Jason Glass pratar om att skapa kraft och fart i svingen genom att förstå hur kroppen fungerar. Foto: Johan Hampf

Följa

Tränarna får höra senaste rönen

Rotationens betydelse i svingen är ett av ämnena när PGA samlar tränarna till utbildningsdagar i Halmstad.

Text: Karin Klarström • 2015-03-05 Uppdaterad 2015-03-05

Det började redan på 1970-talet men sedan 1990 har svenska PGA (Professional Golfers Association) satsat stort på de egna utbildningsdagarna, som nu går under namnet Teaching Summit. Årets upplaga drog i gång på onsdagen och avslutas på fredag. En av personerna bakom programmet är utbildningschef Johan Hampf, som är mycket nöjd med starten.

– Vi har lyckats får hit många bra föreläsare och det är bra stämning bland de 240 tränare som är med, säger Hampf.

Bland de föreläsare som deltar i år finns bland annat amerikanen Jason Glass, en expert på rotationens kraft i svingen. Han jobbar även med andra rotationssporter, som spjut och baseball. Glass visade hur man med hjälp av kraftplattor kan mäta kraftöverföringen för att få ut maximal rotation.

Andrew Rice, en sydafrikansk golftränare nu verksam i USA, är också på plats på Hotell Tylösand i Halmstad för att prata om bollträffen.

– Svenska PGA har bra renommé och många utländska experter kommer gärna hit och delar med sig av sina kunskaper, säger Hampf.  

Vad är det för trend som gäller nu inom tränarkåren?
– Tidigare var det ju stort fokus kring teknik. När videoanalys kom skulle alla hålla på med det, oavsett om det var vad eleven behövde. Nu har pendeln svängt tillbaka en del. Efter all sifferfokus på TrackMan har vi nu kommit tillbaka till den mer grundläggande. Att se vad varje individ behöver, säger Johan Hampf.

Enligt utbildningschefen har också tränarens egen inställning till de nya influenserna mognat genom åren. Tidigare var det mycket nyhetens behag och det som såldes in slukades med hull och hår. Numera handlar det mer om att plocka russinen ur kakan och välja de bästa bitarna för den egna verksamheten.

– Vi har blivit bättre på att filtrera och går inte all in som tidigare.

Vilken föreläsare är din drömbokning?
– Oj, det var en svår fråga. Det finns så många duktiga. En av dem är väl Sean Foley (Tiger Woods förre tränare, reds anm).

PGA Teaching Summit pågår till och med fredagen 6 mars.


Text: Karin Klarström • 2015-03-05
FöljaNyheter
Scroll to Top