David Lingmerth spöar gärna sina polare i tennis, när han inte spelar skjortan av dem på golfbanan. Foto: Privat

Följa

David Lingmerth hemma på mammas gata

Hur laddar man upp sina batterier på rekordtid inför den intensiva andra halvan av säsongen? Gör som födelsedagsbarnet David Lingmerth och åker hem till mammas gata och äter tårta.

Text: Daniel Eriksson • 2015-07-22 Uppdaterad 2015-07-22

Det har varit en minst sagt händelserik vår för Tranås-produkten David Lingmerth. Tveksamheterna från fjolårssäsongen ser man allt mindre av och tävlingarna pågår allt som oftast numera även över helgerna. Att säga att David Lingmerth version 2015 är betydligt mer harmonisk är fjolårets modell är därför ingen överdrift. 

– Jag gick igenom en hel del svingtekniska grejor, det blev för mycket helt enkelt, vilket satte griller i huvudet på mig. För att hitta tillbaka till spelet fick jag därför ta ett steg tillbaka och göra det jag var van vid istället. Och nu på våren har jag känt att bitarna börjat falla på plats igen, något som gjort att självförtroendet kommit tillbaka, säger den nyblivna 28-åringen till Svensk Golf innan han ska iväg på sitt egna födelsedagsfirande.

Att det återvunna självförtroendet gjort under för hans golfspel råder det ingen tvekan om. I de sex senaste tävlingarna har han klarat cutten och slutscoren har inte varit sämre än par. Lägg därtill särspelsvinsten i The Memorial mot självaste Justin Rose, så förstår ni de positiva vibbarna som David Lingmerth sänder ut.  

– Det var karriärens höjdpunkt så här långt. Jag har länge drömt om att få vinna på PGA Touren och chansen har funnits några gånger tidigare. Att jag fick kämpa för det i ett särspel gjorde att segerns sötma blev ännu bättre. Just den erfarenheten det gav mig kommer vara otroligt värdefull när jag hamnar i liknande situationer framöver. Och klart jag hade lite nerver inför särspelet, det har alla i den situationen. Man vet ju vad som står på spel…

Bild 1116347

Ja, bortsett en rätt väl tilltagen check så var det framförallt säkrat Tour-kort som gladde Tranås-spelaren extra mycket. 

– Just det har tagit bort mycket av pressen jag kände tidigare. Nu när jag spelar behöver jag inte vara orolig för att jag måste säkra kortet, utan jag kan gå ut och njuta av min golf istället. 

Förra veckan var han återigen namnet på allas läppar. I alla fall efter en rätt galen förmiddag på St Andrews Old Course, då han hade fräckheten nog att skriva in sig i British Opens historieböcker efter sina smått makalösa 29-slag på första nio på den anrika banan.

– Ska jag vara helt ärlig hade jag inte en susning om att jag var på väg att skriva historia. Det var först efter att jag slagit ut på nian och var på väg att förbereda mig för mitt inspel som jag kom att tänka på vad det var för par på de första nio hålen. Ganska snabbt kom jag fram till att det krävdes en birdie för att göra 29 slag. Och det måste jag ändå säga, att göra 29 är bra mycket coolare än att göra 30, säger Lingmerth och drar av ett hjärtligt garv. 

Bild 1116349

Efter all uppståndelse som varit kring honom den senaste tiden kan man lätt luras av att tro att det blir lugn och ro när han kommer hem till mammas gata i Tranås. Nej, nej – orten på gränsen mellan Småland och Östergötland kryllar inte av sportprofiler direkt och David Lingmerth kan inte gå många meter på gatan innan någon stolt Tranås-bo kommer fram, säger hej och gratulerar honom.

– Men det är bara kul att de uppmärksammar en och intresserar sig för hur det går för mig. Tidningen brukar vara rätt flitiga på att skriva hur det går för mig, vilket gör att det är många som har koll på mig.  

Någon tur på den gamla hemmabanan Tranås GK hinns dock inte med den här gången. Det är en blixtvisit i Sverige och redan imorgon (läs torsdag) så sitter 28-åringen på planet över Atlanten igen. 

Bild 1116351

– Vi brukar komma hem någon gång per, nästa besök blir under breaket från mitten av november till början av januari. Dessvärre hinner jag inte vara i Tranås så mycket under sommaren som jag hade velat. Det hade varit skönt att få njuta lite av sommaren här, åka med båten på sjön Sommen och bara ta det lugnt. 

Samt förbättra ditt banrekord på din gamla hemmaklubb också kanske…? 

– Du, det är faktiskt inte jag som har banrekordet. Mitt rekord är faktiskt inget vidare på Tranås GK, som bäst har jag nog gått fem, sex slag under par. Däremot har jag faktiskt banrekordet på korthålsbanan, det är det ingen som har tagit ifrån mig ännu. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-07-22
FöljaNyheter
Scroll to Top