigt användbart värde som visar var på klubban bollen träffade. Att veta var bollträffen hamnade på bladet är viktig information eftersom det påverkar slagets höjd avsevärt. Vid slag med träklubborna kan också en tå- eller hälträff sätta mycket skruv på bollen, genom så kallade ”gear effect”. 

Så gör du: För att avläsa siffran Impact Location utan TrackMan behöver du ett torrschampo som du införskaffar hos din matvaruhandel. Detta sprayar du i ett tunt lager på din klubbas träffyta. Träffen kommer att visa sig som ett tydligt avtryck på din klubbas träffyta och du kan börja dra slutsatser om hur din träff påverkade ditt slag och bollflykten i allmänhet. 

”ATTACK ANGLE”  

Attack Angle är ett värde som anger om ditt klubbhuvud träffade bollen på väg uppåt eller nedåt. Ett negativt värde visar att klubban träffade bollen på väg nedåt. Ett nollvärde anger att klubban träffade bollen precis vid lägsta punkten medan ett positivt värde visar att du träffade bollen i en uppåtgående rörelse. Ett bra riktmärke är att slå ned på bollen med alla slag där du inte använder pegg, medan du ska sikta på att slå upp på bollen med drivern för maximal slaglängd. 

Så gör du: För att avläsa Attack Angle med järnklubborna behöver du ha en pegg som du placerar 7 cm innan bollen. Klarar du av att träffa bollen utan att slå bort peggen har du haft en nedåtgående Attack Angle. 

För att avläsa Attack Angle med drivern behöver du ett tomt bollpaket (trepack) som placeras 15 cm efter bollen i slagriktningen. Om du klarar av att träffa bollen utan att slå till bollpaketet har klubbhuvudet träffat bollen i en uppåtgående rörelse.

”LOW POINT” 

Low Point är en siffra som visar svingens lägsta punkt i förhållande till bollen och mäts i centimeter före eller efter bollen. För att undvika att träffa marken innan du träffar bollen är det viktigt att din svings lägsta punkt kommer efter bollen med alla slag som du slår utan pegg. 

Så gör du: För att avläsa Low Point behöver du en bit eltejp som klistras fast på rangemattan exakt 2 cm efter bollen. För att säkerställa att din sving har sin lägsta punkt efter bollen ska du slå i väg tejpen under ett försök. Kom ihåg att tejpen måste sitta fast rejält för att säkerställa mätningen. 

”FACE ANGLE” 

”Face Angle” är ett värde som visar klubbladets horisontella riktning vid träffögonblicket. Bladet kan vara öppet, stängt eller rakt vilket påverkar slagets utgångsriktning. För en högerspelare startar bollen höger i förhållande till siktet om bladet är öppet, om bladet är stängt startar bollen vänster i förhållande till siktet och om bladet är rakt startar bollen i linje med ditt sikte. 

Så gör du: För att avläsa Face Angle placerar du en siktpinne i linje med bollen som noggrant riktas mot ett mål på rangen. När du slår ett slag i linje med siktpinnen kan du avläsa bollens utgångsriktning mot det valda målet som motsvarar klubbladets horisontella riktning vid träffögonblicken (Face Angle”). 

”CLUB PATH” 

Club Path” är en siffra i TrackMan som visar i vilken riktning klubbhuvudet rör sig vid träffen, vilket vi kallar för svingspår. Ett vanligt uttryck är att man svingar klubban ”utifrån-och-in” eller ”inifrån-och-ut) vilket refererar till just svingspåret. Ett snett svingspår skapar skruv i bollen och för att slå bollen rakt behöver ditt svingspår vara i linje med målet vilket då ger 0 grader i ”Club Path”. 

Så gör du: För att avläsa att ditt svingspår behöver du två större bollpaket som du placerar på vardera sida om bollen så det bildas en ”tunnel” där bollen finns i mitten av bollpaketens långsidor. Astånd till bollen och paketet ska vara 8 cm. Lyckas du slå i väg bollen utan att träffa något av bollpaketen så kan du vara rätt säker på att ditt svingspår är i samma riktning som mållinjen vilket innebär att din ”Club Path” är runt 0 grader. 

Stort lycka till med träningen! 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Robin Stålebring • 2022-04-19
GolfskolanArtiklarGolfskolanNyheterSvingtips
Rulla till toppen