Att vinkla den främre foten utåt är något som betydligt fler än Phil Mickelson bör göra. Foto: Getty Images

Golfskolan

Tre saker du kan lära dig från Mickelsons sving

Detta bör medelgolfande seniorer kolla in extra noga hos tidernas äldsta majorsegrare.

Text: Eric Franzén/Robin Stålebring • 2021-05-24 Uppdaterad 2021-05-24

Innan PGA Championship rankades Phil Mickelson på 50:e plats sett till snittlängd med drivern under årets säsong på PGA Tour. Placeringen i sig och de drygt 270 meter som han i snitt vräker iväg bollen från tee är tveklöst två mycket imponerande siffror för en 50-åring spelare. Granskar man samma statistik isolerat under PGA Championship på Kiawah Island övertygar Phil Mickelson ännu mer – om vi pratar längd från tee. Där intar Mickelson plats 15 i fältet med en snittlängd på 286 meter, vilket just för denna vecka placerar honom före tunga driversluggers som Gary Woodland och Tony Finau.

Vill man få en mer tydlig bild av hur Mickelsons svingrörelse rent fysiskt står sig mot den yngre massan på PGA Tour så är den uppmätta hastigheten på klubbhuvudet dock ett tydligare mått. I Mickelsons fall ligger hans snittvärde för säsongen 2021 på 117.67 mph. Mickelsons fart i klubban är i nuläget den 48:e högsta på touren, vilket också är något som får ses som högst övertygande för en 50-årig spelare.

Mickelson har kort och gott en exceptionellt bra svingrörelse sett till sin ålder. Den fart han genererar kan ibland ske på bekostnad av kontrollen, vilket speglas tydligt i att han återfinns på plats 199 i statistiken för driving accuracy på PGA Tour under 2021, med 51.36 procent träffade fairways.

Även om Mickelson då och då missar en fairway eller två, ibland in i ett annat postnummerområde, är det svårt att inte hänföras av hans både mjuka, långa och kraftfulla svingrörelse.

Robin Stålebring, som ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC, har här plockat ut tre saker som medelgolfande seniorer kan plocka upp från Phil Mickelsons sving.

Foto: Getty Images

Vinkla ut den främre foten
“Tittar man på Phil Mickelsons högersko så är den ganska utåtroterad. Även fast den vinklats ut redan i uppställningen så kan man tydligt se hur den flyttas under rörelsen vilket spar otroligt mycket på knän och kropp. Att den främre foten vinklats utåt gör också att han kan skapa mer rotation i höfterna och därmed generera mer fart i svingen. Detta är något som kanske Tiger Woods borde gjort i ett tidigt skede för att skona kroppen mer. ”


Foto: Getty Images


Handlederna som kraftkälla
“Jämför du Phil Mickelson med exempelvis Brooks Koepka så har Mickelson sjukt mycket mer sättning i handlederna. Han använder sig mycket mer av hävstänger i rörelsen än av kroppsrotationen än vad Koepka eller andra yngre spelare gör. Det gör svingen mer tajmingberoende men är alternativ för att skapa längd när spelaren inte klarar av att rotera kroppen i samma omfattning. För äldre spelare som inte sätter mycket fart på klubban så fungerar det bra att använda handlederna mer, trots att det ger mer bladrotation eftersom man inte har lika många hinder i spel ändå.”  


Foto: Getty Images


Använd halv- och trekvartssvingar
“I tv-rutan ser vi ofta hur Phil Mickelson använder halv- och trekvartssvingar. Han tar en sjua istället för en åtta, slår en pitch istället för en full sand- eller gapwedge. Han maxar sällan ut svingen med järnen helt enkelt. Vid spel i mycket vind plockar det bort spinn från bollen och gör det enklare att hantera bollbanan. Men även annars använder Mickelson detta mycket eftersom det medför ökad kontroll att ta en klubba med mindre loft och använda en trekvartssving istället för att gå på fullt ut med en högre loftad klubba. Testa det själv och upptäck hur det kan hjälpa dig i många situationer.”


Text: Eric Franzén/Robin Stålebring • 2021-05-24
GolfskolanDet långa speletGolfskolanPhil MickelsonRobin Stålebring
Scroll to Top