Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC. Foto: Karl Nordlund

Golfskolan

7 vanligaste missuppfattningarna om golfsvingen

Golfskolans Robin Stålebring tar död på myter och missuppfattningar om golfsvingen.

Text: Robin Stålebring • 2021-12-14 Uppdaterad 2021-12-14

Golfsäsongen är över på de flesta golfbanor i Sverige och det är dags att summera säsongen. Den ambitiöse golfaren kanske har tonvis med intressant statistisk som ska analyseras medan vissa golfare nöjer sig med att bara minnas de där fina kvällsrundorna. 

Låt mig från en golftränares perspektiv summera och ta död på de sju vanligaste missuppfattningarna bland amatörgolfare om svingen och spelet i stort. Kanske känner du igen dig själv eller en kompis… 

1. ”Håll i klubban som om du skulle hålla i en fågelunge” 

Vid mätningar av grepptryck hos professionella spelare på USA-touren visade det sig att proffsen inte alls håller så löst som du tror. En fågelunge skulle inte klara sig i deras händer och tandkrämen skulle garanterat tryckas ut från en öppen tandkrämstub – vilket också är en vanlig liknelse när det gäller grepptryck. Nej, mätningarna visar att proffsen håller flera gånger hårdare i klubban än vad amatörer gör. Vi instruktörer kan absolut skriva under på att många amatörer skulle må bra av att hålla hårdare i klubban för att få mer stabilitet i svingen. 

2. ”Lär dig spela med järnklubborna först och vänta med drivern” 

Hur många gånger har vi inte hört det tipset till nyblivna golfare som tragglar sig runt med endast järnklubbor och tycker par 5-hålen är oändligt långa. Att drivern blivit en skräckklubba som man absolut inte ska använda under en lång tid som nybliven golfare har gjort att många nya spelare inte når fram till green innan slagen tagit slut. Sanningen är så klart att drivern är en nyckelklubba som skapar nödvändig längd från tee. Rådet borde istället vara att lära sig spela med drivern före järnklubborna.

 

3. ”Låt klubban bara falla” 

Hur många gånger har man inte hört män sagt till sina fruar att ”låt klubban bara falla så kommer farten automatiskt”. Om klubban ska träffa bollen med så hög fart som möjligt behöver man mer hjälp än vad bara tyngdlagen kan erbjuda. Vill man slå bollen längre behövs det fart. Då gäller det att ta i med hela kroppen och satsa på att använda höfter och ren styrka – det gör proffsen! 

4. ”Nicke nyfiken – nu tittade du upp för tidigt!” 

Den nyfikna apan är kanske den flitigaste gästen på svenska golfbanor av alla, han dyker nämligen upp titt som tätt och i tid och otid. Att titta på bollen är något som våra svenska världselitspelare Henrik Stensson och Annika Sörenstam aldrig gjort vid träffögonblicket och många sjukgymnaster skulle heja glatt på just deras träffposition. Att låsa sig vid att titta på bollen är rentav skadligt för nacke och rygg, så vi kan definitivt låta bli att påminna spelkamraterna om att titta på bollen efter varje missat slag. 

5. ”Järnsexan går inte att slå med!” 

Studier har visat att om vi tror att någonting kommer att bli svårt, så blir det också svårt. Tror vi att något blir lätt så tenderar vi till att lyckas med just det i större utsträckning. Mellan järnsexan och järnsjuan, som du gillar att slå, är skillnaden nästan obefintlig (3–4 grader) så att järnsexan ”inte går att slå med” är nog ett lysande exempel på en självuppfyllande profetia… 

6. ”Jag är för dålig för nya klubbor” 

Visst har alla hört om kompisen som aldrig skulle köpa nya klubbor förrän hen blir bättre på att spela golf. Oftast har hen satt ett handicapkrav som ska uppnås för att ”få” köpa nya klubbor. Verkligheten är den att den mer oerfarne golfaren är den som har störst behov av utprovade och nya klubbor, vilket verkligen skulle lyfta hens spel. Den bättre golfaren kan med all sannolikhet hantera både äldre och sämre klubbor rätt bra på grund av sin höga spelkompetens. 

7. ”Ett för mjukt skaft på drivern ger dig slice” 

De längdtörstande golfarna är nog rörande överens om att deras högerskruv (slice) beror på att deras driverskaft är för mjukt i förhållande till svinghastigheten. Tyvärr är detta fel. Ett för mjukt skaft tenderar att ge en högre bollflykt än ett skaft med rätt hårdhet. Högerspelare missar oftast till vänster (hook) med för mjukt skaft, då klubbhuvudet oftast kommer in till bollen för stängt! 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Robin Stålebring • 2021-12-14
GolfskolanGolflistaGolfskolanListaRobin Stålebring
Scroll to Top