Frösåker i kvällssol, en av Sune Lindes vackraste skapelser Foto: Lennart Hyse

Följa

Sune Linde är död

En av Sveriges främsta banarkitekter har lämnat oss.Sune Linde dog i komplikationerna efter en operation i förra veckan och blev 90 år.

Text: Svensk Golf • 2015-05-09

Det råder inget tvivel om att Sune Linde var en av våra största banarkitekter och han har satt sin speciella prägel på ett 50-tal svenska golfbanor. Han var mannen bakom banor som Frösåkers GK, Forsgårdens GK, Arlandastad GK och sin hemmaklubb Nyköpings GK.

– Sune var ju en stor Nyköpingsprofil och en av våra stora ariktekter och han kommer att vara saknad ute på klubben. Han var väldigt aktiv ända fram till för några år sedan då han fick problem med ögonen, berättar Nyköpings klubbchef, Gary Cosford.

I början av 50-talet träffade Sune Linde arkitekten Nils Sköld som han ritade sin första bana, Ärila, tillsammans med. Idag har klubben bytt namn till Nyköpings GK, Lindes hemmaklubb, där en av årets traditionella tävlingar heter Sune Lindes Pokal.

Sune Lindes signum som arkitekt har alltid varit det naturliga och han jobbade ofta med lågmälda, subtila penseldrag och hans banor känns sällan utplacerade utan oftast som en naturlig del av sin omgivning. 

År 1978 tilldelades Sune Linde Svenska Golfförbundets förtjänstplakett i silver.

Sune Linde blev 90 år och hans minne kommer alltid att leva vidare genom hans vackra skapelser runt om i Sverige.

När han fyllde 90 år i december 2014 gjorde Svensk Golfs Sylvia Luther en intervju med honom. Länk finns här.


Text: Svensk Golf • 2015-05-09
FöljaNyheter
Scroll to Top