Louise Friberg segrade på LPGA-touren redan 2008. Nu gör hon en nysatsning på Europatouren. Foto: Getty Images/Hunter Martin

Följa

Louise Friberg bästa svenska

Louise Friberg klarade årsdebuten med bravur. Med sin 71:a är hon delad bästa svenska i Lalla Meryem Cup i Marocko efter första rundan, tre slag ifrån täten.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-26

Lalla Meryem Cup

Bild 1114173

Datum: 26-29 mars

Bana: Golf de L’Ocean, Agadir, Marocko

Titelförsvarare: Charley Hull, England

Prissumma: 450 000 euro

Aktuell ställning

Race to CME Globe

Det kryllar av nya spännande svenska namn på damernas Europatour. Louise Friberg är väl i ärlighetens namn inte ett av dem, men hon är däremot en av mest rutinerade av de 13 blågula spelarna som är på plats i Marocko för veckans tävling. Redan 2008 presenterade hon sig för golfvärlden då hon spelade hem MasterCard Classic på LPGA-touren efter en makalös finalrond. Sedan dess har golfkarriären varit en enda lång berg- och dalbana där det under långa stunder varit rejäla utförsbackar. I slutet av 2011 fick Louise Friberg nog och drog hem till Sverige igen. Utan golfklubbor.

Men suget efter att tävla kom tillbaka och kortet till Europatouren säkrade skånskan i december 2014 efter att ha spelat till sig en plats i kvalfinalen just här i Marocko. Med det i åtanke kändes valet av plats givet, även om det var över tre år sedan hon spelade en Europatour-tävling utanför svensk mark.

– Till en början var min sving lite ryckig, vilket gjorde att jag missade en del slag inledningsvis. Jag fick liksom inte in rytmen i svingen. För att få bukt med problemet fokuserade jag bara på att känna vart i svingen som rytmen blev ryckig, istället för att försöka fixa till det. När jag kom underfund med problemet blev svingen betydligt bättre.

Det kostade några slag och plus två efter fem spelade hål gjorde att 34-åringen parkerade långt ner i resultatlistan.

– Då gäller det att tänka att det bara är golf det handlar om. Jag vet ju att jag kan och har spelet inom mig. Ju mer man börjar spinna på negativa tankar och känslor, desto värre brukar det bli. Jag vill må bra på banan. När det går dåligt är det extra viktigt att hitta ett inre lugn och trygghet, även fast man sprider bollarna lite och inte sätter allt man vill.

Rutin skulle man även kunna kalla det och det har Louise Friberg så det räcker och blir över. På 16:e hålet (Louise sjunde för dagen) gav en välavvägd järnnia en birdieputt från 1,5 meter, vilken hon förvaltade på bästa sätt. Av bara farten plockades nästa fågel på hålet därpå efter en läcker trekvarts järnsjua in i vinden.

Två ytterligare birdies på hemvägen satte Helsingborgs-produkten i ett utmärkt utgångsläge inför dagens sista hål, men ett snett utslag skapade problem inför andraslaget trots att det bara var drygt 80 meter kvar till green. 

– Jag hade ett ganska tight läge in mot green och det var grus under bollen istället för gräs. Hålet spelas kraftigt uppför och tyvärr landade jag för kort, vilket gjorde att bollen rullade tillbaka en bit. Det hade varit bättre om jag hade spelat safe med tanke på det taskiga läget, men det är lätt att vara efterklok. Det bästa är ju om man kunde träffa fairway så man ligger på gräs istället…

Trots att Louise Friberg spelat mer tourgolf än merparten av sina motståndare den här veckan, är det en hel del nytt att ta in nu när hon är tillbaka i hetluften efter några års frånvaro.

– Det är lite nya rutiner rent organisationsmässigt jämfört med LPGA som jag måste vänja mig vid. Det handlar om allt ifrån vilka tider man får gå ut och träningsspela till att man måste skriva upp sig för att få en tid. Det gäller att man har koll på sånt så man inte åker på någon böter. Men målet är att vinna en tävling igen.

Även försäsongen har skiljt sig en hel del åt jämfört med vad Louise är van vid sedan tidigare.

–  Som det är nu måste jag resa iväg för att få bra väder, förut hade jag det gratis. Nu bor jag i Sverige så var jag hemma i snön i Stockholm. Sedan var det Black Mountain i tre veckor följt av två i Phoenix. Men jag gillar snö och kyla, bara jag slipper spela golf i det…

Tillsammans med Emma Westin och Rebecca Sörensen samt åtta andra spelare delar Louise Friberg 20:e platsen på ett slag under par, tre efter ledarduon – norska Tonje Daffinrud och finska Ursula Wikström.

På par parkerar Lina Boqvist och Anjelika Hammar, medan Lynn Carlsson och Camilla Lennarth båda är två över par. En kvadrupel på hål 14 förstörde Sophie Gustafsons dag (75) samma notering som Linda Wessberg och Josephine Janson. Natalie Willie (77), Isabella Ramsay (78) och Louise Larsson (79) får alla nya chanser att revanschera sig under fredagens runda.


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-26
FöljaNyheter
Scroll to Top