2005 klev Peter Hanson fram som ET-segrare för första gången. Det var i Open de Espana, veckans tävling. Foto: Getty Images

Följa

Nu börjar nedräkningen mot Nordea Masters

Peter Hanson är tillbaka i tävlingen där hans liv som toursegrare började. Det är dags för Spanska Öppna, och Hanson känner att spelet börjar falla på plats. Men egentligen sneglar han fyra veckor framåt, då det verkligen gäller.

Text: Karin Klarström • 2015-05-13 Uppdaterad 2015-05-13

Open de Espana

Speldatum: 14-17 maj 2015
Spelplats: Real Club de Golf El Prat, Barcelona
Segrare: Miguel Angel Jimenez
Prispengar: 1 500 000 € 

 

Starttider

Aktuell ställning

Övriga svenskar i Open de Espana

Rikard Karlberg

Mikael Lundberg

Jarmo Sandelin (segrare i tävlingen 1999)

Niclas Fasth (segrare i tävlingen 2006)

Kristoffer Broberg

Joakim Lagergren

Alex Norén

Magnus A Carlsson

Johan Carlsson

Pelle Edberg

Han minns det tydligt. Känslan av att stå på tee och vara bergsäker på att landa bollen mitt i fairway, varje slag, varje gång.

2005 spelade Hanson hem sin första seger på Europatouren, var inne i ett sällsynt flyt under dessa fyra speldagar och drev bollen fantastiskt bra.

– Det är ovanligt. Det är inte ofta man har så totalt självförtroende på tee, men det hade jag då. Det var så enkelt att spela och jag visste att jag skulle landa mitt i, trots att det var en smal bana, säger Hanson om den minnesvärda segern.

Tvåan var större
Hanson tog sig till särspel mot landsmannen Peter Gustavsson och knep där första ET-segern. Även om den var betydelsefull så var ändå triumf nummer två lite mer speciell för skåningen.

– Andra segern kom i Scandinavian Masters på Arlandastad och den kändes viktigare. Man brukar säga att alla kan vinna en gång, men om man kan göra det två gånger visar man att man håller måttet, säger han.

Efter dessa två segrar har det hunnit komma fyra till, innan kroppen havererade. Det har skrivits spaltmeter om Peter Hanson och hans rygg. Nu är han lycklig över att kunna svinga fritt och utan smärta, efter så lång skadetid. Han har två tävlingar i Asien bakom sig, med två missade kvalgränser, men han hade inga större förväntningar på återkomsten. Han ligger långt efter med all träning och väljer att ta ett steg i taget.

Den här veckan inleds det tuffaste testet på flera år: fyra tävlingar på raken. Den sista av dessa fyra är Nordea Masters hemma i Skåne.

– Det är riktigt bra att Nordea är den sista av tävlingarna, då hinner jag spela in mig och få ordning på spelet ännu mer tills dess, säger Hanson. Jag tänker såklart inte på att vinna än, det är för tidigt. Men om allt fungerar skulle jag kunna vara med och slåss uppe i topp10 i två av de fyra tävlingarna. Det tror jag.

“Spelet känns bättre”
Först väntar veckans Open de Espana, där 2005 års segrare möjligen hamnar i skuggan bakom några spanska storstjärnor, som Sergio Garcia, José Maria Olazábal och fjolårssegraren Miguel Angel Jiménez.

Under tisdagen spelade han sitt första inspelsvarv och på onsdagen väntar pro-am.  Han har förberett sig hemma i Orlando, bland annat med puttränare Jon Karlsen. Här i Spanien har han sällskap av svingtränaren Rickard Lindberg.

– Spelet känns bättre och de värsta släppen blir färre och färre, så det är helt klart på rätt väg.  Men jag spelar mer med draw nu än innan skadan. Jag brukade ha lite fade i slagen, men det är bara att vänja sig vid en liten höger-vänsterskruv. Och bollträffen sitter bra.

Efter två års kamp ser plågan ut att vara över för Hansons del, men han har ingen brådska att stressa fram resultaten.

– Jag har bara längtat efter att komma tillbaka, det är en fantastisk frihetskänsla.

Hanson inleder tävlingen på torsdag klockan 13:00, tillsammans med hemmahoppet José María Olazábal.


Text: Karin Klarström • 2015-05-13
FöljaNyheter
Scroll to Top